Upoznajte vlasnike milijardere NBA timova koji se suočavaju u finalu

BOGATSTVO Forbes 8. jun 2024. 11:56
featured image

8. jun 2024. 11:56

Boston Seltiks (Boston Celtics), koje vodi Vik Grosbek (Wyc Grousbeck), pokušavaju da osvoje rekordnu 18. NBA titulu, dok Mark Kjuban (Mark Cuban), Miriam Adelson i Dalas Maveriks (Dallas Mavericks) žele da osvoje drugi šampionat u istoriji franšize.

Nakon što su Boston Seltiks prošlog ponedjeljka pobijedili Indijana Pejsers (Indiana Pacers) na njihovom terenu i plasirali se u svoje drugo NBA finale u tri godine, vlasnik Vik Grosbek je iskoristio trenutak da oda počast legendarnoj figuri franšize koja je tog dana preminula. „Sve što sada mogu da mislim je da smo danas izgubili velikog Seltiksa, Bila Voltona (Bill Walton), jednog od najvećih svih vremena”, rekao je direktor Seltiksa preostalom dijelu publike u Indijanapolisu. „Ovo je posvećeno Bilu“.

Grosbek je imao samo dvadesetak godina kada je Voltonov povratak pomogao Seltiksima da osvoje svoju 16. NBA titulu 1986. godine, ali njegova strast prema franšizi datira mnogo prije nego što je predvodio grupu investitora koja je kupila tim za 360 miliona dolara 2002. godine. Rođen u Bostonu, navijao je za Seltiks cijelog života, a kada su se Grosbek i njegova porodica vratili u grad 1990-ih, kupio je sezonske karte i sjeća se kako je vodio svoju malu ćerku na utakmice.

Kada je preuzeo vlasništvo nad timom nekoliko godina kasnije, njegov primarni cilj nije bio da se obogati – iako je Seltiks sada četvrti najvrijedniji tim u NBA. Grosbek je čak i suvlasnicima održao isti motivacioni govor. „Rekao sam svima, ‘Ulazite zbog ljubavi, a bićemo plaćeni u uživanju”, sjeća se. „To je bio jedini cilj – osvojiti šampionat, a ne zaraditi novac”. Seltiks je to i uradio, osvojivši titulu 2008. godine, a tim može dodati rekordnu 18. titulu svojoj slavnoj istoriji.

Ali čak i ako zarađivanje mnogo novca nije bio Grosbekov cilj, to nije spriječilo franšizu da to uradi. Seltiks je 18. najprofitabilniji tim u sportu, generišući procijenjeni prihod od 269 miliona dolara iz operativnog poslovanja u posljednje tri sezone. Po procjeni Forbesa, Boston sada vrijedi 4,7 milijardi dolara, uključujući dug, što je povećanje od oko 1.200% u odnosu na cijenu koju su Grosbek i njegovi partneri platili. Taj eksponencijalni rast se takođe pretvorio u znatno bogatstvo; Forbes procjenjuje da porodica Irvinga Grosbeka (Irving Grousbeck), Vikovog oca, vrijedi 1,8 milijardi dolara.

Nisu jedini koji se bogate zahvaljujući rapidnom rastu NBA u ovom vijeku. Mark Kjuban je kupio Dalas Maveriks (Dallas Mavericks) za 280 miliona dolara 2000. godine, a Forbes je u oktobru procijenio vrijednost franšize na 4,5 milijardi dolara, tri mjesta iza Seltiksa. Šezdesetpetogodišnji milijarder je navodno unovčio mnogo nižu cijenu, prodavši većinski udio prošle godine Miriam Adelson, udovici predsjednika i direktora Las Vegas Sendsa (Las Vegas Sands), Šeldona Adelsona (Sheldon Adelson), i njenoj porodici po procijenjenoj cijeni od 3,5 milijardi dolara. Prodaja Maveriksa je nesumnjivo donijela značajnu korist Kjubanovom bogatstvu od 5,4 milijarde dolara, a u jedinstvenom obrtu, on i dalje kontroliše košarkaške operacije.

