Big bi da kupi novosadski tržni centar Promenada – čeka se odluka antimonopolske komisije

BIZNIS Forbes Srbija 8. maj 2024. 11:52
featured image

8. maj 2024. 11:52

Dilema Novosađana od prije nekoliko godina – Promenada ili Big – mogla bi da izgubi smisao. Prije svega ukoliko bi kupci da biraju različite vlasnike. CEE-BIG, sa amsterdamskom adresom, od decembra prošle godine mjerka firmu NEPI Real Estate Project One.

Vlasnik BIG tržnih centara bi da kupi kompaniju koja upravlja Promenadom. Od potpisa ih dijeli odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, koja je riješila da nastavi postupak po službenoj dužnosti.

To je znak da im je potrebno dodatno vrijeme i detaljnije istraživanje, jer ocjenjuju da bi preuzimanje moglo da promijeni strukturu koncentrisanog tržišta upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u Novom Sadu. Napominju da bi spajanje moglo značajno da uveća stepen koncentrisanosti na ovom tržištu.

„U skladu sa članom 62. Zakona, Komisija može da nastavi postupak ispitivanja koncentracije po službenoj dužnosti, ako utvrdi da zajednički tržišni udio učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije iznosi najmanje 40%, odnosno ako osnovano pretpostavi da koncentracija ne ispunjava uslove dozvoljenosti iz člana 19. Zakona, a na osnovu zaključka koji donosi predsjednik Komisije“, piše u zaključku ove institucije. „Za donošenje odluke o dozvoljenosti predmetne koncentracije u skladu sa Zakonom, neophodno je da se utvrde dodatne činjenice u odnosu na koje će Komisija definisati relevantno tržište i ocijeniti efekte sprovođenja predmetne koncentracije“.

Drže radnje i kancelarije

CEE-BIG posluje u okviru izraelske grupe koja se bavi razvojem koncepta otvorenih tržnih centara, a pod krajnjom je kontrolom društva BIG Shopping Centers Ltd, sa sjedištem u Izraelu. U Srbiji posluju od 2008. godine, preko brojnih privrednih društava registrovanih u Srbiji, a vlasnik su maloprodajnih parkova: BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG Pančevo, BIG Rakovica, BIG Zrenjanin, BIG Kruševac, BIG Fashion Kragujevac, BIG Pazova, BIG Obrenovac i BIG Kraljevo.

U Crnoj Gori je Big prisutan od 2002. godine kada je preuzeo šoping mol Delta city u Podgorici.

U Novom Sadu, na Sentandrejskom putu, posjeduju objekat od 45.500 kvadrata. Komisija napominje da Big grupa kontroliše i društvo AFI Properties LTD, koje u Srbiji vodi Airport City Beograd, AFI Skyline i Business Garden.

S druge strane, NEPI je pod kontrolom društva Ne Property B.V, sa sjedištem u Amsterdamu i bavi se iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina. Ukratko, njegova jedina stvarna djelatnost je upravljanje tržnim centrom Promenada u Novom Sadu. Otvoren je 2018. godine i prostire se na oko 48.900 kvadrata.

Firme su već potpisale pismo o namjerama koje potvrđuju volju Big grupe da proširi portfolio nekretnina u Srbiji. Potpisali su ga 6. decembra prošle godine.

„Na osnovu dostavljenih podataka o visini ukupnih prihoda koje su svi učesnici u koncentraciji ostvarili na svjetskom tržištu i tržištu Srbije, Komisija je zaključila da je postojala obaveza prijave koncentracije, jer je ukupan prihod učesnika veći od iznosa koji su propisani članom 61 Zakona“, navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Sada je pred nadležnima da definišu relevantno tržište, a podnosilac zahtjeva i potencijalni kupac ima svoje mišljenje. CEE-BIG smatra da bi se moglo definisati kao tržište upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u tržnom centru tradicionalnog formata, ali da ga treba definisati na nivou tržnih centara odvojeno od maloprodajnih parkova. U tom slučaju ne bi bilo preklapanja učesnika u koncentraciji, jer je po njima Promenada tradicionalni tržni centar, dok je Big Novi Sad maloprodajni park.

Foto: Shutterstock

Komisija ne prihvata definiciju tržišta koju predlaže Bi

Podnosilac prijave, a to je CEE-BIG, navodi da na tržištu tržnih centara u Novom Sadu (odvojenom od maloprodajnih parkova) nisu aktivni, a da je tržišni udio ciljnog društva (NEPI) oko 62,1% – s obzirom na to da je njegova površina 48.900 kvadrata i procijenjenu ukupnu veličinu tako posmatranog tržišta na oko 78.700 kvadrata. Kao najveće konkurente navode MAT Real Estate sa tržišnim udjelom od oko 18,2% i Merkator sa udjelom od oko 19,7%.

„Komisija je razmotrila sve naprijed navedene i ostale razloge iznijete u prijavi i njenim dopunama, ali nije mogla da prihvati navedeni predlog definicije relevantnog tržišta proizvoda“, navodi ova institucija. „U dosadašnjim postupcima koji su se odnosili na tržište nekretnina, Komisija je relevantno tržište određivala kao tržište upravljanja (izdavanja) i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom. U tim postupcima se smatralo da moderni maloprodajni prostor obuhvata sljedeće tipove trgovinskih formata: trgovinske centre zapadnog tipa, trgovinske centre manjeg formata, robne kuće, kao i formate druge generacije, odnosno objekte od najmanje 5.000 kvadratih metara sa hipermarketom i pripadajućim lokalima“.

Udio u novosadskom „kolaču“

Tako Komisija ne razdvaja ove formate, već posmatra zajedno maloprodajne parkove i tržne centre. Ukoliko se u tržište uvrsti maloprodajni prostor SPENS-a od oko17.000 kvadrata i još toliko na Novosadskom sajmu, zajednički tržišni udio Biga i Promenade iznosi oko 56%, sa pojedinačnim udjelima od 27% i 29%.

„Ipak, s obzirom na to da Novosadski sajam nije trgovinski centar, kada bi se iz obuhvata relevantnog tržišta izostavio sajamski prostor, zajednički tržišni udio učesnika u koncentraciji je oko 62,3%, sa pojedinačnim udjelima od 30% i 32,3%“, kaže Komisija. „Ako bi se uzeli u obzir javno dostupni podaci o tržištu u Novom Sadu, koje objavljuje kuća CBS, ukupna veličina tržišta maloprodajnog prostora u Novom Sadu je 124.400 kvadrata. Na tako određenom tržištu, pojedinačni tržišni udjeli učesnika u koncentraciji su oko 36,3% i 39,3%, pa njihov zajednički udio iznosi 75,6%“.

Iz svega navedenog je jasno da je ovo tržište visoko koncentrisano.

„U ispitnom postupku Komisija će sprovesti sve potrebne radnje i utvrditi sve činjenice i izvesti dokaze neophodne za: definisanje relevantnog tržišta, njegove agregatne vrijednosti i bitnih karakteristika i tendencija, naročito ali ne isključivo podataka u odnosu na koje će se utvrditi mogućnost supstitucije na strani ponude i tražnje…“, zaključuje Komisija,

Big i Promenada tako moraju još malo da sačekaju prije eventualnog spajanja.

Aleksandra Bulatović, Forbes Srbija