Oglas koji je nasmijao Njemce: Izgleda da u vozovima koriste Windows s kraja prošlog vijeka

BIZNIS Forbes Slovenija 6. feb 2024. 17:26
featured image

6. feb 2024. 17:26

Njemačka kompanija Simens Mobiliti (Siemens Mobility), koja proizvodi vozove, nedavno je objavila oglas za radno mjesto. Tražili su stručnjaka za područje informacione tehnologije (IT) koji je vješt u korišćenju operativnog sistema Windows 3.11. Radi se o sistemu koji je objavljen davne 1993. godine, izvještava njemački list Bild.

Simens Mobiliti, između ostalog, proizvodi međunarodne (ICE) i regionalne vozove za državnu željezničku kompaniju Dojče Ban (Deutsche Bahn).

Oglas je obrisan

“Zbog toga što vozovi i željeznička infrastruktura imaju životni vijek 30 godina i duže, naši klijenti i dalje sigurno koriste testirane starije sisteme koji su standard u industriji. Pružamo im sistemsku podršku i održavanje tokom cijelog životnog ciklusa”, rekao je portparol Simensa za Bild.

Nakon masovnog ismijavanja na internetu, oglas je obrisan. Ni Simens Mobiliti ni Dojče Ban nisu odgovorili zašto je oglas uklonjen.

Njemačke željeznice su posljednjih godina sve češće meta nezadovoljstva korisnika zbog kašnjenja vozova. Prema informacijama Bilda, prošle godine svaki treći dalekosežni voz kasnio je. Tačnije, u 36 odsto svih stanica stigli su s kašnjenjem većim od šest minuta.

Stopa tačnosti u regionalnom saobračaju iznosila je 64 odsto u 2023, malo manje nego 65,2 odsto prethodne godine.