Od 1998. godine, kada je Forbes počeo da prati sportske franšize, vrijednosti NBA timova su u prosjeku porasle za oko 2.200%. Seltiks i Maveriks su među 10 timova koji su doživjeli najveći rast u tom periodu. I bez obzira na to koji tim ove godine podigne trofej Lerija O’Brajena (Larry O’Brien), taj rast ne pokazuje znake usporavanja. NBA se navodno približava novim ugovorima o medijskim pravima koji bi ligi donijeli 76 milijardi dolara tokom 11 godina, što je više nego dvostruko veći iznos od prethodne prosječne godišnje stope.

„Pomalo se smijem sudbini što je sve tako poraslo u vrijednosti”, kaže Grosbek. „Ko je znao? Nisam znao. Nikada ne bih tvrdio da sam znao da će timovi ovoliko vrijedjeti”.

Boston Seltiks

Za Grosbeka, ideja o vlasništvu nad timom počela je sa njegovim ocem. Irving, uspješan preduzetnik sam po sebi, osnovao je Continental Cablevision 1963. godine i spojio ga sa telekom kompanijom US West 33 godine kasnije. U 1980-im, stariji Grosbek je razmišljao o kupovini Boston Red Soksa (Boston Red Sox), ali kako njegov sin kaže, „Nikada nije dobio ponudu koja mu je imala smisla”.

Do tada, Vik je već krenuo sopstvenim preduzetničkim putem. Pravna škola ga je dovela na zapadnu obalu, ali je napustio karijeru korporativnog advokata u korist MBA-a sa Stanforda i karijere kao venture kapitalista. Počeo je u vrijeme kada se internet tek oblikovao i postigao velike uspjehe sa kompanijama kao što su digitalni trgovac eToys.com, veb pretraživač i portal Lycos i medicinska tehnološka kompanija Conor Medsystems.

Džejson Tejtum – Foto: Peter Casey-USA TODAY Sports

Sa nešto kapitala na svom računu, Grosbek je pronašao novu ideju u potpuno drugoj industriji. Nakon što se sa porodicom preselio nazad u Boston 1990-ih, odmah je uživao u bogatoj sportskoj sceni grada – pored kupovine sezonskih karata za Seltiks, imao je mjesta i za Nju Inglend Petriots (New England Patriots), Boston Red Soks i Bruins. Košarka se, međutim, pokazala kao jedinstvena prilika. Seltiks je, sjeća se, popunjavao samo oko pola svoje arene za svaku utakmicu, a tim je djelimično bio u vlasništvu ograničenog partnerstva koje je trgovalo na Njujorškoj berzi, pružajući jasan uvid u poslovanje sa pozitivnim novčanim tokom.

Samouvjeren u viziju koju je imao da unaprijedi tim, Grosbek se sastao sa tadašnjim vlasnikom Seltiksa, Polom Gastonom (Paul Gaston), u njegovom domu na Menhetnu. Deset minuta kasnije, izašao je sa dogovorom. „Svako sa Vol Strita (Wall Street) je mogao da ode i kupi ovaj tim jer je bio listiran, bio je tamo”, kaže Grosbek. „Ali ja sam bio taj koji je obavio poziv i dobio sastanak, i on je naveo ono što je nazvao ludom cijenom, a ja sam je odmah prihvatio i uspio da realizujem”.

Ta cifra je bila 360 miliona dolara, a Grosbek nije imao ni približno toliko. Sa tri i po mjeseca da prikupi novac, stavio je hipoteku na svoju kuću, poslao nepovratni depozit od osam cifara i pozajmio 50% cijene prodaje. Da obezbijedi ostatak, Grosbek je okupio grupu od više od 20 partnera, uključujući svog oca, kopredsjednika Bain Capitala Stivena Paljuku (Stephen Pagliuca) i suosnivača TPG Capitala Dejvida Bondermena (David Bonderman). Grupa, Boston Basketball Partners (Boston Basketball Partners), završila je kupovinu 2002. godine.

