Pet koraka koje možete preduzeti ako vas ne kontaktiraju nakon intervjua za posao

BIZNIS Forbes 11. jun 2024. 21:18
featured image

11. jun 2024. 21:18

Biti ignorisan nakon intervjua za posao stvarno je neugodno. Svi smo već bili u toj situaciji: pažljivo ste se pripremili za intervju i dali sve od sebe tokom razgovora, ali na kraju ste došli u situaciju da nema poziva i mejla. Frustrirajuće, zar ne?

Izvještaj kompanije Grinhaus otkrio je da je 45% kandidata za posao ignorisano nakon intervjua, dok gotovo devet od 10 očekuje da će čuti povratnu informaciju od kompanija u roku od 1-2 nedjelje nakon intervjua. Dakle, ako ste jedan od onih koji čekaju poziv od potencijalnog poslodavca, preduzmite ovih pet koraka kako biste riješili svoju situaciju:

Sačekajte

Jeste li nestrpljivo čekali da čujete povratnu informaciju od kompanije nakon završenog intervjua i svrbjelo vas je da pošaljete poruku da provjerite ima li napretka? To je potpuno razumljivo, ali uzdržite se od toga.

Istraživanja pokazuju da 37% kandidata dobije povratnu informaciju u roku od nedjelju dana od apliciranja za posao, pa je zlatno pravilo da situaciju pratite tek kada prođe nedjelju dana.

Moguće je da im je potrebno vrijeme da pregledaju vašu aplikaciju ili je uporede sa drugim kandidatima, da su na odmoru ili su bolesni. Nikada ne znate šta se dešava s njihove strane, stoga im dajte barem nedjelju dana da vam se jave.

Obratite se osobi koja vas je intervjuisala

Ako vam ni nakon nedjelju dana nisu pružili povratnu informaciju obratite se osobi s kojom ste imali intervju. To može biti regruter, menadžer za zapošljavanje ili član tima s kojim ste već razgovarali u procesu konkurisanja za posao.

Evo primjera poruke koju možete koristiti kako biste počeli slanje follow-up poruke:

Pozdrav (ime osobe),

Nadam se da ste dobro! Želio/željela sam da provjerim šta je bilo nakon našeg intervjua za poziciju (naziv pozicije) koji je bio (datum). Imate li neku informaciju za mene?

Volio/voljela bih da nastavimo ovaj proces i radujem se vašem odgovoru. Hvala vam puno!

Sve najbolje,

(ime)

Obratite se nekom drugom u timu

Ukoliko nakon nekog vremena ne dobijete odgovor na mejl možete početi da kontaktirate drugu osobu u timu. Možete koristiti mrežu već postojećih kontakata, kao što je interna veza, kako biste privukli njihovu pažnju.

Takođe, možete koristiti veb stranicu kompanije ili Linkedin da se povežete sa pravim osobama, na primjer, nekim iz HR-a, nekim drugim članom tima ili starijim menadžerom. Obratite pažnju u vezi s tim kome se obraćate, pružite dovoljno informacija o situaciji i zadržite profesionalnost kako bi vam oni mogli pravilno pomoći u rješavanju vaših problema.

Pošaljite i treći mejl

Da li su prošle nedelje od vašeg intervjua, a još niste dobili informacije o svom statusu? Možete razmotriti i treći pokušaj sa timom ili HR-om. Razmislite o prethodnoj komunikaciji, vidite da li su naznačili da će se javiti na određeni datum i koristite prošle interakcije kako biste procenili kako ponovo da se obratite ili pokušate putem drugog kanala komunikacije.

Iako je uobičajeno poslati i treći mejl nakon što ste ignorisani, postupajte s oprezom i razmotrite specifične okolnosti vaše situacije. Ako niste sigurni, bolje je da se pridržavate profesionalnosti u komunikaciji.

Tražite druge prilike

Ako ste pratili gore navedene korake, a kompanija vas i dalje ignoriše, ponekad je bolje nastaviti dalje i tražiti druge prilike. U ovom trenutku, nikada nećete znati da li će se oni ponovo javiti, budući da 35% radnika kaže da su ih poslodavci ignorisali tokom procesa intervjua.

Umesto toga, iskoristite vrijeme da pregledate i osvježite svoju biografiju, nastavite da pratite oglase za posao ili nastavite da gradite svoju mrežu za nove prilike. Ne mučite sebe zbog situacije i znajte da je ponekad to dio procesa traženja posla.

Nastavite sa lekcijama koje ste naučili i idite dalje s uvjerenjem da će vaše vrijeme uskoro doći. Ponosan sam na vas što ste istrajni i ne odustajete!

Sho Dewan, saradnik Forbesa

5 Actions To Take If You’re Ghosted After An Interview