Zlatna medalja za inovatora iz Nikšića i njegovu vjetrenjaču u obliku krila ptice

featured image

13. nov 2023. 18:19

Inovator iz Nikšića Blagoje Krivokapić predstavio je na Globalnom forumu za izume na Kipru svoju vjetroturbinu i osvojio vrijedno priznanje – zlatnu medalju.

Na Forumu, koji je održan prošlog mjeseca, predstavljeno je 200 projekata iz 25 država. Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio dr Joširo Nakamtsu (Yoshiro Nakamatsu) iz Japana, nagradio je najinteresantnije projekte zlatnim i srebrnim medaljama, a uručene su i specijalne nagrade.

„Nijesam očekivao nagradu, išao sam logikom neka rad bude zapažen“, kaže Krivokapić za Forbes Crna Gora.

Dizajn njegove turbine je u obliku krila ptice, tako da  krilo prihvata otpor, jer, kako kaže „najbolje se kroz vazduh kreću ptice“. Konstrukcija je u obliku trougla.

Rad je prvo predstavio na Evropskoj noći istraživača u Podgorici, koja je održana krajem septembra pod pokroviteljstvom EU.

„To je, međutim, bilo više revijalnog karaktera tako da sam odlučio da prijavim projekat za takmičenje na Kipru. U konkurenciji od 200 radova, ušao sam među 25 koji su ušli u uži izbor, a zatim dobio i nagradu“, rekao je Krivokapić.

Ističe da je iza svakog nagrađenog rada stajala je država, insitutucija, a on je morao sam sve da isfinansira.

Postojeće vjetroturbine više se bore sa vjetrom, nego što ga koriste

Vjetar postaje sve stabilniji izvor snabdijevanja energijom, a Crna Gora trenutno u elektroenergetskom sistemu ima vjetropark Krnovo, instalirane snage 72 megavata (MW) i vjetropark Možura, snage 46 MW. U planu je izgradnja vjetroparka Gvozd predviđene instalirane snage 54,6 MW i vjetroelektrane Brajići od 100 MW.

Krivokapić podsjeća da Crna Gora uvozi vjetroturbine i smatra da bi bilo dobro kada bi postala proizvođač.

„Postojeća rješenja za vjetroturbine više se bore sa vjetrom, nego što koriste vjetar za proizvodnju struje. Kod nas su vjetrenjače zastarjele tehnologije koje dosta koštaju, imaju ogromne stubove“, objašnjava Krivokapić.

Dodaje da su se prve vjetrenjače pojavile prije 150 godina, a postojeće su samo malo dorađene.

„Moje rješenje ima veći stepen iskorišćenosti vjetra, nijesu potrebni stubovi može da se instalira na svakoj višoj zgradi ili neboderu. Kod nas može na odgovarajućoj nadmorskoj visini, na brdima, uz odgovarajuće postolje“, naveo je Krivokapić.

Foto: Privatna arhiva

Crna Gora prošle godine bila treća u Evropi prema udjelu struje iz vjetroelektrana

Svaka nova vjetroturbina smanjuje uvoz energije u Evropu i izloženost nestabilnim cijenama fosilnih goriva. Takođe, pomaže u smanjenju računa za struju, objavio je „WindEurope”, udruženje za energiju vjetra u Evropi, čije su članice nacionalna udruženja za energiju vjetra svih evropskih zemalja.

Prema podacima tog udruženja, Crna Gora je septembru prošle godine bila treća zemlja u Evropi prema udjelu energije dobijene iz vjetroelektrana.

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizvele svu potrebnu energiju.

Foto: Shutterstock