Grosbek je preuzeo upravljačku funkciju kao guverner Seltiksa, poziciju za koju NBA zahtijeva da bi imao najmanje 15% vlasništva u franšizi. Ali širok spektar vlasnika je igrao u korist franšize. Na primjer, Paljuka je bio ključan u dovođenju bivšeg velikana Seltiksa, Denija Ejndža (Danny Ainge), nazad u franšizu kao direktora košarkaških operacija. Pod hiperkompetitivnim Ejndžom, Seltiksi su doveli buduće članove Kuće slavnih Kevina Garneta (Kevin Garnett) i Reja Alena da se udruže sa dugogodišnjim igračem franšize Polom Pirsom (Paul Pierce). Tim je osvojio NBA šampionat 2008. godine, trenutak o kojem Grosbek kaže da misli „svakog dana”, i plasirali su se u plej-of u 15 od posljednjih 16 godina.

Košarka je takođe otvorila vrata za još jedan poduhvat za Grosbeka. U 2019. godini, pokrenuo je Cincoro Tequilu zajedno sa svojom suprugom, Emiliom Facalari (Emilia Fazzalari), suvlasnicom Los Anđeles Lejkersa (Los Angeles Lakers) Džini Bas (Jeanie Buss), suvlasnicom Milvoki Baksa (Milwaukee Bucks), Vesom Edensom (Wes Edens) i članom Kuće slavnih koji im je svima uzeo nekoliko šampionata, Majklom Džordanom (Michael Jordan). Cincoro je prodao oko dva miliona boca u posljednjih pet godina, prema Grosbeku, i nedavno je dodao nove investitore, uključujući legendarne sportiste Serenu Vilijams (Serena Williams), Dereka Džetera (Derek Jeter) i Majkla Strona (Michael Strahan).

Grosbekova životna priča je takođe inspiracija za NBC sitkom Extended Family (producirao je njegov prijatelj, suvlasnik Red Soksa Tom Verner (Tom Werner).

Dalas Maveriks

Kao i njegov kolega iz Seltiksa, Mark Kjuban je oduvijek imao strast prema košarci. Diplomirao je na Univerzitetu u Indijani 1981. godine, iste godine kada je legendarni trener Bob Najt (Bob Knight) osvojio svoju drugu nacionalnu titulu sa Husijersima. Kao vlasnik Dalas Maveriksa (Dallas Mavericks), Kjuban je stekao reputaciju superfana, sjedeći pored terena, navijajući za svoj tim i povremeno dobijajući tehničku grešku.

Do trenutka kada je Kjuban kupio franšizu za 280 miliona dolara 2000. godine, već je bio prilično bogat. Sin radničkih roditelja, osnovao je softversku kompaniju MicroSolutions 1983. godine i prodao je sedam godina kasnije za šest miliona dolara. „Na dan kada sam prodao MicroSolutions, skinuo sam sat i rekao da više nikada neću nositi sat jer ne želim da budem na tuđem vremenu”, rekao je nedavno u emisiji The Draymond Green Show. Uslijedila je kratka penzija, ali nije dugo trajala. Kjuban se 1995. udružio sa starim kolegom sa fakulteta, Todom Vagnerom, i kupio Broadcast.com, tada nazvan AudioNet, koji je istraživao ideju da obezbijedi navijačima pristup prenosima igara izvan njihovih tržišta.

Luka Dončić – Foto: Peter Casey-USA TODAY Sports

Kompanija je imala problema, nije mogla da pronađe pravi medij i čak je eksperimentisala sa kratkotalasnim radiom prije nego što su Kjuban i Vagner učinili sve onlajn. Kako je dot-com balon rastao, Broadcast.com je imao najbolji IPO u to vrijeme, premašivši tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara prvog dana trgovanja. Jednu godinu kasnije, 1999. godine, Jahu (Yahoo) je kupio kompaniju za 5,7 milijardi dolara (a zatim zatvorio sajt 2002. godine), donoseći Kjubanu procijenjenu zaradu od 1,1 milijardu dolara nakon poreza.

