Ko je Denis Štengelov, ruski milijarder koji je kupio Zvečevo

BIZNIS Forbes Hrvatska 28. mar 2024. 10:43
featured image

28. mar 2024. 10:43

Ruski milijarder Denis Štengelov koji je svoj kanditorski biznis pokrenuo od nule još krajem prošlog vijeka u Rusiji, svoj je bogati portfelj u potpunoj tajnosti proširio kupovinom Zvečeva. Sve do objave na Zagrebačkoj berzi nije se znalo za njegove pregovore s većinskim vlasnikom Zvečeva, Zdravkom Alvirom.

Štengelov je preko hrvatske kompanije Flexway Adriatic nedavno kupio 75 postotni udio u toj požeškoj konditorskoj kompaniji.

Prema Forbesovoj listi najbogatijih, Štengelov ima imovinu vrijednu 1,3 milijarde dolara te na listi trenutno zauzima 94. mjesto među ruskim i 2197. mjesto među svjetskim bogatašima.

Nakon tri godine rada s partnerima kupio prvu fabriku

Rođen je 1972. godine u mjestu Gubino, oko 280 kilometara udaljenom od Moskve. Njegova majka rano je umrla, a on ima brata Igora i polusestre Oksanu i Juliju. Brat mu je danas poslovni partner, a polusestra direktorica njegovog golf centra i teniske akademije u Australiji.

Otac mu je bio pripadnik tzv. crvene elite – bio je direktor državne farme Nelyubinsky. Štengelov je 1994. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tomsku i počeo se baviti veleprodajom sirovog sjemena. Tri godine kasnije, s partnerima kupuje fabriku slatkiša. Samo pet godina kasnije, osniva KDV Holding koji je tada uključivao pet fabrika hrane u Sibiru i na Uralu. 2004. godine postaju najveći proizvođač vafela u Rusiji.

KDV-ova distribucija kontinuirano raste te 2017. godine svoje brendove plasiraju preko više od 100.000 maloprodajnih mjesta u Rusiji.

Štengelov danas posjeduje više od 78 posto kompanije Konditerus Kom koja osim KVD Grupe posjeduje lanac Jarče! s oko 1000 supermarketa u Rusiji.

Stalni rast i rezanje troškova

Uspjeh svoje korporacije temelji na poslovnom modelu koji uključuje stalni rast i odlučno rezanje nepotrebnih troškova.

Od 2009. godine Štengelov živi u Australiji, u gradu Gold Coast. Odlazak u Rusiju izbjegava od 2018. godine kad je 64 ljudi od kojih 37 djece poginulo u požaru u šoping centru u mjestu Kemerovo u Sibiru – u kojem je on jedan od investitora.

Ima li on ikakav udio u krivici nije jasno, ali prozivan je zbog kršenja pravila o bezbjednosti od požara. Protivpožarni alarm i sprinkleri nisu radili, a vrata kina i protivpožarni izlazi bili su blokirani. Porodicama poginulih u međuvremenu je isplaćena odšteta. Na pitanja australijskih novinara zašto se ne vraća u Rusiju odgovorio je da pomaže u istrazi, ali da se ne misli vraćati jer strahuje od krivičnog gonjenja.

Odmah na početku rusko-ukrajinskog rata, Štengelov ga je jasno osudio i pozvao na mir. Njegova nizozemska fabrika konzervirane hrane slala je i svoje proizvode u Ukrajinu. Uprkos tome, na Internetu se može vidjeti da je na listi osoba koje je sankcionisala Ukrajina, ali po svemu sudeći ne nalazi se na listi osoba koje je sankcionisala Evropska unija.

Forbes Hrvatska je uputio upit Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova koje je zaduženo za sprovođenje sankcija u Hrvatskoj je li nadležno državno tijelo bilo uključeno ili konsultovano oko prodaje dionica Zvečeva kompaniji koja je povezana s ruskim preduzetnikom, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Kompaniju Flexway Adriatic u Zagrebu preko koje je Štengelov kupio Zvečevo vodi Ilija Karamatić, a osnovana je u decembru 2023. godine. Kao jedini vlasnik kompanije Flexway Adriatic naveden je Flexway DMCC registrovan u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Karamatić je od 2021. godine Country Manager KDV grupe za Hrvatsku. Njihova kompanija QP5 Europe d.o.o. na tržište je došla 2021. godine, a godinu kasnije ostvarila tek 41 hiljadu eura prihoda uz 354 hiljade eura rashoda. Osim u njoj Karamatić je direktor i u svojoj kompaniji Katrio koju vodi od 2014. godine.

Bojan Bajgorić Šantić, Forbes Hrvatska