Prve e-garancije u Crnoj Gori: Uvertira ka digitalnoj transformaciji bankarskih usluga

featured image

22. mar 2024. 21:51

Erste banka je izdala prve elektronske bankarske garancije (e-garancija) za klijente pravna lica koja učestvuju u sistemu javnih nabavki.

Projekat elektronskih bankarskih garancija uspostavlja trend digitalne transformacije u bankarstvu i otključava potencijal za nove proizvode i usluge. Razvoj ovog inovativnog rješenja rezultat je višemjesečne saradnje lokalnog tima Erste banke i crnogorske kompanije Zeko.me, uz aktivno učešće klijenata kompanija Baranka, Farmegra i Crnogorski Telekom u pilot fazi projekta, kazali su iz Erste banke.

Bankarska garancija je finansijski instrument koji obezbjeđuje banka ili finansijska institucija u ime klijenta, obično kompanije ili pojedinca, kako bi osigurala da klijent ispuni finansijske ili ugovorne obaveze prema trećoj strani.

„Digitalizacija garancije u velikoj mjeri mijenja nabolje korisničko iskustvo klijenata pravnih lica sa raspoloživim elektronskim potpisom. Ovakav proces utiče na eliminisanje papirne dokumentacije, smanjenje karbonskog otiska i ogromno skraćenje vremena u procesu razmjene i potpisivanja dokumentacije jer se dani pretvaraju u minute. Prve reakcije tržišta su veoma dobre“, rekao je Danilo Begović, direktor Sektora privrede u Erste banci. „U narednom periodu naš fokus će biti na širenju upotrebe ovih alata i nastavku jačanja digitalne kulture, kao jednom od najznačajnih elemenata na putu digitalne transformacije“.

Foto: Erste banka

Elektronska garancija pojednostavljuje i ubrzava proces ugovaranja, potpisivanja i dostavljanja neophodne dokumentacije, podiže sigurnost i eliminiše potrebu fizičkog odlaska u banku ili prostorije naručioca javne nabavke. Elektronska tenderska garancija omogućava kompanijama učešće u sistemu javnih nabavki i potpisivanje garancije u skladu sa propisima koji regulišu oblast javnih nabavki, elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

Naručioci u javnim nabavkama ne moraju više da čuvaju koverte sa papirnatim garancijama, sačinjavaju zapisnike o dostavi ili vraćanju garancija na zahtjev ponuđača, niti se čeka na poštansku dostavu, jer se svi dokumenti nalaze na portalu javnih nabavki CEJN i dostupni su odmah po automatizovanom javnom otvaranju ponuda. Zahvaljujući procesu koji ne zahtijeva potrošnju papira i fizičku dostavu dokumentacije, e-garancija pozitivno utiče na očuvanje životne sredine i smanjenje karbonskog otiska, saopštili su iz banke.

Iskorak ka digitalnoj transformaciji usluga Erste banke za pravna lica koja učestvuju u sistemu javnih nabavki omogućila je kompanija Zeko.me svojom TrustPoint solucijom, domaćim proizvodom za rad sa elektronskim dokumentima.

 „Uz to, kompanija Zeko.me je kroz niz radionica, konsultantskih aktivnosti i stalne podrške tokom analize procesa i sagledavanja regulatornih i tehničkih aspekata, značajno doprinijela kvalitetnoj i uspješnoj implementaciji rješenja. Elektronska bankarska garancija predstavlja samo prvi korak. Radujemo se svim mogućnostima i potencijalu koje će nam ovo rješenje pružiti u budućnosti “, kazala je rukovoditeljka Službe za razvoj i upravljanje proizvodima i procesima u Erste banci, Žana Golubović.

Primjer suštinske digitalne transformacije

Osnivač i direktor kompanije Zeko.me, čije rješenje koristi Erste banka za e-garanciju, Đorđe Zeković je istakao da je važno da prvi koraci ka digitalnoj transformaciji budu realizovani na pravi način, jer je to uslov za postavljanje čvrste osnove za dalji razvoj i uspjeh projekata.

„Projekat elektronskih bankarskih garancija je primjer suštinske digitalne transformacije koja aktivno, ali istovremeno i pasivno, već implicira raznovrsne učesnike u procesima od izdavanja do, na primjer, upotrebe u javnim nabavkama. Više nego ikada, svi učesnici sada mogu prepoznati važnost elektronskog potpisa i aktivno ga uključiti u svoje poslovne procese. Liderski e-projekti su neophodni kako bi se brže ostvarila digitalna transformacija u javnom i privatnom sektoru, što nam mora biti zajednički cilj. Erste banka sa projektom elektronskih bankarskih garancija definitivno uspostavlja trend digitalne transformacije u bankarstvu, što otključava potencijal za nove proizvode i usluge“, rekao je Zeković.

