Šest najboljih dnevnih izleta dok ste u Parizu

AKTUELNO Forbes 21. jan 2024. 17:55
featured image

21. jan 2024. 17:55

Često najposećeniji grad u svijetu, Pariz takođe pruža odličnu osnovu za istraživanje okolnih oblasti. Razmislite o raskošnim dvorcima i starim lovištima na manje od sat vremena vožnje od Ajfelovog tornja, ili izletima do plaža Normandije, degustaciji šampanjca ili posjeti dvorcima Loare – sve je to moguće obići u jednom danu, a evo šest najboljih.

Najbolji izleti iz Pariza na manje od sat vremena

Ono što vas može iznenaditi je koliko ima impresivnih dvoraca na manje od sat vremena vožnje od Pariza – što je posebno važno kada pokušavate da izbjegnete duže zadržavanje u saobraćaju, posebno tokom ljetnjih mjeseci, vrhunca turističke sezone. Naravno, možete pronaći ture i taksi, ali jedan od načina da izbjegnete gužvu u saobraćaju, dok istovremeno pokazujete svoje ekološke akreditive, jeste vožnja vozom ili podzemnom željeznicom.

Izlet do Versaja

Dvorac Versaj je jedna od najposjećenijih lokacija van Pariza, i iako može biti gužva, vrijedi je posetiti – ne samo da se divite radu 30.000 zanatlija koji su godinama pretvarali lovačku kolibu u san kralja Luja XIV, već i da ručate u božanskim restoranima, poput Ore-Ducas. Ako budžet dozvoljava, provedite noć u hotelu Trianon Palace (ali zatražite sobu koja gleda na park).

Kralj Luj XIV bio je poznat kao „Sun King“ (Kralj Sunce), a Versaj je bio njegov dragulj, prostirući se na skoro 2.000 hektara samo 27 kilometra od centra grada. Posjetioci mogu da obiđu 2.300 soba, uključujući državne apartmane, kraljevske spavaonice, Dvoranu ogledala i selo Marije Antoanete na imanju. Versaj možete posjetiti tokom cijele godine, rezervišući termin za turu i ostavljajući vrijeme za posjetu izložbama savremene umjetnosti.

Izlet do Bulonjske šume

Foto: Shuterstock

Kraljevska šuma Bulonj blizu centra grada, manje od sedam kilometara udaljena, predstavlja staro lovište francuskih kraljeva. Dvostruko veća od Central Parka u Njujorku, odlično je mjesto za piknike i šetnje, ali izlet omogućava ljubiteljima sporta, prirode i baštovanstva da uživaju u vodopadima, jezerima, travnjacima i stazama (ima više od 27 kilometara staza).

Car Napoleon III ustupio je zemlju javnosti 1852. godine. Zajedno sa šumom Bua de Vensan na istoku grada, zajedno čine pluća grada i pojavljuju se u djelima poznatih francuskih autora poput Marsela Prusta i Gustava Flobera. Ljeti se održavaju pozorišne i muzičke predstave. Ima i restorana sa Mišelinovim zvijezdama, ali i piknik s bagetama i svježim sirom takođe može biti sjajan. Ulaz je besplatan.

Kako stići do Bua de Bulonj? Jedna od najbližih stanica metroa je Porte D’Auteuil na liniji Metro 10, vrlo blizu arene Roland Garros, doma Otvorenog prvenstva Francuske. Takođe možete stići preko stanica Metro Jasmin (linija 9) i Porte Dauphine (linija 2).

Izlet do Fontenbloa

Foto: Shuterstock

Za razliku od Luja, Napoleon je mnogo više volio dvorac Fontenblo (Château de Fontainebleau), na manje od sat vožnje od Pariza javnim prevozom, udaljen 65 kilometara. Njegovi toranj i dvorišta su najstariji, dok lovački dvorac potiče iz ranog 12. vijeka. Danas je to impresivno UNESCO mjesto svjetske baštine iz dobrih razloga – od renesansnih fresaka do neprocjenjivih slika i porcelana, ovo je najukrašeniji dvorac u zemlji.

Preporučuju se ture kroz nove prostore, poput turskog budoara Marije Antoanete i Napoleonovog kabineta, a razuđeni vrtovi će vas oduševiti. Obično je manje gužve nego u Versaju, a hrabri posjetioci i planinari mogu istražiti ogromnih 20.000 hektara obližnje šume Fontenblo – divlje svinje i jeleni bili su glavni razlog zašto je kralj Fransoa I uložio novac u postojeći lovački paviljon kako bi ga pretvorio u srednjovjekovni dvorac koji danas vidite.

Kako stići do Château de Fontainebleau? Prošetajte duž kanala nakon što uzmete voz iz Gare de Lyon do stanice Fontainebleau-Avon.