Nije prošlo dugo prije nego što je Kjuban počeo da troši svoje novo bogatstvo. „Imao sam 40, 41 godinu [i] igrao bih pickup tri do četiri puta nedjeljno”, rekao je u Grinovom podkastu. „Dakle, ideja da idem i šutiram sa [Stivom] Nešom (Steve Nash) i Dirkom [Novickim] (Dirk Nowitzki) i [Majklom] Finlijem (Michael] Finley) i učestvujem u malim utakmicama i da se ne osramotim potpuno tada, bila je kao san”. Kjuban je kupio Maveriks od teksaškog divelopera Rosa Perota Džuniora (Ross Perot Jr) 2000. godine, priznajući da čak nije ni pregovarao.

Mark Kjuban – Foto: Brad Rempel-USA TODAY Sports

Pod Kjubanom, Maveriks je uživao u bogatstvu uspjeha na terenu. Kvalifikovali su se u plej-of 19 od posljednjih 25 sezona i pobijedili Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Majami Hit (Miami Heat) u finalu NBA 2011. godine.

Njegov mandat nije bio bez kontroverzi, međutim. U 2018. godini, Sports Illustrated je razgovarao sa više od desetak sadašnjih i bivših zaposlenih u detaljnoj istrazi koja je otkrila neprijateljsko radno okruženje u organizaciji Maveriksa. „To je pogrešno. To je odvratno. To nije situacija koju podržavamo”, rekao je Kjuban u odgovoru na Sports Illustrated. Iako je tvrdio da nije znao za skandal, preuzeo je odgovornost i kasnije zaposlio bivšu glavnu službenicu za diverzitet AT&T-a, Sintiju Maršal (Cynthia Marshall), kao izvršnu direktorku da očisti organizaciju.

Ali prošlog novembra, Kjubanovo vrijeme kao većinskog vlasnika Dalasa je završeno kada su Adelson i njena porodica kupili 68% Maveriksa po procjeni od 3,5 milijardi dolara, sa opcijom da kupe više. Da bi finansirala dogovor, Adelson je prodala oko dvije milijarde dolara vrijednosti akcija u Las Vegas Sends Corp. Njen zet, Patrik Dumon (Patrick Dumont), sada služi kao guverner tima, pored svoje uloge glavnog operativnog direktora kompanije za kazina i odmarališta.

Za sada, Kjuban zadržava 27% udjela u timu i kontrolu nad donošenjem košarkaških odluka. Kada su ga pitali zašto je prodao udio u Maveriksu, Kjuban je ukazao na jake veze svojih novih partnera sa industrijom kazina i hotela jer se Teksas već nekoliko godina bori sa legalizacijom kockanja i sportskog klađenja. „Nisu oni košarkaški ljudi; ja nisam osoba za nekretnine. Zato sam to uradio”, rekao je ko-domaćin emisije Shark Tank za Dalas Morning News.

Borba Adelson za legalizaciju kockanja u Teksasu nije bila nikakva tajna, a dodatna parcela zemljišta kupljena od Kjubana preko puta arene Maveriksa, American Airlines Center, nagovještava aspiracije za kazinom i odmaralištem u Dalasu. Donirala je više od dva miliona dolara političkom akcionom komitetu usmjerenom na Teksas 2022. godine, kao i milion dolara direktno guverneru države, Gregu Abotu (Greg Abbott), prema NBC News. Sa neto vrijednošću od 29,7 milijardi dolara, Adelson je drugi najbogatiji vlasnik u NBA, odmah iza vlasnika Los Anđeles Klipersa (Los Angeles Clippers) Stiva Balmera (Steve Ballmer), čija je procijenjena vrednost 122,4 milijarde dolara.

Justin Birnbaum, novinar Forbes

Meet The Billionaire Owners Facing0 Off In The 2024 NBA Finals