Džinovska prastara zmija pronađena u Indiji mogla je da bude dugačka kao Ti-Reks

LIFESTYLE Forbes 28. apr 2024. 00:27
featured image

28. apr 2024. 00:27

Istraživači u Indiji otkrili su pravu zvijer od zmije. Da li vas zmije plaše? Možda biste željeli da se sakrijete u svom Lend Roveru.

Stvorenje koje je živjelo prije otprilike 47 miliona godina, bilo je dugačko između 11 i 15 metara, kažu paleontolozi Debajitu Datti i Sanilu Bajpaiju, autori nove studije o ovom otkriću objavljene u časopisu Sajentifik Riports (Scientific Reports). To je duže od Tiranosaurusa Reksa. Zaboravite „Zmije u avionu“. Ovo je zmija dugačka kao petina putničkog aviona.

Stvorenje je pripadalo porodici madtsoidae, izumrloj porodici kopnenih zmija koja je postojala oko 100 miliona godina i napredovala tokom geološke ere kada su prosječne temperature bile oko 82 stepena. Madtsoidae su se kretale po širokom geografskom području koje obuhvata današnju Južnu Ameriku, Afriku, Australiju, južnu Evropu i Indiju. Zmija pronađena u Indiji nije samo najveća koja je do sada zabilježena, već i jedna od najvećih zmija koje su ikada živele, prema studiji.

Istraživači nazivaju novu vrstu Vasuki Indikus. Vasuki je ime mitskog kralja zmija koji je viđen umotan oko vrata hinduističkog božanstva Šive, a Indikus se odnosi na Indiju, gdje je Vasuki pronađen u rudniku uglja u Gudžaratu, saveznoj državi duž zapadne obale.

Bajpai, D. Datta, P. Verma/Handout via Reuters

Bajpai, profesor nauka o Zemlji na Indijskom institutu za tehnologiju Rurki, i Datta, postdoktorski saradnik, identifikovali su vrstu na osnovu dijela kičmenog stuba koji uključuje 27 pršljenova. Većina pršljenova je dobro očuvana, a nekoliko njih je bilo postavljeno na način na koji su bile prije mnogo miliona godina, kada su zmije takođe lutale Zemljom.

Izuzetno veliki pršljenovi dugački su između 3,8 i 6,3 cm (dužina) i između 6,3 i 11,9 cm (širina), što ukazuje na široko, cilindrično tijelo. Čini se da kičmeni stub potiče od potpuno odraslog reptila. Zmija bi imala najmanje 800 pršljenova ukupno, naveli su naučnici u mejlu.

Bajpai i njegovi bivši studenti otkrili su fosil 2005. godine dok su istraživali područje u potrazi za ranim kitovima, koje su pronašli zajedno sa drugim fosilima kičmenjaka. Prvo su mislili da ostaci, koji su se ispostavili kao Vasuki, pripadaju krokodilu.

Godinama kasnije, 2023. godine, Bajpai i Datta su počeli formalnu studiju proučavanja fosila. Kada su utvrdili da imaju zmiju pred sobom, „njene neobično velike razmjere bile su prva stvar koja nas je iznenadila“, rekao je par naučnika u zajedničkom mejlu.

Oni nagađaju da je njihova zmija bila spori grabljivac koji je vrebao iz zasjede i koji bi savladao plijen stezanjem, slično anakondi ili pitonu. Kažu da Vasuki pomaže da se ispriča priča o tome kako su se madtsoidi tokom vremena kretali Zemljom. Oni vjeruju da je Vasuki nastao na indijskom potkontinentu i da se proširio preko južne Evrope do Afrike prije oko 56 do 34 miliona godina.

„Zaključili smo da je Vasuki pripadao vrsti zmija koja se razvila u Indiji u vrijeme kada je ona bila izolovani, ostrvski kontinent, tokom kasne krede i paleocena“, rekli su istraživači. „Velike razmjere Vasukija takođe sugerišu da su tropski predjeli bili relativno topliji nego sada. To je zbog već uspostavljene korelacije između povećanja ambijentalne temperature i veličine tijela poikiloterma“, ili organizama sa promjenljivom telesnom temperaturom.

Titanboa ima konkurenciju

Veličina i oblik Vasukija suparnici su drugoj džinovskoj, izumrloj zmiji, Titanoboa, koja je živjela u tropskoj Južnoj Americi pre 60 miliona godina i koja je bila dugačka u prosjeku 13,7 metara.

Stručnjak za zmije Brajan Fraj (Bryan Fry), profesor na Univerzitetu u Kvinslendu, navodi novoidentifikovanu zmiju kao primjer konvergentne evolucije. Taj proces vidi dva udaljena srodna organizma koji nezavisno razvijaju slične osobine ili ponašanja kako bi se prilagodili potrebama prirode – u ovom slučaju imaju sličnu nišu za lovačko hranjenje.

Identifikacija indijske zmije „ističe osnovni biološki princip da kada postoji dostupna niša, postoji pozitivni selekcijski pritisak za evoluciju sličnog morfotipa“, rekao je Fraj, koji nije bio uključen u studiju. „Stoga je ovo fascinantno i prilično važno otkriće“.

Ranije ove godine, tim predvođen Frajem objavio je da je otkrio novu vrstu anakonde, sjevernu zelenu anakondu, u Amazonu. Prošlo je dosta godina za velike zmije do sada, a nismo ni na pola puta.

Leslie Katz, saradnica Forbesa

Giant Ancient Snake Found In India Could Have Been As Long As A T. Rex