Zašto Crni petak nije što je nekada bio

BIZNIS Forbes 21. nov 2023. 14:49
featured image

21. nov 2023. 14:49

Očekuje se da će više od polovine američkih kupaca preskočiti Crni petak, tradicionalni početak praznične sezone, ali neće potpuno izostati iz praznične groznice.

„Potrošači željni dobrih ponuda igraće igru s prodavcima ove godine“, predviđa Pamela Danziger, saradnik Forbes za teme luksuzne prodaje. „Čekaće do pred kraj sezone da im prodavci ponude još veće popuste“.

Crni petak gubi na privlačnosti već nekoliko godina jer praznične prodaje sada počinju već u julu, a dobre ponude mogu se pronaći do posljednjeg trenutka, što čini teže privlačenje kupaca bilo kojeg dana.

Duže praznične promocije, brze promjene ukusa potrošača i čini se neumoljiva anksioznost potrošača čine ovu maloprodajnu sezonu jednom od najnepredvidljivijih posljednjih godina.

„Značajan dio kupaca upoznatih s prodajnim događajima Crnog petka skeptičan je oko toga da su ponuđeni popusti stvarni“, kaže Danziger, pozivajući se na Jugov (YouGov) anketu koja pokazuje da gotovo polovina kupaca (49%) očekuje bolje ponude u drugim periodima godine.

„S obzirom na manje entuzijastičan interes za kupovinu tokom Crnog petka ove godine, kupci su vjerovatno spremni da sačekaju, očekujući da će prodavci ponuditi privlačnije kupovine kasnije tokom sezone“, rekla je Danziger.

Ranije je Crni petak možda bio pokazatelj uspona ili propasti. Sada, s Božićem u julu i Sajber ponedjeljkom, to je samo još jedan dan na kalendaru sniženja.

Ipak, ukupna prodaja tokom praznične sezone procjenjuje se da će porasti za više od 3% u odnosu na prošlu godinu, izvještava Nacionalna maloprodajna federacija, a sezonsko trošenje moglo bi da dostigne i do 1,6 biliona dolara ako uključimo prazničnu hranu i piće, prema ICSC, grupi tržnih centara.

„Ekonomisti su tokom cijele godine predviđali da će usporavanje potrošnje biti na horizontu, ali su potrošači pokazali veću otpornost nego što je većina prognozirala“, kaže Forbes saradnica za maloprodaju Džoan Verdon (Joan Verdon), dodajući: „Većina ranijih prognoza za praznično trošenje do sada je bila od oprezno optimističnih do optimističnih“.

Skok od 3% do 4% u prazničnim prodajama gurnuo bi 2023. iznad pretpandemijskih troškova, prema nedavnom izvještaju Dilojta (Deloitte), a PwC predviđa da će gotovo 40% potrošača potrošiti više na poklone, putovanja i zabavu nego prošle godine. Ali, rast prazničnog trošenja 2023. vjerovatno neće nadmašiti godišnji rast od 5,3% viđen u 2022.

Vrijednost pokreće potrošnju

Umjesto da se zadovolje jednostavnim ponudama koje nude najniže cijene, mnogi potrošači traže vrijednost, što može značiti različite stvari za različite ljude, kaže Kristen Klasi-Zumo (Kristen Classi-Zummo), analitičarka za maloprodaju i potrošače i saradnik Forbes.

„Čak 41% potrošača ističe važnost ukupne vrijednosti pri odabiru mjesta za kupovinu prazničnih poklona“, kaže Klasi-Zumo, pozivajući se na istraživanje njenog preduzeća Sirkena (Circana).

Zahtjevi Generacije Z za iskustvom

Iako se očekuje da će većina prazničnih kupaca rasporediti svoje troškove između onlajn i fizičkih prodavnica, mlađi potrošači kažu da traže prazničnu radost u stvarnom životu.

„Za Generaciju Z, odlazak u tržni centar nije samo kupovina poklona. Radi se o tome da imaju iskustvo koje uključuje praktičnost okupljanja, kupovinu i objedovanje s prijateljima lično“, kaže Kristen Miler (Kristen Mueller), saradnik za komercijalne nekretnine Forbes. „Pametni donosioci odluka moraće da premoste jaz između onlajn i oflajn ponašanja ove generacije kako bi iskoristili rastuću priliku za sticanje njihove lojalnosti“.

Muškarci i žene kupuju na različite načine

Svi vole dobar dogovor, ali istraživanja su pokazala da različite ponude privlače različite kupce i prodavci bi trebalo da uzmu namjere u obzir.

Džen Mekmilen (Jenn McMillen), stručnjakinja za ponašanje potrošača i saradnik Forbesa, identifikovala je sedam različitih prioriteta za kupovinu tokom praznika kod muškaraca i žena koje bi prodavci mogli smatrati poučnim. Na primjer, muškarci pokazuju veću lojalnost prema brendu, dok žene planiraju unaprijed.

„Kod prodaje poklona, kao i kod poklanjanja, važna je namjera“, kaže Mekmilen.

Kako vještačka inteligencija može pomoći kupcima i prodavcima

Nove aplikacije vještačke inteligencije mogu pomoći prodavcima da unaprijede iskustva korisnika i bolje upravljaju svojim operacijama tokom jednog od najvažnijih perioda godine.

„Vještačka inteligencija optimizuje ključne operacije poput prognoziranja potražnje, dinamičkog upravljanja zalihama i ciljanih marketinških strategija za prodavce, što dovodi do povećanja prodaje i smanjenja troškova“, kaže Ilajdža Klark (Elijah Clark), instruktor marketinga na Univerzitetu Teksas i saradnik Forbes.

Za kupce, AI šoping asistenti i obavještenja o ponudama nude „novi nivo praktičnosti i personalizacije“, kaže Klark.

Džefri Markus, novinar Forbes