Slovenci objavili rokove izgradnje novog bloka nuklearke u Krškom

BIZNIS Forbes Hrvatska 10. maj 2024. 14:00
featured image

10. maj 2024. 14:00

Projekt izgradnje drugog bloka Nuklearne elektrane Krško biće predstavljen u Krškom 23. maja, a potom će uslijediti prezentacije i u drugim mjestima u Sloveniji, objavio je Forbes Slovenija pozivajući se na izjavu direktora državne energetske kompanije Gen energije Dejana Paravana.

Prema planiranoj dinamici, građevinska dozvola za gradnju drugog bloka trebala bi da bude dobijena oko 2032. godine, a gradnja bi trebalo da traje sedam godina, otkrio je. Tako bi NEK 2 trebalo da bude spojen na energetsku mrežu negdje do 2040. godine, prema Paravanovim riječima.

Kolika će biti snaga drugog bloka nukelarke i koliko će imati agregata znaće se uskoro, rekao je.

Trenutno se dovršava nacrt inicijative za Državni prostorni plan za izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško, a prema riječima državnog sekretara Danijela Levičara, Vladina radna grupa za taj projekt želi da se nacrt dostavi Ministarstvu zaštite životne sredine, klime i energetike prije referenduma o NEK 2.

Levičar smatra bitnim da svi zaintersovani, a posebno Opština Krško, učestvuju u procesu te da imaju mogućnost izjašnjavanja o predlogu državnog prostornog plana kada bude objavljen. “Ako se iz bilo kojeg razloga kasni s procesom prihvatanja plana, kasniće i priključenje elektrane na elektroenergetski sistem”, upozorio je.