Muhamed Alabar, potencijali investitor u Centar Skenderija

featured image

24. nov 2023. 11:29

Nezvanično, kao potencijalni investitor u Centar Skenderija pominje se Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je uložio i u Beograd na vodi. Upravo je sklopio još jedan ugovor u regionu. Radi se o preuzimanju Sunčanog Hvara, a već je vlasnik Sunce Hotela koje je preuzeo od Jake Andabaka. Sa svojom kompanijom Emmar Properties nalazi se na Forbesovoj Globalnoj listi 2000 najvećih kompanija, a preko nje je svojevremeno htio graditi i “zagrebački Menhetn”.

Centar Skenderija je poslovni kompleks u centru Sarajeva, koji godinama propada zbog neadekvatnog održavanja. 2012. godine urušio se dio krova ledene dvorane ovog centra. Godinu dana nakon toga Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) napravio je elaborat o stanju konstrukcija ove građevine. Međutim, ni deset godina kasnije nema kapitalnih ulaganja u ovaj centar.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Nikšić 19. novembra je ovim povodom objavio saopštenje za medije.

Bavim se Skenderijom već godinama. Na svu sreću nisam jedini. No sada se pruža izvrsna prilika da ponovo aktualiziramo status Skenderije i učinimo sve da ona ponovo nađe svoje mjesto u Sarajevu, u kulturnom, sportskom, privrednom, društvenom životu grada, države, regiona, tim više što postoje ljudi koji planiraju rušenje čitavog kompleksa Kulturno Sportskog Centra Skenderija i izgradnju poslovnog centra na njegovom mjestu.
Damir Nikšić

Investicija Sunčani Hvar

Alabar će biti novi vlasnik Sunčanog Hvara ako transakciju odobri Agencija za zaštitu tržišne utakmice. Njegova kompanija Emmar Properties PJSC iz Dubaija, nalazi na aktualnoj Globalnoj listi Forbesa 2000 najvećih kompanija, s prihodom od 7,1 milijardu dolara i dobiti od 1,9 milijardi dolara, te je svrstana na 804. mjesto na listi.

Alabar, poznat po grandioznim projektima Burdž Kalifa i Dubai Mol, kupuje Sunčani Hvar preko svoje druge kompanije, Eeagle Hills iz Abu Dabija, za koju se na zvaničnim stranicama kaže da je investirala do sada u 28 luksuznih hotela u svijetu, ali i na desetke drugih velikih nekretninskih projekta.

Foto ilustracija: Forbes Hrvatska/Mohamedalabbar.com

Alabarovi projekti u regiji

Eagle Hills  je od 2015. godine angažovan u regiji na velikom projektu Beograd na vodi, omiljenog projekta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, te u Albaniji, dok je u Hrvatskoj Alabar trenutno prisutan kao većinski vlasnik Sunce Hotela koji upravljaju hotelskim lancem Bluesun Hotels & Resorts. Njih je 2021. godine preuzeo od Jake Andabaka preko posebno osnovane kompanije Eagle Hills Zagreb Real Estate.  

Još ranije je Alabar pokušavao s preduzećem Emmar, a u saradnji s tadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem, pokrenuti u Zagrebu veliki nekretninski projekat poznat kao „zagrebački Menhetn“, odnosno službeno kao  „Zagreb City“, na 1,1 miliona kvadratnih metara zemljišta uz Savu, na području Velesajma. No, iako je potpisan Memorandum o razumijevanju za gradnju tog kongresno-poslovno-stambenog megakompleksa, to mu na kraju nije uspjelo – gradske su vlasti pod pritiskom stručne javnosti, opozicije i građana odustale od projekta 2020. godine.

Taj je milijarder iz Dubaija, koji je zahvaljujući državnoj školarini studirao na univerzitetu u SAD-u, gostovao prije dvije godine na Hrvatskoj televiziji u emisiji Romana Bolkovića kada je ponovio želju da investira u glavnom gradu Hrvatske te ustvrdio da je njegov „projekt baš po mjeri Zagreba“.  Namjeravao je, rekao je, zbog toga kontaktirati i novog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, jednog od protivnika projekta „zagrebački Menhetn“, ali, iz izvora bliskih uredu gradonačelnika saznajemo da taj sastanak nikada nije realizovan.

Od siromaha do milijardera

Alabar dolazi iz porodice u kojoj ima 13 braće i sestara, a kako je rekao u intervjuu na HTV-u, posrećilo mu se što je njegova država nastala u godini kada je završio srednju školu (1971. godine), pa je mogao dobiti školarinu i otići u SAD iako su mu ocjene bile prosječne. Naglasio je i da mu je porodica bila siromašna, a da je on poslovni uspjeh postigao u svojim 30-ima.

Odavno već Alabar, međutim, ne investira samo u nekretninske projekte, nego se proširio i na trgovinu, ugostiteljstvo, e-trgovinu, tehnologiju, logistiku i fondove rizičnog kapitala.  U Hrvatskoj je ipak, očito, pogled usmjerio na jadransku obalu.

Sunce Hoteli, kompanija koja upravlja Bluesun Hotels & Resorts ima objekte na Braču, u Brelima, Tučepima i Starigradu-Paklenici, prošle je godine imala ukupni prihod od 62 miliona eura (rast od 43 odsto u odnosu na 2021. godinu), te dobit od 2,4 miliona eura. Kako su objavili uoči turističke sezone 2022. godine, u modernizaciju hotela je uloženo 45 miliona eura.

Sunčani Hvar, koji sada Alabar namjerava preuzeti od češkog vlasnika CPI Property Group, u svom portfelju ima niz luksuznih hotela, a prošle godine je imao prihod od 32 miliona eura, te je poslovao uz dobit od 5,7 miliona eura. Kompanija Sunčani Hvar nekretnine je pak imala prihod od 8,8 miliona eura i dobit od 1,5 miliona eura u 2022. godini.

Gana Forić, Forbes BiH

Gordana Grgas, Forbes Hrvatska