Novi infrastrukturni projekat United Group – terestrijalni kabl između Atine i Soluna

BIZNIS Forbes Crna Gora 6. jun 2024. 15:09
featured image

6. jun 2024. 15:09

United Grupa, vodeći provajder telekomunikacionih usluga i zabavnih sadržaja u Jugoistočnoj Evropi, najavila je veliki novi infrastrukturni projekat – terestrijalni kabl između Atine i Soluna, koji će biti dio šire regionalne mreže sa ciljem unapređenja infrastrukture mreže United Grupe u Jugoistočnoj Evropi.

Početak izgradnje novog terestrijalnog kabla planiran je za septembar ove godine godine i biće završen do kraja 2025. godine. Projekat se, kako je saopšteni, realizuje u Grčkoj preko podružnice United Grupe, kompanije United Fiber, drugog po veličini provajdera optičkih mreža do kuće (FTTH) u Grčkoj. Projekat je dio šire međunarodne strategije United Grupe, koja ima za cilj dodatno unapređenje portfolija fiksne infrastrukture.

„Terestrijalni kabl između Atine i Soluna pokriće 548 km mreže, prolazeći kroz osam ključnih gradova u Grčkoj (Atina, Solun, Volos, Lamija, Larisa, Livadija, Katerini, Teba)“, navedeno je u saopštenju United Group.

Od Soluna, nova ruta će povezivati Sofiju i Beograd, prelazeći cio balkanski region i dosežući glavne čvorove Zapadne Evrope preko Ljubljane.

Na istoku, ojačaće postojeće međusobne veze sa Turskom i Bliskim Istokom, jačajući postojeću povezanost sa Bugarskom. Na zapadu i jugu, nova ruta će biti dio trenutne okosnice koja povezuje Atinu sa postojećim podmorskim kablom ka Italiji i Kritu.

Veleprodajnim aktivnostima u okviru ovog projekta upravljaće poslovna jedinica Grupe – kompanija UGI. Ova jedinica je posvećena telekomunikacionim veleprodajnim aktivnostima širom operacija Grupe, nudeći najsavremenije telekomunikacione usluge uključujući podatke, voice, mobilnu komunikaciju i roming svim evropskim HUB-ovima u partnerstvu sa vodećim operatorima i velikim tehnološkim kompanijama.

„Kreiranjem ove potpuno nove rute, United Grupa konkretno demonstrira svoju posvećenost da bude najveći provajder optičke mreže u Jugoistočnoj Evropi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove investicione prilike i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekat odgovara na rastuću potražnju koja dolazi od značajnih investicija u nove data centre u regionu, kao i u nove podmorske kablove koji se završavaju na južnoj granici Grčke”, rekao je Paolo Ficini, CEO kompanije UGI.

Kroz ovaj veliki infrastrukturni projekat, United Grupa konkretno demonstrira svoju posvećenost da bude najveći provajder optičke mreže u Jugoistočnoj Evropi, regionu jedinstvene geolokacije kao raskrsnice između Istoka i Zapada, povećavajući konkurentnost cijelog područja, stvarajući nove investicione prilike i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja, navodi se u saopštenju.