Bajdenova kampanja ruši rekorde: Skupili 100 miliona dolara u posljednjem kvartalu

AKTUELNO Forbes 19. jan 2024. 13:22
featured image

19. jan 2024. 13:22

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u četvrtom je kvartalu 2023. godine prikupio gotovo 100 miliona dolara, objavio je ove sedmice njegov tim za vođenje kampanje. Dodaju da predsjednik sada ima više novca od bilo kojeg drugog demokratskog kandidata u povijesti.

Bajdenova kampanja u posljednja je tri mjeseca prošle godine prikupila je 97 miliona dolara, premašivši tako 71 milion koliko su prikupili u trećem kvartalu iste godine. Sada imaju 117 miliona dolara gotovine, a većinom se radi o donacijama direktno Bajdenovoj kampanji, kao i Demokratskom nacionalnom odboru i stranci na nivou saveznih država.

Džo Bajden tako ima više novca od bilo kojeg drugog demokratskog predsjedničkog kandidata u istoriji u ovoj fazi izbornog ciklusa, kažu iz kampanje.

Primili su donacije od preko 520.000 pojedinaca, a 97 posto donacija bilo je manje od 200 dolara, dodaju.

Do ovog rasta donacija došlo je nakon što se Bajden krajem godine krenuo udvarati nekim poznatijim donatorima, izvještava Reuters, dok Politico naglašava kako je Bajdenova kampanja dosad bila relativno štedljiva, zbog čega su uspjeli nagomilati ovoliko novca.

Ono što ne znamo jeste koliko novca je uspio prikupiti bivši američki predsjednik i trenutni favorit za kandidata republikanske stranke, Donald Tramp (Donald Trump). Bajdenove brojke nisu premašile iznos donacija koje je Tramp prikupio 2020: naime, u četvrtom kvartalu 2019. on je imao preko 154 miliona dolara. Tramp još nije objavio brojke o donacijama s kraja godine, a to mora učiniti do kraja januara. Posljednje informacije pokazuju da u svojim zalihama ima nekih 38 miliona dolara.

Bajden u odnosu na Trampa ima prednost i zbog toga što sva svoja sredstava može čuvati za same predsjedničke izbore, budući da na njegovoj strani nema relevantnih kandidata za nominaciju, dok Tramp mora trošiti novac kako bi pobijedio svoje rivale za republikansku kandidaturu.

Još je teško predvidjeti kakvi bi mogli biti rezultati ovogodišnjih predsjedničkoj izbora, iako se zasada čini kako će Trump biti nominovan za kandidata svoje stranke, kao ustalom i Baden. Ankete pokazuju mrtvu trku između dvojice kandidata: Istraživanje Reuters/Ipsos od 10. januara pokazuje da i Bajden i Tramp imaju podršku 35 odsto birača, dok ih je 30 odsto neodlučno ili bi željeli nekog drugog. Anketa Gallup pokazala je kako je popularnost kandidata na sličnim nivoima: 42 odsto birača ima pozitivno mišljenje o Trampu, dok 41 odsto to misli za Bidena.

Rezultate prikupljanja sredstava Bajdenova kampanja je objavila samo nekoliko dana nakon ankete ABC Newsa i Ipsosa koja je otkrila da je podrška predsjedniku pala na 33 odsto – najniži nivo od onog kojeg je George W. Bush imao između 2006. i 2008. Amerikanci su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji Bajden upravlja ekonomijom, imigracijom na granici s Meksikom i ratom između Izraela i Hamasa. Samo 28 odsto ispitanih reklo je da misli da je Bajden dovoljno “mentalno jak” da bi i dalje bio predsjednik.

Ipak, 57 odsto Demokrata još kaže da su zadovoljni s tim što je on stranački kandidat za predsjednika.

Alison Durkee, Forbes
Biden Raises Nearly $100 Million At End Of 2023 – With Record Amount Of Cash To Spend
(Prevela: Nataša Belančić)