Kako da date otkaz, a da ne porušite mostove za sobom

BIZNIS Forbes 9. jul 2024. 11:20
featured image

9. jul 2024. 11:20

Na mnogo načina davanje otkaza može izgledati kao raskid. Može biti neugodno, komplikovano, a može izgledati i kao da ste prisiljeni da odete. Srećom, postoje načini da date otkaz profesionalno i bez ikakve drame.

Evo četiri savjeta koje treba da primijenite kako biste izbjegli rušenje mostova kada napuštate posao.

Ne osjećajte krivicu jer ne radite ništa pogrešno

Jedna od ključnih tačaka dobrog balansa između posla i života je održavanje profesionalnih granica na poslu. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti, pogotovo ako ste godinama radili sa istim ljudima i izgradili jake odnose.

Ipak, važno je zapamtiti da je ovo samo posao. Na kraju dana, morate izabrati ono što je najbolje za vašu karijeru, vašu porodicu i vaše buduće ciljeve. Imajte na umu da je davanje otkaza često dio profesionalnog rasta i u redu je da vam vaše ambicije i vaša dobrobit budu prioritet.

Vaše kolege će vjerovatno razumjeti i podržati vašu odluku, sve dok ih napuštate u dobroj atmosferi.

Dajte otkaz dovoljno unaprijed

Kada već govorimo o ostanku u dobrim odnosima sa kolegama, davanje otkaza dovoljno unaprijed ili poštovanje onoga što je navedeno u vašem ugovoru je pokazatelj dobre etike.

Ukoliko to ne ispoštujete, nećete moći da tražite preporuku od tih ljudi, a možda bi u tom slučaju pametno bilo i da izostavite rad u toj kompaniji iz svog CV-a.

Blagovremeno obavještavanje poslodavca o otkazu pomaže vam i da se osigurate da ćete dobiti sve zaostale zarade ili bonuse koji vam pripadaju. Međutim, važnija stvar od toga je da takvo obavještenje daje vašem timu priliku da se prilagodi toj činjenici i da osigura da posao ne trpi zbog vašeg odlaska.

Većina menadžera koristi ovo vrijeme da potraži vašu zamjenu, a i vi takođe treba da iskoristite vrijeme da predate svoja zaduženja i odgovornosti kolegama.

U zavisnosti od prirode vaše uloge, trebalo bi takođe da obavijestite klijente i spoljne partnere o vašoj situaciji i da ih upoznate sa vašim nasljednikom kako biste osigurali neometanu tranziciju. Ovo pomaže u održavanju povjerenja i kontinuiteta koji klijenti i partneri očekuju, i pokazuje vašu posvećenost njihovom zadovoljstvu čak i kada više niste dio tima.

Tokom ovog perioda, važno je temeljno dokumentovati vaše zadatke, projekte i sve tekuće odgovornosti. Kreiranje detaljnih bilješki za predaju, uključujući ključne kontakte, rokove i sve relevantne informacije, može značajno pomoći vašem nasljedniku da se brzo upozna sa radom. Ovo pomaže timu i pokazuje vašu profesionalnost bez obzira što ste već u odlasku iz kompanije.

Ne otkrivajte previše

Jedna od najvažnijih stvari kod održavanja profesionalnih granica je znati koje detalje treba zadržati za sebe. Najava vašeg odlaska može dovesti do mnogih pitanja vaših menadžera ili kolega, a radoznalost često može biti jača od onoga što se smatra pristojnim.

Pravno gledano, oni ne moraju da znaju vaše razloge za odlazak ili gdje idete. Sve što treba da znaju je da ste spremni da radite sa njima kako biste osigurali neometanu tranziciju i da namjeravate da ih napustite dostojanstveno.

Naravno, tu je i izlazni intervju, koji kompanije koriste da prikupe povratne informacije o vašem iskustvu i identifikuju oblasti za poboljšanje. Iako je važno biti iskren tokom izlaznog intervjua, najbolje je zadržati svoje emocije pod kontrolom.

Na primjer, ako vas pitaju zašto odlazite, možete jednostavno reći: „Odlučio sam da pratim novu priliku koja se uklapa u moje karijerne ciljeve.“ Ova izjava je i dalje istinita, ali ne ulazi u detalje koji bi mogli dovesti do daljih pitanja ili neprijatnosti.

Ostanite u kontaktu i zahvalite se svom timu

Na kraju, nemojte se udaljiti. Možda više nisu vaše kolege, ali su i dalje dragocjeni dio vaše sada proširene mreže poznanika. Potrudite se da ostanete u kontaktu, makar i povremenom. To može biti putem povremenih mejlova, poruka na LinkedIn-u ili čak sastanaka na kafi ili ručku, ako ste u istom području.

Pored toga, obratite pažnju na potencijalne profesionalne prilike. Bivše kolege bi vas mogle imati na umu kada naiđu na radna mjesta, projekte ili druge prilike koje odgovaraju vašim vještinama i interesovanjima. Slično tome, pronađite načine da sarađujete sa njima na vašem novom poslu ili im pomognete sa njihovim profesionalnim ciljevima.

Znam da sam rekao da je to samo posao. Ali na kraju, to je mnogo više od toga. Uz tehnologiju koja čini svijet manjim, ljudi sa najboljim vezama često postižu najveći uspjeh. Pravilo je da nikada ne možete znati kada ćete možda morati ponovo da koristite te veze, zato nemojte rušiti mostove.

Zapravo, trudite se da te veze dodatno učvrstite kad god možete. Srećno!

Sho Devan, saradnik Forbesa

4 Tips For Resigning From Your Job Without Burning Bridges