Tri načina da na razgovoru za posao odgovorite na pitanje o očekivanoj plati

BIZNIS Forbes 9. jan 2024. 11:18
featured image

9. jan 2024. 11:18

Tokom intervjua, gotovo je garantovano da će vam postaviti pitanje „Kolika vam je trenutna plata i koliko se nadate da ćete zarađivati?“

Treba da znate unaprijed da je čak i nelegalno postavljati ovo pitanje u nekim državama, ali s obzirom na to, trebalo bi da se pripremite za to kao dio redovnog procesa zapošljavanja.

Ovo su tri različita načina kako možete da odgovorite, pružajući fleksibilnost u zavisnosti od vaše situacije.

Opcija 1 – Vratite pitanje poslodavcu

Iako je ovo pitanje koje vam postavljaju, nije apsolutno obavezno da odgovorite na njega. Umjesto toga, možete vratiti pitanje nazad njima. Recite nešto poput:

„Radujem se razgovoru o plati kasnije, ali volio/voljela bih da čujem s vaše strane, koji je budžet koji imate za ovu poziciju?“

Ovo vam pomaže da dobijete osjećaj koliko su spremni da plate i da vidite da li se to poklapa sa onim što ste vi imali na umu. Takođe će otkriti koliko su transparentni od samog početka.

Opcija 2 – Davanje raspona plate na osnovu istraživanja

Druga opcija je da im date raspon, na osnovu onoga što ste saznali onlajn. Veb stranice mogu da budu vaši najbolji saveznici za tačne informacije o platama. Obavezno obavite istraživanje, ali nemojte vjerovati svemu što pročitate onlajn.

Na ovaj način im pokazujete da ste obavili domaći zadatak i da ste spremni za ove neizbježne razgovore.

Opcija 3 – Dijeljenje vaše trenutne plate i očekivanja (preporučljivo za osobe sa visokim prihodima)

Ako ste već u gornjoj polovini raspona plate, imate zeleno svjetlo da im saopštite koliko zarađujete i šta očekujete. Ponekad to pomaže u postavljanju očekivanja s obje strane i ne gubi se vrijeme u procesu.

Na kraju dana, zapamtite da nema savršenog odgovora na ovo pitanje, ali uvijek se sjetite da treba da sarađujete s intervjuerom, a ne da se suprotstavljate. Žele da dobijete dobru platu, i vaša je dužnost da im pomognete da shvate koliko zaslužujete. Srećno!

Sho Dewan, saradnik Forbesa