Tri najbolja duža izleta iz Pariza

Za sve one koji se pitaju da li je moguće posjetiti Loaru i plaže Normandije tokom jednodnevnog izleta iz Pariza, odgovor je da, ali to je vrlo dug dan – bolje je planirati opuštene dane odmora prije i poslije izleta. Zapamtite da tokom sezone, ako vozite, putovanje može potrajati duže zbog velike gužve u saobraćaju.

Izlet do Normandije

Foto: Shutterstock

Normandija ima mnogo lijepih gradova, a nijedan nije ljepši od luke Honfler ili Bajoa sa svojim izvanrednim tapiserijama – iako su plaže, koje su pune tereta istorije i grobova mnogih vojnika koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata, posebno atraktivne za posjetioce.

Postoje mnogi muzeji posvećeni priči o Danu D, a jedan vrijedan posjete je Normandy American Cemetery and Memorial na litici iznad plaže Omaha, koji odaje počast životima 9.000 američkih vojnika koji su se borili na plažama ispod.

Najbolje doba godine za posjetu Normandiji je van sezone, neposredno prije ili poslije ljeta, kada je manje posjetilaca i turističkih autobusa.

Kako stići do obale Normandije? Od Pariza do plaže Omaha ima 285 kilometara i zbog udaljenosti, ako želite to da učinite u jednom danu, može biti dobra ideja da uzmete vođenu turu iz Pariza koja će posjetiti nekoliko lokacija (kao što su Juta i Džuno plaža) i pružiti vam istorijske informacije tokom putovanja.

Ako želite da putujete samostalno, možete uzeti dvosatnu vožnju vozom iz stanice Gar Sent Lazar do Bajoa ili Kaena, a zatim možete uzeti taksi, lokalni autobus ili iznajmiti bicikl kako biste stigli do plaže koju želite da posjetite. Taksi od Bajoa do plaže Omaha, na primjer, ide oko 20 minuta.

Izlet do Šampanje i katedrale u Remsu

Foto: Shutterstock

Rems je, prema vjerovanju, osnovao Rem, brat Romula, i udaljen je 145 kilometara od Pariza. Lako je dostupan u jednom danu i, očekivano za mjesto poznato po šampanjcu, dom je restorana sa Mišelinovim zvijezdama i Muzeja lijepih umetnosti.

Rems je poznat po svojoj katedrali Notr-Dam, gdje je krunisana većina francuskih kraljeva, a koja sadrži prelijepe vitraže, od koja je tri napravio poznati umjetnik Mark Šagal 1974. godine. Stara je više od 800 godina, ali je veći dio nje nažalost oštećen tokom Prvog svjetskog rata, jer je najveći dio grada srušen do temelja.

Iz Remsa je kratko putovanje do vinograda Šampanje, posebno Tetinger podruma koji su nekada bili rimski rudnici soli, sjedišta Veuve Clicquot ili podzemnog podruma-pećine Vranken Pommery koji je na UNESCO listi i koji je prvo bio kamenolom u srednjem vijeku. Za sve koji se pitaju koje je najbolje doba godine za posjetu Šampanji, manje turista ima od aprila do juna, ali ljetnji mjeseci su topliji. Neki biraju da idu tokom berbe u septembru i oktobru.

Kako stići do Šampanje i Remsa? Ako želite nešto manje strukturisano od organizovane ture iz Pariza, postoji nekoliko dnevnih vozova iz Pariza do Remsa. Odatle postoje autobusi i taksiji do velikih šampanjskih kuća, gdje možete učestvovati u degustaciji šampanjca.

Izlet do Loare

Foto: Shutterstock

Dolina Loare nije samo jedno malo mjesto, već regija ispunjena očaravajućim dvorcima, dolinama i vinogradima (treća najveća vinogradarska regija u Francuskoj). S obzirom na to, moguće je posjetiti jedno ili dva mjesta tokom jednodnevnog izleta, čak i vozom, ali možda je najbolje uzeti postojeću turu kako biste uzeli u obzir udaljenost i izbjegli čekanje na ulaznice tokom ljetnjih mjeseci.

Chateau de Chambord (oko 180 kilometara od Pariza), izgrađen za vreme Fransoa I, jedan je od najpoznatijih dvoraca, sa svojim tornjevima, kulama i spiralnim stepeništem koje je inspirisalo Leonarda da Vinčija, koji je živio u blizini. Dolina Loare poznata je i po Chateau de Chenonceau (235 kilometara od Pariza), renesansnoj strukturi okruženoj šumom koja je omogućila svojim kraljevima i kraljicama da plešu iznad rijeke Šer.

Kako stići do doline Loare? Zavisno od toga koje dvorce želite da posjetite, Château de Blois je u centru grada i dostupan vozom. Tokom ljeta postoji i autobus koji saobraća između stanice Blois i dvorca Chambord. Za opušteniji dan, postoji željeznička stanica pored dvorca Chenonceau, ostavljajući vam vrijeme da istražite obližnje selo i ručate, prije nego što se lagano vratite u Pariz za večernje koktele.

Alex Ledsom, viša saradnica Forbes

6 Of The Best Day Trips From Paris