Je li većinski vlasnik Zvečeva napravio dobar posao prodajom dionica za 6,68 miliona eura

BIZNIS Forbes Hrvatska 28. apr 2024. 21:30
featured image

28. apr 2024. 21:30

Javnost je ovih dana doznala koliko je Zdravko Alvir, dosadašnji većinski vlasnik Zvečeva, dobio za svojih 70-ak posto dionica kompanije. Radi se o iznosu od oko 6,68 miliona eura, odnosno 23,22 eura po dionici, što je znatno viša cijena u odnosu na cijene po kojima se u posljednjih mjeseci i godina tom dionicom trgovalo na Zagrebačkoj berzi.

Prije mjesec dionicom je trgovano po oko 10 eura

Još krajem marta, prije otprilike mjesec, dionica Zvečeva na Zagrebačkoj berzi vrijedila je tek nešto više od 10 eura, da bi uzlet krenuo u srijedu, kada je naglo skočila na oko 15 eura, da bi se sada, nakon objave informacije o transakciji većinskog vlasnika cijena stabilizovala na oko 23 eura.

O tome je li Alvir napravio dobar posao, odnosno je li postignuta dobra cijena porazgovarali smo s Đivom Pulitikom, fond menadžerom iz investicijske kuće InterCapital, kojeg smo zamolili da uporedi cijenu Zvečeva s drugim konditorskim kompanijama. 

S cijenom od 23,22 eura za dionicu, kupac plaća 21 puta vrijednost EBITDA (operativne dobiti) koju je Zvečevo ostvarilo u 2023. “To je na nivou najvećih evropskih konditorskih kompanija poput Nestlea (17 puta) i Lindta (23 puta). Medijan nešto šire peer grupe (konditorske kompanije u Evropi) je ispod 10. S tim da je EBITDA marža Zvečeva ispod 6 posto, dok je za Nestle i Lindt oko 20 posto, a medijan šire peer grupe oko 13 posto. Takođe, Zvečevo je i više zaduženo. Odnos neto duga i EBITDA je preko 10, dok je Nestle na 2,7, Lindt 0,9, a medijan peera je 2”, kaže Pulitika.

Zvečevo je, zasad, neprofitabilno

Ističe da treba imati na umu i da je Zvečevo zasad neprofitabilna kompanija. Neto gubitak za 2023. godinu  iznosio je skoro 200 hiljada eura, iako je, kako kaže, vidljivo značajno poboljšanje u odnosu na gubitak od 840 hiljada eura iz godine ranije. “Kupac vjerovatno vjeruje da može biti profitabilnija, što bi efektivno spustilo valuaciju”, kaže Pulitika.

“U pravilu, veća multipla za manje profitabilnu kompaniju se plaća u slučaju kad od kompanije očekujemo veći budući rast u usporedbi s peer grupom – bilo kroz rast prihoda ili povećanje marže – ili ako prava vrijednost zapravo dolazi iz neke druge imovine koju kompanija ima. Također, kupac s većinskim udjelom može realizirati sinergije koje mu omogućuju da plati premiju u odnosu na premije po kojima se trguju slične kompanije na burzi”, pojašnjava Pulitika.

Dodaje i da nema uvid u planove i mogućnosti rasta Zvečeva u budućnosti pa sve što može reći jeste da je kupac u ovom trenutku za Zvečevo platio više nego da je kupio dionice neke druge evropske konditorske kompanije.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska