Šta je najveći paradoks koji se dešava na poslu

BIZNIS Forbes 16. jan 2024. 10:15
featured image

16. jan 2024. 10:15

Na poslu postoji zagonetni paradoks koji primjećujem iznova i iznova, ne samo u mom putovanju kao preduzetnika, već i tokom cjelokupne korporativne karijere. Ironično, najčešće su osobe sa najviše vještina, obimnim iskustvom i neuporedivim talentom one koje najviše pate od sindroma prevaranta.

Oni se fokusiraju na male zadatke koje nisu završili i neuspjele projekte, zaboravljajući potpuno na sve nevjerovatne stvari koje su postigli. Njihovi prijatelji i kolege naravno prepoznaju svu vrijednost koju donose, ali izgleda da su previše blizu događajima da bi primijetili vlastiti doprinos.

S druge strane, ljudi koji možda imaju manje vještina ili iskustva su oni koji se ne ograničavaju. Oni su hrabri, preuzimaju rizike, i upravo tako napreduju u svojoj karijeri. To pokazuje da pretjerano razmišljanje o svojim šansama zapravo može biti kontraproduktivno.

Dakle, ako ste se ikada osjećali kao prevarant, to znači da ste vjerovatno talentovaniji nego što sebi priznajete. Jedan efikasan način borbe protiv ove samouništavajuće priče jeste da provodite više vremena razmišljajući o svojim dostignućima.

Stvaranje navike zapisivanja svojih pobjeda, bilo da su velike ili male, iz proteklog kvartala, prethodne godine, pa čak i tokom posljednjih pet godina. Proslavite svoje uspjehe i prepoznajte pozitivan uticaj svog rada.

Ova vježba služi kao moćan podsjetnik na vašu sposobnost učenja i prilagođavanja, podsjećajući vas kako ste nekada savladali novi posao o kojem niste imali pojma kako da ga obavljate. I pogodite šta?

Spremni ste da isto to uradite i sa svojim sljedećim izazovom. Manje sumnje u sebe i više akcije prema životu koji želite da živite. Spremni ste za to! Srećno!

Sho Dewan, saradnik Forbesa

Biggest Paradox That Happens At Work