Mark Zakerberg na sudu: Biće ispitan o tehnologiji prepoznavanja lica

AKTUELNO Forbes 21. jan 2024. 17:09
featured image

21. jan 2024. 17:09

Sudija u Teksasu u utorak je presudio da se Mark Zakeberg (Mark Zuckerberg) mora ispitati u sklopu tužbe koju je ta savezna država podnijela protiv kompanije Meta Platforms zbog njihovog korišćenja tehnologije prepoznavanja lica i navodnog kršenja teksaških zakona o zaštiti privatnosti biometričkih podataka.

Sudija Džef Rembin (Jeff Rambin) odbacio je peticiju koju je Meta podnijela 10. januara, a u kojoj kompanija zahtijeva da se odbaci zahtjev Teksasa kojim bi se Zakerberg morao ispitati na sudu.

Predstavnici savezne države u zahtjevu su tvrdili da Zakerberg ima “jedinstvena lična saznanja” relevantna za tvrdnje u tužbi, piše u sudskim dokumentima.

U dokumentima se ne navodi kada će Zakerberg biti ispitan.

Teksaški državni advokat, Republikanac Ken Pekston (Ken Paxton), tužbu je podnio u februaru 2022. godine, tražeći milijarde dolara kazne i tvrdeći da je Fejsbuk (Facebook) “nezakonito” bilježio biometričke identifikacione podatke Teksašana bez njihovog pristanka, dijelio te informacije s trećim stranama i propustio ih obrisati “u razumnom vremenskom roku”, čime je kompanija prekršila nekoliko teksaških zakona.

Ovo nije prva tužba koju je neka američka savezna država podnijela protiv Fejsbuka zbog kontroverzne prakse s kojom je društvena mreža počela 2010. godine. Fejsbuk je postigao nagodbu u 650 miliona dolara vrijednoj grupnoj tužbi u Illinoisu 2020. godine podignutoj zbog sličnih kršenja prava na privatnost biometrijskih podataka.

Fejsbuk je tehnologiju prestao koristiti krajem 2021. godine.

Cailey Gleeson, Forbes
Zuckerberg Must Face Deposition In Texas Facial Recognition Lawsuit
(Prevela: Nataša Belančić)