Izvučen nevjerovatni džekpot na Powerball lutriji od 1,3 milijarde dolara

AKTUELNO Forbes 8. apr 2024. 17:42
featured image

8. apr 2024. 17:42

Dobitna Powerball srećka izvučena je juče nakon više od tri sata kašnjenja. Pobjednik je kupio srećku u Oregonu i osvojio džekpot od 1,3 milijarde dolara – četvrtu najveću nagradu u istoriji igre.

Srećni dobitnik može da uzme nagradu ili u vidu jednokratne isplate od 608 miliona dolara, ili da dobije puni iznos u ratama tokom 30 godina, sa isplatama koje se povećavaju 5% svake godine.

Jednokratni iznos automatski se oporezuje po stopi od 24%, a Oregon uzima još 8% na ime državnih poreza – što znači da bi pobjednik zapravo ponio kući 413,4 miliona dolara nakon poreza, ako živi u Oregonu.

Vjerovatnoća osvajanja Powerball nagrade je jedan prema 24,1, ali je vjerovatnoća osvajanja džekpota u nedjelju bila jedan prema 292,1 milion, prema podacima lutrije.

Iako su izvlačenja Powerball-a obično zakazana za 23 sata, „jednoj lutriji je bilo potrebno dodatno vrijeme da završi potrebne procedure“, saopštio je Powerball nakon čega je izvlačenje odloženo nekoliko sati.

Dobitna srećka prodata je u Oregonu, potvrdio je Powerball, ali identitet dobitnika još nije objavljen.

Još sedam igrača u Arizoni, Delaveru, Floridi, Ajovi, Masačusetsu, Mičigenu i Vajomingu osvojili su nagrade od milion dolara tokom istog izvlačenja u nedjelju.

Džekpot Powerball-a je sada vraćen na početni iznos od 20 miliona dolara. Još jedno izvlačenje za nagradu održaće se u ponedjeljak uveče u 23 sata, ali ako ne bude dobitnika, džekpot će nastaviti da raste.

Pobjednik izvučen u nedelju je druga osoba koja je odnijela kući Powerball džekpot do sada u 2024. godini. U januaru, srećni dobitnik u Mičigenu kupio je dobitnu srećku i osvojio nagradu od 842,4 miliona dolara. Međutim, nedjeljna nagrada nije jedini džekpot koji je premašio milijardu dolara ove godine. U martu, srećka na drugoj lutriji, Mega Millions, prodata u Nju Džersiju, osvojila je džekpot vrijedan 1,13 milijardi dolara.

Zachary Folk, Forbes

Winning $1.3 Billion Powerball Ticket Sold—4th Largest Ever—Here’s How Much The Winner Could Take Home