„Projekat utiče na povećanje svijesti o značaju i potencijalima elektronskog potpisa i to je upravo onaj nemjerljiv pokretački doprinos Erste banke koji važi ne samo u ovom pionirskom trenutku. Kao banka koja je prva omogućila elektronske bankarske garancije, Erste je uspostavila značajnu digitalnu prekretnicu i u velikoj mjeri olakšala drugima sličan put u primjeni elektronskog potpisa i razmjeni elektronskog dokumenta“.

Prve elektronske tenderske garancije Erste banka je izdala kompanijama Baranka Export Import Pejanović DOO, Farmegra DOO i Crnogorski Telekom, koje su pružile dragocjenu podršku u posljednjoj fazi pilot projekta.

Foto: Erste banka

U kompaniji Baranka Export Import Pejanović DOO ponudu elektronske garancije vide kao važnu za poslovanje jer omogućava brži proces, uz niže troškove i sa manjom mogućnošću pogreške, jer se u startu eliminiše dio direktne ljudske interakcije.

„Mislimo da će se sa ovim načinom dostavljanja garancije pozitivni efekti tek vidjeti, kako u finansijskom smislu, tako i u smislu konkurentnosti. Kao firma koja radi na potpunoj implementaciji standarda zaštite životne sredine, drago nam je da smo prvi u Crnoj Gori bili u situaciji da primijenimo i osjetimo benefite i ovog vida eliminisanja upotrebe papira i papirne forme, a Erste banci čestitamo i želimo da i dalje budu tržišni lideri u inovacijama i praktičnoj primjeni savremenih rješenja“, kazala je Milena Bulatović Lero, predstavnica Baranka Export Import Pejanović DOO.

Da pojednostavljenje postupka dobijanja garancija, kao i digitalno aplikovanje i dostava na portalu Javnih nabavki donose značajne koristi u radu, ocjena je i iz farmaceutske kompanije Farmegra DOO.

„Ovaj napredak ne samo da skraćuje vrijeme procesa, već i dodatno obezbjeđuje sigurnost u našim operacijama. Odgovorno poslovanje je osnovni princip koji slijedimo, a implementacija ove usluge koja je u skladu sa održivim razvojem dodatno podstiče našu posvećenost ekološkim ciljevima. Zadovoljstvo nam je da zajedno sa Erste bankom, kao našim strateškim partnerom, imamo mogućnost implementacije inovativnih rešenja, sa ciljem da inspirišemo i druge učesnike u privredi da razmatraju slične projekte,“  rekla je Jelena Mitrevski, rukovoditeljka Službi opštih poslova i komunikacija kompanije Farmegra DOO.

U kompaniji Crnogorski Telekom, koja je od oktobra 2021. jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, učešće u ovom projektu vide kao logičan nastavak svojih nastojanja u procesima digitalne transformacije društva.

“Digitalizacija procesa u sistemu javnih nabavki je izuzetno važan iskorak, zato nam je drago što smo pružili podršku ovoj inicijativi. Uvijek nas raduje kada imamo priliku da naš eTrust potpis koristimo u cilju bržeg, transparentnijeg i sigurnijeg poslovanja i vjerujem da ćemo i ubuduće samostalno i kroz partnerstva, djelovati u pravcu razvoja digitalnog društva u najširem smislu“, kazala je Tanja Bokan, rukovoditeljka Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu.

Tehničko rješenje zasnovano na domaćem proizvodu

Tehničko rješenje je zasnovano na domaćem proizvodu – ZEKO.ME TrustPoint soluciji za rad sa elektronskim dokumentima u svim procesima koji se odnose na eDostavu, ePotpis, eValidaciju i eArhivu. Podržani su procesi elektronske preporučene dostave: slanje, prijem i potvrda prijema po nacionalnoj regulativi. Ugrađeno je elektronsko potpisivanje sa naprednim elektronskim potpisom na serveru i kvalifikovanim elektronskim potpisom na daljinu. Dostupna je i tehnička validacija elektronskih potpisa u dokumentima po evropskim standardima. Osim toga, omogućena je djelovodna arhiva za elektronska dokumenta. Podržani su svi certifikati koji se izdaju u Crnoj Gori, rekli sz iz Erste banke.