Zakerberg i Meta ostvarili rekordni profit u njihovoj ‘Godini efikasnosti’

BIZNIS Forbes 2. feb 2024. 14:10
featured image

2. feb 2024. 14:10

Meta je upravo završila svoj najprofitabilniji kvartal i godinu, otkrio je vlasnik Fejsbuka (Facebook) u svom izvještaju o prihodima za četvrti kvartal, što impresivno dostignuće s obzirom na to da su ožiljci još vidljivi nakon lošeg rezultata kompanije 2022. godine. To se odrazilo i na rekordni rast njenih akcija u posljednjim mjesecima. Ipak, ostali su tragovi od kontroverznog skretanja milijardera i izvršnog direktora Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) u „metaverzum“.

Meta je ostvarila najvišu zabilježenu dobit po akciji od 5,33 dolara u četvrtom kvartalu i godišnji profit od 14,87 dolara po akciji, što su oba najviša iznosa ikada zabilježena u istoriji kompanije. To je iznad procjena analitičara koji su očekivali iznose od 4,82 i 14,81 dolara, prema podacima FactSet.

Finansijski rezultati po akciji izgledaju impresivno zbog masovnih otkupa Metinih akcija – neto dobit kompanije od 39,1 milijardu dolara u 2023. godini bila je manja u odnosu na rekordnih 39,4 milijarde dolara ostvarenih u 2021. godini – ali i dalje predstavlja brz oporavak od bolne 2022. godine, s rastom dobiti po akciji od 203% u odnosu na prethodnu godinu tokom tromjesečnog perioda koji se završio prošlog mjeseca.

Rast prihoda Mete takođe je bio snažan, s skokom od 25% na rekordnih 40,1 milijardu dolara u četvrtom kvartalu (prognozirana je brojka od 39,1 milijardu dolara), dok su godišnji prihodi dostigli rekordnih 134,9 milijardi dolara (digitalno oglašavanje čini oko 98% prihoda Mete).

Akcije Mete skočile su više od 10% ubrzo nakon objavljivanja izvještaja o prihodima, pošto je kompanija najavila dodatnih 50 milijardi dolara za otkup akcija i predstavila svoju prvu keš dividendu od 0,5 dolara po akciji, koja će biti isplaćena 26. marta.

Vrijednost akcija Mete nakon radnog vremena, od oko 440 dolara, ukazuje na rekordnu tržišnu vrijednost kompanije od oko 1,1 biliona dolara.

Iako je došlo do dramatičnog oporavka, finansijski rezultati Mete još uključuju sjenke iz ružnog perioda od 2021. do 2022. godine, kada su akcije pale više od 75%, dok je Zakerberg promovisao ulazak kompanije u proširenu i virtualnu stvarnost.

Segment „Reality Labs“ Mete, koji obuhvata njene metavers projekte predvođene Oculus headset-om, izgubio je 4,6 milijardi dolara u posljednjem kvartalu, što predstavlja povećanje operativnog gubitka od 7% u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

Segment proširene i virtuelne stvarnosti prijavio je gubitak od 16,1 milijardu dolara u 2023. godini, što je lošije u odnosu na 13,7 milijardi dolara gubitka u 2022. godini dok je operativni profit Metine društvene medijske grane 62,8 milijardi dolara.

Foto: Reuters/Nathan Howard

Vol strit uglavnom podržava Zakerbergovu viziju za Metu, čak i dok novac curi iz Reality Labs-a. U nedavnoj belešci klijentima, analitičar Džej Pi Morgana, Dag Anmut, objasnio je da bi za Metu bilo dobro ako može „samo da gubi manje novca“ na metaversu. Džastin Post iz Benk of Amerika primetio je da je racio cene akcije Mete u odnosu na dobit bez Reality Labs-a daleko niži od S&P 500, predstavljajući „privlačnu osnovnu vrednost“ za Metu. I Anmut i Post imaju preporuke za kupovinu akcija Mete, kao i 81% analitičara praćenih od FactSeta.

Akcije Mete su skočile više od 300% od najnižeg iznosa u novembru 2022. godine, prestigavši sve akcije koje se nalaze na S&P, osim omiljene kompanije u oblasti veštačke inteligencije – Envidije.

Meta nije zaostala ni u oblasti veštačke inteligencije: Njen veliki jezički model „Llama“ takmiči se sa onima koje podržava Majkrosoftov OpenAI i Gugl, i navodno unapređuje upotrebu svojih sopstvenih poluprovodničkih čipova za napajanje AI sistema – rešenje dizajnirano da smanji Metino oslanjanje na AI čip lidera tržišta, Envidiju. „Veštačka inteligencija će obuhvatiti sve“, rekao je Zakerberg za Forbes prošle jeseni.

Prema procjenama Forbesa, Zakerberg je peti najbogatiji čovjek u svijetu s neto vrijednošću od oko 140 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući svom udjelu od 13% u Meti.

Derek Saul, Forbes

Meta Earnings: Zuckerberg’s ‘Year Of Efficiency’ Nets Greatest Profits Ever