U Srbiji potražnja za zimskim gumama skočila 190 odsto, pogledajte za čim još vlada pomama u regionu

AKTUELNO Forbes Hrvatska 13. jan 2024. 14:16
featured image

13. jan 2024. 14:16

U proteklih nedjelju dana kako je prvi ovogodišnji talas hladnoće zapljusnuo Evropu, potrošači su krenuli u onlajn kupovinu nužnih potrepština za suočavanje sa zimskim uslovima. Portal za poređenje cijena Jeftinije.hr objavio je podatke šta su to građani srednje i istočne Evrope ovih dana pretraživali.

U Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj građani su imali slične potrebe. Na platformama Heureka grupe, kojoj pripada i portal Jeftinije.hr, porasla je potražnja za zimskim gumama, automobilskim akumulatorima i lancima za snijeg, ali i opremom za zimske sportove.

Među hrvatskim, slovenačkim i srpskim potrošačima najviše su se pretraživale zimske gume, ali i oprema za skijanje. Potražnja za zimskim gumama u Hrvatskoj je porasla za 106 odsto u odnosu na nedjelju ranije, a za pancericama 69%. Hrvati su pojačano proučavali i gume za cijelu godinu, dok su Slovenci najviše tragali za skijama za kojima je potražnja skočila 201 odsto, pancericama i, naravno, zimskim gumama.

Zimske gume tražile su se i u Srbiji gdje je zabilježen rast potražnje za njima od 190 odsto, a za svoja putovanja Srbi su tražili i putne kofere. Zanimljivo, u nedjelji s temperaturnim minusima tražili su se i uređaji za hlađenje, tačnije frižideri sa zamrzivačem.

SlovenijaHrvatskaSrbijaČeškaSlovačka Mađarska
Skije 
201 %
Zimske gume +106 %Zimske gume +190 %Akumulatori
+128 %
Akumulatori +105 %Klime
 +76 %
Pancerice 
+187 %
Cjelogodišnje gume 
+86 %
Putni koferi 
+93 %
Lanci za snijeg
+89 %
Naočare za skijanje
+ 77 %
Radijatori 
+67 %
Zimske gume  
+99 %
Pancerice  
+69 %
Hladnjaci sa zamrzivačem
+82 %
Kacige za snowboard  
+59 %
Bojleri
+57 %
Bojleri  + 42 %

Češki, slovački i mađarski potrošači imali su malo drugačije preferencije protekle nedjelje. Među najtraženijim kategorijama na platformama Heureka grupe na tim su se tržištima našli automobilski akumulatori, lanci za snijeg i oprema za zimske sportove.

Mađari su se najviše tražili klima uređaje, pa je potražnja za njima porasla 76 odsto, za radijatorima 67 odsto, a za bojlerima 42 odsto. Za bojlerima su pojačano tragali i u Slovačkoj gdje su, kao i u Češkoj, na prvom mjestu najtraženijih ipak bili automobilski akumulatori. Slovaci su najveći interes iskazali još za naočarama za skijanje, dok su se Česi usmjerili na kacige za snoubord i lance za snijeg.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska