NASA se vraća na Mjesec: Predstavljamo milijardere koji finansiraju ovaj projekt

BOGATSTVO Forbes 16. feb 2024. 12:58
featured image

16. feb 2024. 12:58

Kompanija Intuitive Machines iz Hjustona ovog mjeseca želi postati prva privatna kompanija koja će sletjeti na površinu Mjeseca. To je tek jedna od nekoliko kompanija iza kojih stoji novac milijardera, a koje je angažovala NASA kako bi se vratila na Mjesec, snizila troškove i dodatno razvila svemirsku ekonomiju dok planira misije na Mjesec, Mars i dalje.

NASA sarađuje s ukupno 14 američkih kompanija kako bi pomogle dostaviti naučne instrumente i tehnologiju na površinu Mjeseca u sklopu programa Artemis čiji je cilj da se čovjek ponovo pošalje na Mjesec.

Prvih devet kompanija pridružilo se NASA-inom programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS) 2018. godine. Među njima je i Astrobotic Technology iz Pitsburga čija je misija Peregrine bila ujedno i prvo lansiranje i prvi neuspjeh nakon što je curenje goriva ugasilo nade da će letjelica sletjeti na Mjesec, već se ona srušila natrag na Zemlju.

Lansiranje predvodi upravo Intuitive Machines, čiji je suosnivač Kamal “Kam” Ghaffarian koji je svoje bogatstvo od oko 2,3 milijarde dolara izgradio upravo na poduhvatima vezanima za svemir.

Milijarderski par Eren i Fejt Ozmen (Faith Ozmen) osnovali su, i sada vode, kompaniju Sierra Nevada Corporation – jednu od pet koje su se programu pridružile 2019. godine. Ipak, Sierra još nije dobila CLPS ugovor.

SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) takođe se pridružio 2019. godine, i još nema CLPS ugovor, ali kompanija je s NASA-om već potpisala vrlo vrijedne ugovore, a SpaceX-ova tehnologija ponovo iskoristivih raketa koristi se za druge CLPS misije, poput IM-1 kompanije Intuitive.

Osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) kroz svoju svemirsku kompaniju Blue Origin programu se pridružio takođe 2019. godine, no Blue Origin još pokušava sustići SpaceX Ilona Maska. Kao i SpaceX, Blue Origin još čeka na CLPS ugovor, no već ima lukrativne ugovore s NASA-om za neke druge poslove.

Raketa Falcon 9 tvrtke SpaceX / Foto: Reuters/Joe Skipper

Koje kompanije su dobile ugovore?

Kompanije uključene u CLPS mogu konkurisati za NASA-ine ugovore, a dosad je agencija podijelila njih 10, i to za dostavu materijala na Mjesec. Dva ugovora dobio je Astrobotic, a tri Intuitive, čije misije se očekuju ove godine. Teksaška kompaanija Firefly Aerospace dobila je dva ugovora za isporuku, a prvu od ukupno dvije lunarne misije trebalo bi da sprovede 2024. u nadi da će svoju letjelicu Blue Ghost uspjeti spustiti na mjesečevo “more” Mare Crisium. Sljedeća misija Blue Ghosta planirana je za 2026. godinu, a ona će donijeti satelit za komunikaciju u lunarnu orbitu.

Kompanija iz Masačusetsa Draper trebalo bi da leti na drugu stranu Mjeseca 2025. godine. Obje preostale misije otkazane su nakon što je NASA podijelila ugovore. Jedna misija propala je nakon što kompanija Masten Space Systems nije uspjela ostati unutar budžeta za projekt, proglasivši na kraju bankrot. Orbit Beyond je takođe dobio ugovor, ali NASA ga je otkazala nakon što su iz kompanije saznali da neće uspjeti ispoštovati rokove. Kompanija se još smije prijavljivati za dalje poslove u programu u kojemu učestvuju i Lockheed Martin SpaceCeres RoboticsDeep Space Systems i Tyvak Nano-Satellite Systems.

Kompanija Moon Express s Floride, čiji je suosnivač Naveen Jain, takođe je bila u prvom talasu kompanija koje su se prijavile za NASA-ine ugovore, a 2016. je postala prva kompanija koja je dobila dozvolu američke vlade za slijetanje na Mjesec. Moon Express planira da buši površinu satelita, kojeg opisuje kao “osmi kontinent Zemlje” u potrazi za vodom i mineralima.

Uzlijetanje u svemir skup je i riskantan poduhvat. Kroz povijest su slijetanja na Mjesec i letovi u svemir bili gotovo ekskluzivno vezani za nacionalne vlade. To je pošlo za rukom svemirskim programima samo pet zemalja SAD-a, Sovjetskog Saveza, Kine, Indije i Japana. Tri od njih to su uspjele nedavno. Kina je na Mjesec prvi put sletjela 2013. godine, Indija lani, a Japan je svoju sondu spustio ovog siječnja.

Sve većim oslanjanjem na privatne tvrtke kroz programe poput CLPS-a, NASA želi razviti svemirsku ekonomiju, povećati konkurenciju i smanjiti troškove. Iz agencije kažu kako će privatne tvrtke biti ključan dio budućih planova za Mjesec, a nadaju se da će ovog decenije tamo poslati astronaute i s vremenom osnovati lunarnu bazu kao početnu tačku za daljnja istraživanja Marsa i svemira.

Takmičenje milijardera za kolonizaciju svemira ispostavilo se kao korisno za ciljeve agencije. Uz one uključene u CLPS program, i drugi bogati pojedinci poput Ričarda Brensona (Richarda Bransona) (i njegovu kompaniju Virgin Galactic), astronautičkog inženjera Roberta Bigelowa i kripto pionira Džeda Mekejleba (Jed McCaleb) rade na gomilanju svojih bogatstava i proširivanju biznisa i izvan našeg planeta.

Misija IM-1 tvrtke Intuitive Machines lansirana je u četvrtak. Ako sve prođe uspješno, Intuitive će postati prva privatna kompanija koja je sletjela na Mjesečevu površinu. Tri kompanije su to ranije pokušale, ali bezuspješno: Astrobotic, čija je letjelica Peregrine izgorjela u Zemljinoj atmosferi, Ispace iz Japana, čija se letjelica prošle godine srušila na površinu Mjeseca, i SpaceIL iz Izraela, koji je pokušao sletjeti na More vedrine na Mjesecu 2019. godine.

Maksimalna vrijednost NASA-inih ugovora do 2028. godine iznosi 2,8 milijardi dolara. Uz NASA-inu opremu, Astrobotic je na svojoj misiji nosio i ljudske ostatke i DNK, a Intuitiveova letjelica Odysseus trebala bi nositi niz kipova umjetnika Jeffa Koonsa.

Robert Hart, Forbes
Meet The Billionaires Helping NASA Return To The Moon
(Prevela: Nataša Belančić)