Radnici Dormea dobili 600.000 eura iz garantnog fonda, biznis preuzela njemačka firma

featured image

8. dec 2023. 17:52

Garantni fond je u oktobru i novembru isplatio ukupno 600.000 eura radnicima Studija Moderna, propale slovenačke maloprodajne kompanije biznismena Sandija Češka.

Studio Moderna je na početku stečaja imao nešto manje od 200 zaposlenih, koji su nakon početka stečaja mogli da se prijave u garantni fond za (maksimalno tri) neisplaćene zarade, naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor i otpremnine.

Fond je u oktobru isplatio 292.000 eura za 64 radnika, a u novembru još 322.000 eura za 73 radnika. Ukupno je 137 zaposlenih dobilo više od 600.000 eura.

Neki su otišli praznih ruku

U septembru su neki od 44 zaposlena otpuštena dva mjeseca pre stečaja u pismu medijima upozorili da su najveći gubitnici iz stečaja Studija Moderna.

Iako im je preduzeće još dugovalo plate za jul, avgust, regres i otpremnine, nisu imali pravo na isplatu iz garantnog fonda.

U drugoj polovini avgusta, kada je posljednja direktorka Studija Moderna Jana Umek podnijela zahtjev za stečaj, oni su i dalje bili zaposleni. Ali ugovor im je raskinut iz poslovnih razloga, a fondu se mogu obratiti samo radnici kojima je prestao radni odnos zbog nelikvidnosti poslodavca.

Radnici otpušteni u junu stoga nemaju drugog izbora nego da prijave potraživanje u stečaju. Biće prioritetnih povjerilaca, ali trenutno izgleda da ima malo imovine u stečajnoj masi.

Povjerioci su dobavljači, kupci i država

Rok za prijavu potraživanja u stečaju istekao je prije sedam dana, a spisak povjerilaca još nije objavljen. Vjerovatno zato što se očekuje veliki broj potraživanja, takođe iz inostranstva.

Osim zaposlenih, očekuje se da će biti i dobavljača, jer zagorsko preduzeće više nije moglo da izmiruje obaveze zbog nedostatka obrtnih sredstava u posljednjih godinu, kao i državne institucije (poput Fursa).

Međutim, firma je do bankrota imala otvorene ekspoziture i onlajn prodavnicu, pa su i mnogi kupci ostali u problemu.

Nastavak prodaje pod novom kompanijom

Kako se navodi na sajtu, prodaju brendiranih proizvoda preuzela je novoosnovana kompanija Rika Houm (Rica Home), u vlasništvu njemačke kompanije Rica Schlafsisteme. Vode ga Mateja Dolanc, Češkova rođaka i koleginica iz Studija Moderne, i Huanhuai Liu, koji živi u Valensiji.

Češko je u septembru za N1 objasnio da je reč o kompaniji u vlasništvu direktora Matratzen Concord-a, koji je poslovni partner austrijskog Studija Moderna, a zainteresovana je za preuzimanje cjelokupnog maloprodajnog poslovanja u Sloveniji i takođe je spremna da zaposli većinu radnika Studija Moderna.

Nije poznato koliko je zaposlenih prihvatilo ponudu.

Andreja Lončar, Forbes Slovenija