Izvučen džekpot od milijardu dolara u Nju Džersiju: Uzeti sve na 30 godišnjih rata ili manje od pola odmah?

BOGATSTVO Forbes 27. mar 2024. 16:14
featured image

27. mar 2024. 16:14

Jedan vlasnik tiketa iz Nju Džersija osvojio je džekpot od 1,13 milijardi dolara na Mega Milions (Mega Millions) lutriji – najveću loto nagradu ove godine do sada – iako će kući poneti znatno manji iznos nakon plaćanja poreza.

Mega Milions je saopštio da je tiket prodat u Nju Džersiju bio jedini koji je pogodio svih šest brojeva izvučenih u utorak uveče: 7, 11, 22, 29 i 38, i zlatnu Mega lopticu 4.

Sada će dobitnik moći da odabere između isplate od 1,13 milijardi dolara raspoređene u 30 godišnjih isplata u 29 godina ili jednokratne novčane nagrade od 537,5 miliona dolara – što je obično popularan izbor među dobitnicima.

Novčana nagrada će pasti na 408,5 miliona dolara nakon što se odbije obavezan federalni porez od 24%.

Zavisno o njihovom oporezivom prihodu, dobitnik će se onda suočiti sa federalnom marginalnom stopom koja može biti visoka i do 37%, što bi dodatno smanjilo dobitak na 338,62 miliona dolara.

Foto: Reuters

Ako dobitnik izabere opciju isplate u ratama, njegove godišnje isplate od 37,6 miliona dolara biće smanjene na 23,7 miliona dolara ako se primijeni federalna marginalna stopa od 37%.

Nju Džersi takođe zadržava 8% svih dobitaka na lutriji iznad 500.000 dolara.

Srećni nosilac tiketa morao je da pobijedi šanse od jedan prema 302,6 miliona da bi osvojio džekpot Mega Milionsa.

Najveći džekpot u istoriji Mega Milionsa bio je 1,6 milijardi dolara i osvojen je u avgustu prošle godine na tiketu prodatom na Floridi. Nagrada izvučena u utorak je peta najveća u istoriji igre i šesta nagrada iznad milijardu dolara.

U srijedu uveče, Pauerbol (Powerball) lutrija će održati izvlačenje za džekpot od 865 miliona dolara. Ako bude dobitnika, oni će poneti kući najveću Pauerbol nagradu i drugu najveću ukupnu loto nagradu ove godine do sada.

Siladitya Ray, Forbes

Billion-Dollar Mega Millions Jackpot Claimed In New Jersey—Here’s What The Winner Will Take Home After Taxes