Akcije Gejmstopa do utorka letjele u nebo, a do petka se sunovratile

BIZNIS Forbes 19. maj 2024. 22:10
featured image

19. maj 2024. 22:10

Akcije prodavca video igrica Gejmstopa (GameStop) su se sunovratile u petak nakon što je kompanija objavila nekoliko nepoželjnih vijesti za investitore, jer se čini da je pomama za mim (meme) akcijama, koja je počela prije samo nekoliko dana, u opadanju.

Vrijednost akcija kompanije je pala 27%, na 20 dolara, ubrzo nakon otvaranja tržišta, nastavljajući smanjenje vrijednosti koje je započelo padom od 19% u srijedu i 30% u četvrtak.

Akcije ovog prodavca video igara je pala 69% u odnosu na njihov vrhunac u utorak od 64,83 dolara, iako su i dalje oko 15% iznad svoje cijene od 17,46 dolara po akciji prije nedjelju dana, neposredno prije nego što je pomama na društvenim mrežama podigla cijenu akcija, jer su se mali investitori uključili u kupovinu akcija kao što su to radili 2021. godine.

Foto: Reuters/Brendan McDermid

Za razliku od velike kupovine početkom nedjelje, prodaja u petak je bila izazvana najavom kompanije o preliminarnim rezultatima o zaradi i mogućom novom emisijom akcija – obje vijesti su bile negativni katalizatori za investitore.

Gejmstop je u petak saopštio da očekuje neto gubitak između 27 miliona i 37 miliona dolara u prvom fiskalnom kvartalu 2024. godine, pri čemu je srednja vrijednost od 32 miliona dolara znatno lošija od prosječnih prognoza analitičara o gubitku od 28 miliona dolara, i da će ostvariti prihod između 872 miliona i 892 miliona dolara, što je znatno ispod procjena od 1,05 milijardi dolara i prošlogodišnjeg prihoda u istom periodu od 1,24 milijarde dolara (podaci FactSet-a prikupljaju procjene samo od dva analitičara, što je mnogo manje nego kod popularnijih akcija, jer je Gejmstop uglavnom interesantan investitorima koji nisu fokusirani na osnove).

Možda još važnije, Gejmstop je objavio da je sklopio sporazum sa investicionom bankom Džefris (Jefferies) da listira do 45 miliona svojih običnih akcija, što bi moglo povećati broj izdatih akcija kompanije za oko 15%, prijeteći razvodnjavanjem.

Akcije kompanije AMC, još jedne popularne mim akcije, pale su 4% u petak, a 61% u odnosu na njihov vrhunac u utorak. I AMC i Gejmstop su porasli u ponedjeljak i utorak nakon što je Roaring Kitty, X nalog povezan sa vođom mim akcija iz 2021. godine Kitom Gilom (Keith Gill), objavio post prvi put od 2021. godine, što je podstaklo korisnike na društvenim mrežama, kao što je Reditov WallStreetBets da ulože novac u posrnule kompanije koje imaju maloprodajne objekte.

Nove emisije akcija se obično smatraju negativnim za akcionare jer smanjuju vrijednost postojećih akcija, s obzirom na to da bi metričke vrijednosti po akciji pale u istoj razmjeri u kojoj se povećavaju izdate akcije. Ali to nije šokantan razvoj za Gejmstop, jer su nove emisije akcija glavni način za kompanije čije su cijene akcija naglo porasle da se naplate, pošto kretanja akcija zapravo ne utiču na svakodnevne operacije već listiranih kompanija. Nagla pomama u 2021. godini za akcije poput Gejmstopa je slična tome, jer su akcije ove kompanije pale skoro 90% u roku od mjesec dana od njihovog vrhunca u januaru 2021. godine.

Derek Saul, novinar Forbes

GameStop Stock Down Nearly 70% From Recent Peak—Meme Rally Goes Dry