Dionice evropskih banaka skočile na najviši nivo u posljednjih devet godina

BIZNIS Forbes 29. apr 2024. 19:32
featured image

29. apr 2024. 19:32

Dionice evropskih banaka na najvišem su nivou od 2015. godine, čemu su pripomogli prošle sedmice objavljeni izvještaji o rezultatima u prvom tromjesečju koji su premašili ranije prognoze, piše Reuters.

Radi se o berzanskom indeksu STOXX Europe 600 Banks koji je ove godine porastao 16,7 posto, dok je europski STOXX 600 rastao 6,1 posto.

Velika prekretnica

To se smatra velikom prekretnicom za bankarski sektor koji je nakon finansijske krize 2008. godine bio suočen sa slabom profitabilnošću i regulatornim skandalima, a trenutak promjene trenda zbio se 2022. godine kada su počele rasti kamatne stope i profiti koje su mnogi, kako napominje Reuters, preusmjerili svojim dioničarima, što je dodatno uticalo na rast cijene njihovih dionica.

Postoje znakovi da se investitori koji su prodali dionice banaka u vrijeme pandemije, kad su one rezale dividende, vraćaju.  

Ipak, dionice evropskih banaka i dalje su daleko od njihovih nivoa 2007. godine, dakle uoči finansijske krize. 

Kao rizici sektora pominju se, pogotovo dođe li do brzog ekonomskog usporavanja, rast loših kredita. S druge strane, analitičari navode i uticaj žestoke konkurencije među bankama na zarade.