Potraživanja prema Studiju Moderna prijavila 462 povjerioca, brend je na prodaju

AKTUELNO Forbes Slovenija 30. dec 2023. 00:37
featured image

30. dec 2023. 00:37

Sud se dogovorio sa stečajnom upravnicom Špelom Turk i produžio rok za ispitivanje potraživanja prema Studiju Moderna do kraja januara.

Povjerioci propale zagorske firme Studio Moderna imali su rok za prijavu potraživanja do 28. novembra, od kada je tekao rok od mjesec dana za suđenje.

Stečajni upravnica Špela Turk zatražila je od suda produženje roka jer je veoma veliki broj povjerilaca – ukupno 462 – prijavio svoja potraživanja, a većina njih je to učinila posljednjeg dana, odnosno krajem novembra.

„Neki su se takođe prijavili sa više zahtjeva na osnovu različitih pravnih i činjeničnih osnova. Mnogo je i stranih povjerilaca kod kojih se u većini slučajeva stanje obaveza stečajnog dužnika ne poklapa sa prijavljenim potraživanjima povjerilaca“, naveo je i sud u obrazloženju rješenja o produženju roka za ispitivanje potraživanja. Upravnica to mora da uradi do kraja januara.

Među povjeriocima zaposleni, dobavljači, kupci

Među povjeriocima će biti dosta zaposlenih. Kompanija, koja je krajem avgusta otišla u stečaj, dva mjeseca ranije je otpustila 44 radnika. U trenutku stečaja upozoravali su da im preduzeće duguje plate za jul, avgust, regres i otpremnine.

U trenutku stečaja, preduzeće je zapošljavalo oko 200 ljudi. Iz garantnog fonda su u oktobru i novembru dobili ukupno više od 600 hiljada eura, a u decembru nešto manje od 52 hiljade eura. Za sada nije poznato da li im je kompanija još nešto dugovala.

Pored zaposlenih, na spisku povjerilaca se očekuju i dobavljači, jer zagorsko preduzeće više nije moglo da izmiruje obaveze zbog nedostatka obrtnih sredstava u posljednjih godinu. Među povjeriocima se očekuju i državne institucije (kao što je Furs).

Kompanija je takođe imala filijale i internet prodavnicu otvorene do podnošenja zahtjeva za bankrot, ostavljajući mnoge kupce na cjedilu.

Automobili i brendovi na aukciji

S druge strane, stečajna upravnica nastavlja da prodaje imovinu. Prihodi od kupovine dodaju se u stečajnu masu, za koju se očekuje da će biti relativno mala u poređenju sa ukupnim dugom kompanije. Visina stečajne mase biće otkrivena u izvještaju koji bi Turk trebalo da objavi narednih dana.

Kako smo već pisali, 11. januara održaće se druga licitacija za vozni park preduzeća u stečaju. Cijene ponuđenih automobila biće 30 odsto niže nego na prvoj aukciji.

Turk je ove nedjelje objavila i tender za prodaju pet žigova Studio Moderne registrovanih kod Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije. Dvije od poznatijih su „budi se naspavan“ i „kičma će ti zahvaliti“, a u prodaji su i brendovi „anima tours“, „zame edini“ i „andreana“. Potencijalni zainteresovani imaju rok od mjesec da dostave ponudu, a u stečajnoj kancelariji ocjenjuju da je riječ o imovini stečajnog dužnika koju jje teže unovčiti.

Studio Moderna je u poslovnim knjigama iskazao i potraživanja prema brojnim stranim povezanim firmama u vlasništvu Sandija Češka, sa kojim stečajni upravnica sada pregovara o djelimičnoj otplati.

Očekuje se da će stečaj slovenačke kompanije biti okončan do avgusta 2025. godine, prema vremenskom rasporedu koji je administrator najavio ove nedjelje.

Andreja Lončar, Forbes Slovenija