Iza kupovine dijela Laste – privatni kapital

BIZNIS Forbes Srbija 29. feb 2024. 21:08
featured image

29. feb 2024. 21:08

Kupac 11,47 odsto akcija saobraćajnog preduzeća Lasta – definitivno je privatni investitor. Ažurirani podaci Centralnog registra hartija od vrijednosti pokazuju da je udio netransparentnih vlasnika povećan sa 4,3 na 15,8 odsto. Šestina preduzeća sada je u rukama suvlasnika koji se kriju iza zbirnog računa Erste banke.

Grad Beograd je, na osnovu odluke Privremenog organa, dao nalog brokerskoj kući Dunav Stokbroker da proda udio koji je imao u Lasti. Nešto više od desetine firme su stekli prebijanjem dugova prevoznika. Lasta nije na vreme izmirivala obaveze poreza na zarade zaposlenih. Pripadajući dio prijestonici – pretočen je u kapital.

Godinama unazad Lasta je među prvim kompanijama koje Ministarstvo privrede namjerava da nudi investitorima kroz privatizaciju. Zato je i pomalo neočekivana odluka Grada da izađe iz suvlasništva preko Beogradske berze.

Istovremeno, Ministarstvo privrede iščekuje procjenu kapitala. Ranije procjene, iz 2019. i 2021. drastično su se razlikovale. Prva je Lastu cijenila između 16 i 23 miliona eura, a druga je dogurala do 73 miliona eura. U taj iznos je ušlo i sedam miliona eura vrijednosti Laste (bila zavisno preduzeće Laste koje je 2022. godine kupila Strela Obrenovac). Akcije plaćene po 560 dinara dovode do sadašnje vrijednosti od oko 11 miliona eura.

Ko je kupac, još niko ne zna definitivno. Struka je uvjerena da je riječ o Lastinoj konkurenciji. Najveći izgledi su, kako vjeruju sagovornici Forbes Srbije, da je riječ o Streli, prevozniku koji posljednjih godina širi poslovanje.