Milijarder Džejms Retklif dao 1,3 milijarde dolara za 25 odsto udjela u Mančester junajtedu

BOGATSTVO Forbes 22. feb 2024. 12:55
featured image

22. feb 2024. 12:55

Britanski milijarder Džejms Retklif (James Ratcliffe) kupio je u utorak 25 odsto udjela u premijerligaškom timu Mančester junajteda (Manchester United), obilježavajući time završetak sklapanja ugovora od 1,3 milijarde dolara koji dolazi mjesecima nakon što je katarski zvaničnik, šeik Jasim bin Hamad Al Tani povukao ponudu od 6 milijardi dolara za klub.

Retklif je kupio 25 odsto akcija Junajteda u Klasi B i Klasi A.

On će uložiti još 300 miliona dolara u klub, koji će taj novac dati za infrastrukturu stadiona Old Traford.

Retklif je u saopštenju naveo da sporazum označava početak povratka Mančester junajteda „na vrh engleskog, evropskog i svjetskog fudbala“, pošto se klub suočio sa padom konkurencije nakon što je dominirao u nekoliko takmičenja od 1990-ih do ranih 2010-ih.

O Retklifovoj kupovini akcija spekulisalo se prošle godine, kada je šeik Jasim povukao ponudu od 6 milijardi dolara za tim. Američki vlasnici vjerovali su da vrijedi više od sedam milijardi dolara.

Forbes procjenjuje Retklifovo neto bogatstvo na 21,1 milijardu dolara, i ta cifra se pominje uglavnom od kako je osnivač i većinski vlasnik petrohemijskog proizvođača Ineos Grupe, koji generiše 65 milijardi dolara prihoda godišnje.

Milijarder, bivši menadžer hedž fonda Leon Kuperman, kupio je više od 900.000 akcija kluba krajem prošle godine u vrednosti od skoro 17,5 miliona dolara.

Psquared Asset Management AG, Antara Capital i Eminence Capital kupili su udjele u vrijednosti između 17 miliona i 30 miliona dolara od početka spekulacija o preuzimanju Mančester junajteda 2022.

Procijenjena vrijednost Mančester junajteda 6 milijardi dolara

Forbes procjenjuje vrijednost Mančester junajteda na šest milijardi dolara, što odgovara ponudi koju je prošle godine dao i povukao šeik Jasim. Šeik i Retklifova Ineos grupa bile su jedine dvije strane koje su podnijele ponude prije roka za Mančester junajted 28. aprila prošle godine.

Klub je i dalje u većinskom vlasništvu i pod kontrolom porodice Glejzer (Glazer), koja je vlasnik i američkog fudbalskog kluba Tampa Bej Bakanirsa (Tampa Bay Buccaneers), a njeno bogatstvo je procijenjeno na 10 milijardi dolara.

Mančester junajted je jedan od najuspješnijih klubova u istoriji Premijer lige, iako tim nije donio ligaški trofej od sezone 2012.

Navijači kluba su posljednjih godina ogorčeni kako porodica Glejzer vodi tim i organizovali su proteste tražeći da prodaju Mančester junajted. Oni tvrde da je porodica dala prednost korišćenju kluba za sopstvenu finansijsku korist, a na račun učinka tima na terenu.

Antonio Pequeño, Forbes

Billionaire James Ratcliffe Pays $1.3 Billion For 25% Stake In Manchester United