Hajde da malo ozbiljnije shvatimo novac: Razbijanje finansijskih tabua

BIZNIS Forbes 30. jan 2024. 12:30
featured image

30. jan 2024. 12:30

Nije velika tajna da djevojke pričaju. Razgovaramo o izlascima, vezama, braku, djeci, putovanjima, poslovima, šefovima, kolegama, pa čak i o našim preduzetničkim snovima. Ali neke stvari i dalje izbjegavamo – kao što je broj partnera koje smo imale i koliko novca zarađujemo. Nakon snažnog talasa 2023. koja se smatra “Godinom djevojke“, vidjeli smo koliku ekonomsku moć žene donose. Zašto se onda diskusija o novcu još smatra “tabuom“?

Većina tabu tema to i ostaje jer se povezuju sa strahom i nedostatkom znanja. Fraza od koje se ježimo –sindrom prevaranta – dodatno raspiruje postojeću sumnju u sebe i pojačava nesigurnost. Utišajte taj glas u svojoj glavi i otvorite svoj um da steknete finansijsko samopouzdanje. Što više pričamo o novcu, to će nam biti manje neprijatno. Moja majka je uvijek govorila: „To je kao da prvi put nosiš nove cipele (u mom slučaju visoke potpetice). Stežu te, uske su… ali što ih više nosite, postaju vam sve udobnije”.

Svjesna sam da žene manje govore o finansijama u odnosu na muškarce, ali sam morala da to malo dublje istražim. U partnerstvu sa Vels Fargo (Wells Fargo), sprovedena je istraživačka studija – “Naši tajni brojevi: žene, muškarci i tabu priroda finansijskog zdravlja“, u cilju objelodanjivanja brojeva koje skrivamo. Među njima su bili oni uobičajeni: starost, težina, plata, kreditni status i ušteđevina. Ono što smo otkrili jeste oštar jaz u načinu na koji muškarci i žene razgovaraju o svom novcu i ličnim finansijama.

Muškarci znatno češće razgovaraju sa finansijskim stručnjacima o svom “finansijskom zdravlju” u poređenju sa ženama (29% prema 20%), dok žene takođe češće kažu da ne razgovaraju ni sa kim o tome (35% naspram 26%). Takođe, muškarci češće nego žene pozitivno opisuju svoj odnos prema novcu, dok žene tome nisu sklone. Kako žene izbjegavaju temu finansija, potencijalno stvarajući veću anksioznost oko toga, muškarci otvoreno razgovaraju o sopstvenoj finansijskoj situaciji i ciljevima.

Žene će slaviti uspjehe svojih prijatelja, kao što su njihovo unapređenje ili povišica na poslu, ali neće slaviti takve svoje uspjehe. Čak i ako smo naučeni da budemo skromni ili ne želimo da izgledamo kao hvalisavci, vrijeme je da pređemo preko toga. Realnost je takva da ako ne govorimo o svom finansijskom statusu, nikada nećemo postići finansijsku sigurnost, a razlika u platama među polovima se nikada neće pomjeriti.

Evo nekoliko načina na koje žene mogu da postanu smjelije kada je novac u pitanju:

Obrazujte se. Ne morate da pratite sva tržišta širom svijeta ili da imate slične podatke na svom telefonu, ali upoznajte se sa poslovima i tržištem koji utiču na vaša trenutna i buduća ulaganja.

Prvo otplatite dug. Kamatne stope na kreditnoj kartici od 22 do 26 odsto obesmisliće svaki vaš štedni račun.

Treba da imate fond za hitne slučajeve, u iznosu od četiri do šest mjesečnih zarada. Dovoljan je jedan zdravstveni problem, otkaz, jedna neočekivana okolnost da vas potpuno finansijski unište. Zato od svake plate odvajajte po malo u ovaj fond.

Razgovarajte sa svojim partnerom o brojevima koji vas “muče”. Finansije su vodeći uzrok bračnih svađa i raspada veza. Kao i u drugim stvarima, bolje je da saznate od partnera loše vijesti, nego da ih čuje od, na primjer, agencije za naplatu dugova.

Ne možemo da dozvolimo da nas percepcija o tome da je priča o novcu tabu spreči da uzmemo stvar u svoje ruke. Seli Kravček (Sallie Krawcheck), izvršna direktorka Elevesta (Ellevest), koja se zalaže za to da “žene dobiju više novca“, napominje da je “neizvjesnost mnogo stresnija”, i da svaka žena treba da osmisli gdje želi da bude po pitanju finansija, pa da “prema tome napravi plan”. “To se zove finansijska briga o sebi”.

Krista Fillips (Krista Phillips), šefica Odjeljenja potrošačkih kreditnih kartica i marketinga u kompaniji Vels Fargo, savjetuje žene da se otresu stida koji možda osjećaju u vezi s novcem i da počnu da pričaju. “Postavljajte pitanja. Razgovarajte o tome sa svojim prijateljima. Upoznajte se sa finansijskim stručnjacima i savjetnicima. Više ste nego sposobne za odgovorno upravljanje novcem i ostvarivanje svojih finansijskih snova”.

Ne zaboravite, prije samo 50 godina žene su konačno mogle da dobiju kreditnu karticu, a da ona nije u vlasništvu njihovog oca ili muža. Danas svaka žena ima moć da preuzme kontrolu nad svojim finansijama, ali mnogima nedostaje samopouzdanje da to učine. Kao što je Hejli Saks (Haley Saks), poznata kao gospođa Dau Džons (Dow Jones), tako jasno rekla: “Uslovljeni smo da vjerujemo da moramo da nosimo odijelo i radimo na Vol stritu (Wall Street) da bismo donosili finansijske odluke za sebe. Ali to zapravo nije tako komplikovano i teško”.

Vrijeme je da se okonča ovakav nedostatak povjerenja. Vrijeme je da žene postanu otvorenije i hrabro prihvate sopstvene finansijske narative. Počnite da postavljate pitanja i naučite ono što ne znate. Imamo alate na dohvat ruke, moramo da napravimo prvi korak i počnemo da pričamo o našim finansijskim ciljevima i dobrobiti. To nije tabu, to je način na koji osnažujemo jedni druge. I ne zaboravite da kupujete pametno, i pritom slušate finansijskog savjetnika kog ste u međuvremenu pronašle.

Shelley Zalis, saradnica Forbesa

Let’s Get Real About Money: Smashing Financial Taboos