Pariz „u ratu“ sa zečevima, za jedne rješenje protjerivanje, za druge mirna kohabitacija

AKTUELNO Forbes 31. mar 2024. 11:26
featured image

31. mar 2024. 11:26

Neki to nazivaju ratom; drugi ga nazivaju operacijom hvatanja ili naporom protjerivanja. U svakom slučaju, višak divljih zečeva u Parizu ubijedio je vlasti da ih se riješe.

Rat protiv zečeva se vodi na dva fronta: prvi protiv životinja, koje prave ozbiljne probleme sa stotinama iskopanih tunela ispod zemlje, njihovim nezasitim apetitom i naknadnim izmetom.

Drugi front je na ljudskom nivou, jer je način rješavanja problema (koji je počeo prije nekog vremena) izazvao konflikt između lokalnih zvaničnika i aktivista iz Pariza Animaux Zoopolis (PAZ), udruženja koje se zalaže za zaštitu životinja u Parizu.

Tokom prvog sukoba u „Ratu sa zečevima“ prije pet godina, PAZ je „iznio na sud nevolju sa zečevima, i nastavio je to da čini svaki put kada bi se vojska obratila pariskim vlastima za pomoć i odobrenje za protjerivanje uljeza“, piše Guardian.

Vlasti su 2021. godine formalno klasifikovale pariske zečeve kao „štetočine“, ali su bile primorane da povuku tu oznaku nakon negodovanja udruženja za zaštitu životinja koje su se zalagale za politiku mirne kohabitacije sa životinjama.

Uklanjanjem statusa zečeva kao „vrste koja izaziva štetu“, premješteni su u „grupu tri“ zajedno sa golubovima i divljim svinjama.

Smetnja ili turistička atrakcija?

Zona sukoba jasno je označena: oko 300 lapin de Garenne vrsta evropskog zeca, množe se na oko 16 hektara uređenih travnjaka Esplanade des Invalides, mjesta koje je klasifikovano kao istorijski spomenik i u kojem se nalazi Vojni muzej i Napoleonov grob, ispod kojeg su zečevi pronašli posebno poželjna mjesta.

I tako, dok su zečevi proširivali svoju podzemnu mrežu i mirno se igrali na zelenom „pelouseu“ oduševljeni turisti, kako je opisao Le Parisien, vole da zabilieže prizor „ležeći na travi da bi se fotografisali sa par ušiju koji vire“. Francuska vojska Operacije Sentinel zadužena za nadzor istorijskog područja i spomenika bila je mnogo manje zabavljena – posebno jer svakodnevno sakupljaju tone zečjeg izmeta.

I to nije sve. Životinje uništavaju travnjake i floru, njihovi tuneli su obimni, a grizu električne kablove i cijevi kojima se zaliva prostor.

Skupe restauracije i preseljenje

Prema policiji, prenaseljenost zečeva dovela je do degradiranih životnih uslova i zdravstvenih rizika sa „smrtnošću zečeva i mamcima koje predstavljaju za pacove“. Prema njihovim izračunima, obnova mjesta oštećenog „množenjem podzemnih galerija i propadanja vrtova, cijevi, flore“ koštaće više od 400.000 eura.

Shutterstock

S obzirom na stanje travnjaka iznad i lavirinta ispod, i rastuće troškove popravki i održavanja, pritisak vojske i predstojećih Olimpijskih igara kada Pariz mora da izgleda najbolje, lokalni zvaničnici odlučili su da pokrenu kampanju za preseljenje krznenih životinja u područje Bréau u regionu Seine-et-Marne, oko 70 kilometara jugoistočno od Pariza.

Policija je objasnila da se operacija hvatanja, koja je počela prošlog mjeseca, odvija u nekoliko faza i „u uslovima koji su povoljni za dobrobit skupljenih primjeraka“.

Pod stresom i opasnostima lova

Sada je pitanje zašto je opština Bréau pristala da prihvati protjerane zečeve, uz brojne priče koje kruže. Neki mediji su sugerisali da će stanovnici Bréau-a dijeliti brigu o njima. Drugi predviđaju manje pozitivne ishode: predstavnik PAZ-a je rekao za Le Parisien da imanje na kojem se puštaju uhvaćeni zečevi pripada lovačkom savezu Seine-et-Marne i da je otvoreno za sport.

Policijska uprava koja sprovodi prenos zečeva rekla je da životinje neće biti lovljene, ali PAZ još nije zadovoljan i sumnja da će „lovci vjerovatno pokušati da ih love u nekom trenutku“.

Grupa za zaštitu prava životinja dodala je da su zečevi podvrgnuti „intenzivnom stresu“ tokom hvatanja i prije njihovog puštanja, i predvidjela je da bi neki od njih mogli da umru tokom transporta, od srčanog udara izazvanog strahom. Upozorili su da ako kampanja „deportacije“ bude nastavljena, nastaviće sa novim pravnim akcijama.

Ipak, istorija nudi nešto utjehe: Bez obzira na sve napore, zečevi iz Invalides neće nestati. Ova posebna kolonija tamo je već više od jednog vijeka, odupirući se brojnim i periodičnim kampanjama za protjerivanje. Zečevi se razmnožavaju… pa, kao zečevi. Čak i samo nekoliko njih koji izbjegnu hvatanje mogu brzo da proizvedu veliku porodicu.

Cecilia Rodriguez, saradnica Forbesa

Paris Has A Wild Bunny Problem. Exile May Be The Solution