Zašto novi posao nikada nije 100 odsto siguran

BIZNIS Forbes 21. jan 2024. 16:52
featured image

21. jan 2024. 16:52

Prirodno je da slavite kada dobijete novi posao, posebno ako je to uloga o kojoj ste sanjali. Znam da želite odmah da ažurirate svoj LinkedIn profil, ali možda bi bilo mudro oduprijeti se tom porivu. Pitate se zašto.

Tokom prvih 90 dana na novoj poziciji, većina zaposlenih i poslodavaca još je u fazi međusobnog razumijevanja. Ovo je vrijeme prilagođavanja i odlučivanja da li je ovo zaista mjesto gdje biste željeli provesti sljedeći dio svoje karijere. Za mnoge kompanije, ovaj vremenski period često služi kao probni rok. To znači da zadržavaju pravo da raskinu ugovor iz bilo kog razloga koji se pojavi u prvih 90 do 180 dana.

Nažalost, vidio sam da su neki kandidati naučili ovo na teži način. Samo nekoliko nedjelja nakon što su dobili novi posao, našli su se ponovno na tržištu rada. Niko ne bi želio da bude u njihovoj koži. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili šanse da se nađete u toj situaciji. Evo šta preporučujem kada dobijete novu ulogu.

Čekajte sa objavljivanjem nove uloge

Iako ovo možda djeluje suprotno prvom porivu, ne ažurirajte odmah svoj LinkedIn profil. To može biti dobra prva preventivna mjera. Nikad ne znate šta se može dogoditi, a ovo vam pomaže da izbjegnete neugodan razgovor ako je neko vidio vašu LinkedIn objavu.

I dalje aktivno tražite novi posao

Čak i ako ste već dobili posao, ne škodi nastaviti sa razgovorima s drugim kompanijama ili barem ostati u kontaktu s onima s kojima ste prethodno razgovarali. Može djelovati suvišno, ali sve je to radi vaše zaštite. A ko zna? Možda će se pojaviti još bolja prilika kad je najmanje očekujete!

Napravite rezervni plan

I konačno, budite spremni za alternativu, jer nikada ne znate kada će vam biti potrebna. Razlog iza ovih smjernica je jednostavan. Želim da budete što sigurniji kada su u pitanju nove poslovne prilike. Kada uspješno pređete prvih 90 dana na novom radnom mjestu, tada ste mirni. Srećno!

Sho Dewan, saradnik Forbesa

Why Your New Job Is Never 100% Safe