Počinje da radi vjetropark Krivača u koji su uložili Slovenci i MK grupa

BIZNIS Forbes Slovenija 15. maj 2024. 11:29
featured image

15. maj 2024. 11:29

Na istoku Srbije danas će zvanično biti pušten u rad vjetropark Krivača. To je jedna od prvih investicija slovenačkog investicionog fonda Alfi Green, koji je u projekat uložio oko 82,5 miliona eura. Isti iznos obezbijedio je i koncern srpskog biznismena Miodraga Kostića, MK Group.

Ukupna vrijednost vjetroparka je tako 165 miliona eura. Investiciju kreditira konzorcijum četiri banke: austrijska Erste banka, Rajfajzen banka (Raiffeisen Bank), OeEB i slovenačka NLB. To je jedan od najvećih projekata zelene energije u regionu.

Snabdijevanje 75.000 domaćinstava

Vjetrenjače su podignute u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište u avgustu prošle godine. Elektrana je probno počela da radi u novembru, kada je počela i prodaja električne energije, pod dugoročnim ugovorom sa energetskom kompanijom AXPO iz Švajcarske.

Instalisana snaga vjetroparka je 105,6 megavata. Očekuje se da će 22 vjetroturbine proizvoditi 310 gigavat sati zelene energije godišnje. Proizvodnja na 56 kvadratnih kilometara je dovoljna za snabdijevanje oko 75.000 domaćinstava.

Investitori navode i da će vetropark Krivača smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 120.000 tona godišnje.

Vjetrenjače su visoke 179 metara, dužina svake lopatice je 74 metra. Turbine je isporučio nemački proizvođač Nordek, a trafo stanicu slovenačka kompanija Kolektor Etra.

Projektom je izgrađeno 30 kilometara novih puteva i 40 kilometara dalekovoda.

Dolazi novi fond

Izgradnju vjetroelektrane počela je 2021. godine austrijska firma za razvoj projekata Ivicom Holding sa svojom podružnicom Ivicom Energy. Posljednji je bio u vlasništvu (četvrtina) slovenačkog Petrola, koji se povukao iz projekta.

Alfi Renewables, koji upravlja pomenutim Alfi Green fondom, ušao je u priču i postao vlasnik polovine Ivicom Energy-ja. Druga polovina kompanije je u vlasništvu kiparske Lamium Trade, koja je dio MK grupe. Slovenačko-srpski dvojac nastavio je gradnju.

Alfi Green ulaže u fotonaponsku energiju i energiju vjetra. Oni su dio alternativnih investicionih fondova Alfi, koji se sastoje od pet investicionih klasa i posluju u KF Finance grupi. Posljednji upravljaju sa pola milijarde eura i 49 investicija. Alfa Renewables su u fazi ulaganja i trenutno imaju šest investicija, a veličina posebnog fonda je 104 miliona eura. Četvrtina sredstava je već uložena.

Bivši članovi uprave Petrola

Između ostalog, sa Alfi Renewables upravljaju bivši menadžeri u Petrolu – direktor investicionog odbora fonda je Janez Grošelj, koji je upravljao životnom sredinom i energijom u Petrolu, odborom direktora predsjedava Tomaž Berločnik, koji je bio na čelu uprave slovenačkog prodavca nafte. Drugi član investicionog komiteta je Rok Vodnik, takođe član bivše uprave Petrola. Ostali članovi odbora su Suvad Bajrić i Matjaž Filipič i Bojan Kunovar, koji su osnivači i menadžeri Alfa fondova.

„Alfi Green je prikupio 104 miliona eura, 80 odsto novca u to su uložili slovenački privatni i institucionalni investitori“, objašnjava Tomaž Berločnik u saopštenju za javnost. „S obzirom na potrebe i mogućnosti u regionu, uspio je da brže od očekivanog stekne nove projekte koje razvija. Ovim smo popunili investicioni potencijal koji iznosi oko 300 megavata instalisane snage. Tako smo za narednu godinu planirali još veći fond, koji će se dodatno pozabaviti investicijom u zelene izvore obnovljive energije“.

Foto: Ivicom energy

Zajedno s MK gradiće i solarne elektrane

Slovenački fond, koji ulaže u obnovljive izvore energije, već ovog mjeseca najavio je novu saradnju sa MK Grupom. I u ovom slučaju riječ je o investicijama u Srbiji, gdje će na terenu izgraditi dvije solarne elektrane ukupne snage 16 megavata.

Solarna elektrana u Srbiji, za koju su pripremni radovi počeli u maju, prostiraće se na približno 16 hektara, na kojima će stajati 26.000 solarnih panela. Trebalo bi da počne sa radom ove godine. Poređenja radi, najveća solarna elektrana u Sloveniji nalazi se uz Savu kod Brežica. Paneli zauzimaju šest hektara zemlje na desnoj obali rijeke, sa godišnjom proizvodnjom od šest megavata.

Ali Kostićevi planovi tu ne prestaju. Grupacija najavljuje da će do 2026. godine uložiti 900 miliona eura u oblast zelene energije.

Očekuje se da će projekti vjetra na kraju imati kapacitet od 800 megavata, solarni 660 megavata. Razvijaju ih sami ili sa partnerima.

MK grupa je do sada izgradila tri vjetroparka u Vojvodini.

Interesovanje za solarne elektrane postoji i u Sloveniji. Elektrodistribucije su prošle godine primile 48.000 zahtjeva za priključenje solarne elektrane, što je 12 puta više nego 2019. Mreža je najopterećenija u Ljubljani i Mariboru, a na nacionalnom nivou svaka četvrta prijava je odbijena u 2023. godini.

Na građevinske dozvole za tri velike solarne elektrane pored infrastrukturnih objekata čekaju i dva državna i jedan privatni investitor. Oni će se prostirati na ukupno 25 hektara.

Aljoša Črnko, Forbes Slovenija