Ovo su najvjerovatniji predsjednički kandidati Demokrata u slučaju da Bajden odustane od trke

AKTUELNO Forbes 14. feb 2024. 21:20
featured image

14. feb 2024. 21:20

Godine predsjedničkog kandidata i aktuelnog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden), u kombinaciji s njegovom sklonošću gafovima i slaboj popularnosti među glasačima, izazvale su spekulacije ko bi ga mogao zamijeniti u izbornoj trci. Ipak, mnogi od tih kandidata žestoko brane predsjednika i odbijaju bilo kakve ideje da bi mogli izazvati predsjednika.

Ako bi zdravstvena situacija Bajdena spriječila u ispunjavanju dužnosti predsjednika – i onemogućila mu da ponovno traži mandat – predsjedničku ulogu preuzela bi sadašnja potpredsjednica Kamala Harris, no to ne znači da će ga ona zamijeniti kao nominovana kandidatkinja stranke.

Harris je najočitiji izbor za potencijalnu Bajdenovu zamjenu, ali ni ona nije pretjerano popularna (podaci stranice FiveThirtyEight pokazuju da je podržava tek 38 odsto birača), zbog čega su u partiji zabrinuti da bi na generalnim izborima ona mogla izgubiti od vjerovatnog kandidata iz redova Republikanaca, Donalda Trampa (Donald Trump).

Politička aktivnost kalifornijskog guvernera Gevina Njusoma (Gavin Newsom), uključujući njegovu podršku Demokratama izvan Kalifornije, prošle godine je izazvala glasine da Njusom vodi “kampanju u sjenci” za Bijelu kuću, ali sam guverner je jasno odbacio tu mogućnost i izjavio da će pomoći Bajdenu da osvoji drugi mandat na izborima ove godine.

Drugi guverneri Demokratske stranke koji su postali poznati na nacionalnom nivou – guverner Illinoisa J.B. Pricker (Jay Robert Pritzker), guvernerka Mičigena Grečn Vitmer (Gretchen Whitmer), guverner Kolorada Džered Polis (Jared Polis) i guverner Pensilvanije Džoš Šapiro (Josh Shapiro) – takođe se redovno navode kao potencijalne alternative Bajdenu, pogotovo zato jer su svi oni premoćno pobijedili na izborima za guvernere svojih saveznih država prije dvije godine. Ipak, svi oni takođe su, poput Njusoma, odbacili mogućnost objavljivanja sopstvene kandidature i naglašavaju da će pomoći Bidenu.

Savjetnik Bernija Sendersa (Bernie Sanders), nezavisnog senatora iz Vermonta koji je godinu stariji od Bajdena, napisao je u dopisu iz 2022. godine da ne isključuje da će se Senders kandidovati za predsjednika 2024. godine, ali Senders je tada javno obećao da neće ući u trku, a iskazao je i podršku Bajdenu. Senders se kandidovao na izborima za kandidata Demokrata 2016. i 2020. godine i oba puta izgubio, prvo od Hilari Klinton (Hillary Clinton), a potom od Bajdena. Neke Demokrate se boje kako bi njegova reputacija samoprozvanog “demokratskog socijaliste” mogla naštetiti njegovim izgledima za pobjedu na opštim izborima.

Nijedan od Bajdenovih trenutnih izazivača za nominaciju ne smatra se realističnim, ali svi oni mogli bi Bajdenovo odustajanje od kandidature pokušati iskoristiti kao priliku za stvaranje nove energije za vlastite kampanje. Među tim izazivačima nalaze se i nezavisni Robert F. Kenedi DžejAr (Robert F. Kennedy Jr) i Kornel Vest (Cornel West), kao i Demokrata Din Filips (Dean Phillips).

Već godinama kruži neosnovana teorija kako bi Demokrate nominaciju za predsjedničkog kandidata svoje stranke mogli dati bivšoj Prvoj dami, Mišel Obami (Michelle Obama), budući da je ona vrlo popularna u zemlji. Ali Obama je u nekoliko navrata izjavila da se nikada neće kandidovati za predsjednicu i da ne želi tu funkciju.

Čak i da Bajden odustane od trke, malo je vjerovatno da će bilo koji novi kandidat osvojiti više glasova delegata od njega, budući da su već prošli rokovi za prijavu u gotovo svim saveznim državama. Budući da delegati nisu obvezni podržati kandidata s najviše glasova, Bajden bi ih mogao pozvati da podrže nekog drugog, u malo vjerovatnom slučaju da on zaista odustane od trke.

 Bajden na predizbornom skupu u saveznoj državi Nevadi, februar 2024; Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Čak 86 odsto Amerikanaca vjeruje da je Bajden prestar za još jedan mandat, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak. Nekih 62 odsto Amerikanaca vjeruje da je i 77-godišnji Tramp prestar za poziciju predsjednika.

Ministarstvo pravosuđa prošle sedmice je odustalo od optužbi protiv Bajdena u istrazi njegovog rukovanja klasifikovanim dokumentima, ali u izvještaju su naveli nekoliko oštrih komentara o Bajdenovim godinama. Ministarstvo navodi da je Biden “svjesno” zadržao klasifikovane materijale, ali da su odlučili da ga neće tužiti jer ne vjeruju da će porota osuditi nekoga koga bi mogli percipirati kao “dobrodušnog starijeg čovjeka s lošim pamćenjem.” Izvještaj takođe navodi da je Bajdenovo pamćenje bilo “značajno ograničeno” u intervjuima iz 2017. godine, kao i u razgovorima sa specijalnim zastupnikom prošle godine. Takav opis, zajedno s čitavim nizom novih Bajdenovih javnih gafova, još je dolio ulje na vatru republikanskih kritika da je Bajden prestar za novi mandat. Njegovi saveznici čvrsto brane predsjednika i kritikuju opis njegovih mentalnih sposobnosti iz izvještaja. Istovremeno, Bajdena podržava oko 38 odsto birača, a Tramp se pokazuje popularnijim u mnogim anketama na nacionalno nivou, pokazuju podaci stranice FiveThirtyEight, zbog čega rastu strahovi da bi Bajden na izborima u novembru mogao izgubiti.

“Mnogo vremena sam proveo s predsjednikom SAD-a,” rekao je Pricker na press konferenciji u petak. “On sve ima pod kontrolom. Čovjek zna više nego što je većina nas uspjela zaboraviti.” I podpredsjednica Harris je odbacila tekst izvještaja kao “pretjeran, netačan i neprimjeren” i ustvrdila da je opis Bajdenovog pamćenja “očito politički motivisan.”

“Ja sam dobrodušan, a i stariji sam čovjek – i znam kog vraga radim,” rekao je Bajden u četvrtak u reakciji na izvještaj.

Sara Dorn, Forbes
These Are The Likely Democratic Presidential Candidates If Biden Drops Out
(Prevela: Nataša Belančić)