SAD signaliziraju da se bliži kraj rasta cijena nafte

AKTUELNO Forbes 20. apr 2024. 10:05
featured image

20. apr 2024. 10:05

Cijene nafte su kratkotrajno skočile u petak ujutro nakon što je Izrael navodno izveo vazdušne udare na Iran, da bi zatim brzo pale pošto su iranski državni mediji umanjili njihov značaj, ali sukobi na Bliskom istoku nastavljaju da ostavljaju posljedice na već rastuće cijene nafte i benzina.

Sirovi Brent, kao međunarodni indikator, skočio je skoro 2% u petak ujutru na malo ispod 88 dolara po barelu, ali je pao na oko 87,50 dolara, što predstavlja marginalno povećanje od 0,5% za jedan dan.

Nacionalni indikator West Texas Intermediate takođe je porastao oko 2% u petak ujutru, nakon izvještaja o izraelskom vazdušnom udaru, iako je kao i Brent, WTI takođe pao, dostigavši malo iznad 83,50 dolara po barelu.

Portparol Američke automobilske asocijacije Endrju Gros (Andrew Gross) ocijenio je da međunarodni sukobi mogu dovesti do nestabilnosti na naftnom tržištu, izjavivši u četvrtak da „situacija sa ratom na Bliskom istoku i u Ukrajini drži naftno tržište na ivici“.

Iako povećanja cijena nafte obično dovode do povećanja cijena na pumpama, analitičari očekuju da će ti efekti na cijene benzina biti odloženi, a više faktora moglo bi pomoći da cijena benzina padne sa nivoa od 3,69 dolara, nacionalnog prosjeka ove nedjelje – najviše cijene od oktobra, prema GasBuddy-u.

Patrik De Han (Patrick De Haan), glavni analitičar za naftu u GasBuddy-u, rekao je da očekuje da će cijene benzina dostići 3,70 dolara po galonu u bliskoj budućnosti, iako dodaje da sa povratkom američkih rafinerija nafte sa redovnog održavanja i umanjivanjem efekta izraelskog napada, postoji „potencijal da se približavamo kraju“ rasta cijena na pumpi.

Još jedan pozitivan znak za cijene benzina bio je rast zaliha sirove nafte, koje su ove nedjelje uvećane za 2,7 miliona barela, na oko 460 miliona barela, iako su i dalje šest miliona barela ispod nivoa u isto vrijeme prošle godine, prema Upravi za energetske informacije.

Endrju Gros takođe je procijenio da bi cijene benzina mogle stagnirati jer američka potražnja padne na tipično niske nivoe pred Dan sjećanja. Potražnja za benzinom u SAD-u smanjila se blago sa 8,84 miliona barela u nedjelji koja se završila 5. aprila na 8,81 milion barela prošle nedjelje, prema podacima EIA-e, i malo je ispod nivoa na kojem je bila prošlog aprila. Gros očekuje da će nacionalna prosječna cijena benzina „možda oscilirati s malim povećanjima, sa nekoliko dana bez promjena, pa čak i sa nekim danima gdje će doći do pada cijena“ kao rezultat.

Izraelska vojska navodno je rano u petak izvela ograničene vazdušne udare u Iranu, rekli su neimenovani zvaničnici. Prijavljeni udari došli su nekoliko dana nakon što se Iran odlučio na nezapamćeni napad dronovima i balističkim raketama na Izrael nekoliko dana ranije, a za koje su izraelski zvaničnici rekli da su prouzrokovali samo manju štetu. Napad Irana bio je odmazda za izraelski vazdušni udar ranije ovog mjeseca na iransku ambasadu u Siriji, u kojem je poginulo najmanje 16 osoba, uključujući dva visoka vojna lidera.

Iranska državna televizija jučerašnji udar nazvala je „izraelskom i američkom medijskom propagandom.“ Izrael zvanično nije preuzeo odgovornost za bilo kakve udare na Iran. Tenzije između Irana i Izraela eskalirale su posljednjih mjeseci zbog raznih incidenata, uključujući vazdušne udare i napade, izazivajući zabrinutost svjetskih lidera za deeskalaciju.

Brian Bushard, Forbes

Oil Prices Spike—And Fall—As Iran Downplays Israel’s Reported Airstrikes: Here’s How That Could Affect Gas Prices