U posebnoj laboratoriji izabran najljepši dragi kamen u svijetu

BOGATSTVO Forbes Hrvatska 11. feb 2024. 10:50
featured image

11. feb 2024. 10:50

Prirodi je trebalo 600 miliona godina da formira Estrelu de Fura, monokristalni neobrađeni rubin od 101 karata. Taj rubin koji se smatra najljepšim dragim kamenom prodatn je na aukciji Sotheby’sa privatnom kolekcionaru s Bliskog istoka za 34,8 miliona dolara. Ali, prije toga prošao je kroz procese analize i autentifikacije u Bellerophon Gemlabu.

Tu gemološku laboratoriju sa sjedištem u Parizu, Luksemburgu i Bangkoku osnovali su Theodore Rozet i Martial Curti, izvršni direktor, koji upoređuje otkrivanje gemoloških svojstava dragog kamena s jednim drugim, daleko manje luksuznim zanimanjem.

“Pravi je detektivski posao otkriti genezu, obaviti identifikaciju, odrediti fizička svojstva, moguće tretmane i porijeklo dragog kamena”, objašnjava taj pasionirani ljubitelj discipline koja “povezuje nauku, istoriju, umjetnost i jedan od najtvrđih fizičkih materijala koji je istovremeno tako dragocjen i krhak”.

U svojim izjavama za javnost i objavama na društvenim mrežama Curti nije propuštao istaknuti da je u njegovoj laboratoriji tom procesu podvrgnut “najvrijedniji rubin u istoriji čovječanstva”.

Bellerophon Gemlab u svom radu koristi najsavremenije tehnologije, piše Forbes Francuska.

Navode da laboratorija čak ima i odsjek za istraživanje i razvoj kojeg vodi inženjer robotike Bradley Elsbury. Pod njegovim se vođstvom razvijaju posebni strojevi za laboratoriju pri čemu se kombinuje “vještačka inteligencija, optika, spektroskopija, računarstvo i genijalnost”.

Zahvaljujući tim tehnološkim iskoracima gemološka laboratorija prva je u sektoru ponudila 3D digitalnog blizanca dragulja. Drugim riječima, napravili su preciznu digitalnu reprodukciju dragog kamena za virtualno testiranje određenih rezova ili tretmana.

Tehnologija i iskusan stručni tim nadopunjuju se toliko uspješno da u nekim slučajevima mogu odrediti odakle kamen dolazi u perimetru od 20 kilometara.

Upravo to znanje i tehnološka opremljenost bili su zaslužni da rubin pronađen u Mozambiku dođe na procjenu u njihovu laboratoriju. Napravili su digitalnu verziju kamena, procijenili mu gustoću, precizno kopirali oblik te na osnovu svih podataka koje su prikupili došli su do toga kako se taj kamen, koji je na Sotheby’sovoj aukciji postigao rekordnu cijenu, može obraditi.

Kroz njihove ruke, odnosno provjere autentičnosti godišnje prođe 500 hiljada kamenja, a ponekad se dogodi da otkriju kako im je vlasnik ni ne znajući to, na procjenu donio pravo bogatstvo. Tako je jedan mali prsten kupljen na aukciji došao u laboratoriju gdje se pokazalo da je kamen koji nosi itekako dragocjen, bio je to kašmirski safir.