Napetosti u Crvenom moru: Njemački hemijski sektor, najveći u Evropi, počinje osjećati posljedice kašnjenja isporuka robe

AKTUELNO Forbes Slovenija 23. jan 2024. 15:11
featured image

23. jan 2024. 15:11

Ključni uvoz roba iz Azije u Evropu; od autodjelova i hardvera do hemikalija i igračaka, traje duže zbog napada Huta koji su prisilili pošiljaoe da preusmjeravaju brodove na dužu rutu oko Afrike, te tako izbjegnu plovidbu Crvenim morem i Sueckim kanalom.

Dok se njemačka industrija navikla na prekide snabdijevanja zbog pandemije i rata u Ukrajini, sada se suočava s novim problemima. Zbog problema s snabdijevanjem zaustavljena je i Teslina proizvodnja u Njemačkoj.

Njemački hemijski sektor, koji je treća najveća industrija u zemlji s godišnjom prodajom od oko 260 milijardi eura, jako je zavisan od Azije, odakle uvozi oko trećinu svog uvoza iz zemalja izvan Evrope.

“Naš odsjek za nabavku radi mnogo više kako bi dobio pošiljku”, rekla je za Reuters Martina Nighswonger, direktorica i vlasnica kompanije Gechem GmbH & Co KG , koja miješa i puni hemikalije za velike kupce.

Smanjena proizvodnja tableta za perilice posuđa

Zbog kašnjenja Gechem je smanjio proizvodnju tableta za perilicu posuđa i tableta za čišćenje toaleta, jer ne može dobiti dovoljno trinatrijevog citrata te sumporne i limunske kiseline.

Problemi bi se mogli nastaviti tokom cijele prve polovine ove godine.

Veliki proizvođač specijalnih hemikalija Evonik takođe je rekao da je pogođen “kratkoročnim promjenama rute i kašnjenjima”, dodajući da su neki brodovi morali promijeniti kurs čak tri puta u nekoliko dana.

Iz kompanije su istakli da pokušavaju ublažiti problem ranijim naručivanjem i prelaskom na avio prevoz, što se smatra privremenim rješenjem jer neke hemikalije nije dopušteno prevoziti vazdušnim putem.

Uticaj rata u Gazi

Napade u Crvenom moru izvode pobunjenici Huti iz Jemena, koji podržavaju Palestinu u ratu između palestinskog pokreta Hamas i Izraela. Pobunjenici kažu da gađaju brodove koji su povezani sa Izraelom, i traže humanitarnu pomoć za Palestince. No, na meti su bili i brodovi koji nemaju direktne veze sa Izraelom.