Gdje skijati u Evropi i iskoristiti jednu od najboljih sezona u posljednjih nekoliko godina

AKTUELNO Forbes 28. jan 2024. 10:51
featured image

28. jan 2024. 10:51

Prošlo je više od dvije sedmice otkako je sjeverna Evropa u „dubokom smrzavanju“, sa temperaturama ispod nule.

To je ipak magija za skijaše i snoubordere – u najpopularnijim skijalištima konačno mogu da uživaju u velikom snijegu i onome što se već smatra jednom od najboljih skijaških sezona posljednjih godina.

Arktička “eksplozija” se takođe spustila na jug do Alpa, Pirineja, pa čak i italijanskih Dolomita.

„To je dobrodošla promjena za evropska skijališta, koja se posljednjih godina bore sa nedostatkom snijega izazvanim globalnim zagrevanjem“, piše Juronjuz (Euronews).

Krenimo sa najnovijim činjenicama:

  • skandinavskim odmaralištima temperature su pale na -30C pa čak i -40C stepeni tokom nekoliko sedmica, sa većinom otvorenih staza i više dnevnog svjetla.
  • Francuski Alpi, uključujući Kurševel, Avorijaz, Val Toren, Tinje, Valdizer i Montženevr, imaju više od 60 centimetara snijega.
  • Austrijski Alpi prijavljuju 30 centimetara snijega za Leh-Cuers i 20 centimetara za Sent Anton am Arlberg, Vart-Šroken, Išgl i Kicbil.
  • Švajcarska je zabilježila više od 40 centimetara sniježnog pokrivača.
  • Stalne temperature ispod nule i sniježne padavine u Škotskoj dovele su do otvaranja svih pet skijaških područja u Hajlend centrima u Glenkou, Nevis Rejndžu i Fort Vilijamu.
  • Padavine u Italiji podrazumijevaju i do 50 centimetara snijega u nekoliko odmarališta.
  • U istočnoj Evropi je sada otvoreno 60 skijališta.

“Skoro sve staze otvorene su za skijaše“, izvještava britanski ski magazin InTheSnow.

„Veliki snijeg se vratio u evropska skijališta“, piše Juronjuz i dodaje da je „sjeverna Evropa prošle nedjelje suočena sa dubokim smrzavanjem, sa temperaturom koja je pala na skoro -43C u nekim djelovima Švedske, a arktička eksplozija se sada spustila na jug do Alpa”, sa metar snijega koji je pao u rizortima kao što su Šamoni, Le Gets i Morzin.

„Snijeg, sunce i niske temperature, evropska odmarališta imaju odlične uslove“, izvještava The Telegraph.

Kakvo je „stanje“ na skijalištima

Austrija

Izvještaj iz magazina InTheSnow opisuje sniježna jutra do sunčanih popodneva, sa temperaturama u rasponu od -5 do +5C. Dubina snijega i dalje izgleda dobro na dva glečera – Kaunertal i Stubai – među tri austrijska područja koja sada izvještavaju o snijegu dubine veće od tri metra.

Foto: Shutterstock

Treći je Sent Anton, u oblasti Arlberg, koji je prijavio da je otvorio 250 kilometara terena za skijanje, a i sve padine Kicbila su potpuno otvorene.

„Ove sedmice su iz Austrije stigle neke sjajne slike, sa jakim sniježnim padavinama koje su rizorte u nižim dolinama pretvorile u savršene sniježne prizore“, piše OnTheSnow.

Pošto je većina velikih skijaških područja u zemlji već ionako bila otvorena, nove sniježne padavine su samo dodatno poboljšale stvari.

Francuska

Uslovi su odlični širom francuskih Alpa, osim malo vlažnog snijega na niskim nadmorskim visinama. U najvećem skijaškom području većina od 550 kilometara staza je otvorena.

„Ove sedmice je bilo mnogo svježih sniježnih padavina u francuskim Alpima, što je dodatno poboljšalo uslove koji su već bili dobri, sa sniježnim pokrivačem većim od prosjeka“, izvještava OnTheSnow dodajući da su najbolji sniježni uslovi u Avoriazu, Val Torensu, Tinju, Le Arku, Kurševelu, La Rozijeru 1850, La Planji, Valdizeru, Meribelu, Alpe Duezu, La Taniji i Monženevru.

Shutterstock

Švajcarska

Izveštaj o uslovima za skijanje širom švajcarskih Alpa izgleda odlično sa većinom otvorenih padina i četiri doline koje nude više od 400 kilometara pejzaža za skijanje. Sas-Fe ima najdeblji sniježni pokrivač u zemlji, koji dostiže četiri metra na vrhu. Najbolji sniježni uslovi u Švajcarskoj, prema OnTheSnow, su u Arosa Lencerhajdu, Davos-Klostersu, Aleč Areni, Melkze Frutu, Samnaunu, Elmu, Muren-Šiltornu, Skiareni, Andermat-Sedrunu, Sas-Feu i Engadin Sent Moricu.

Italija

Nizak pritisak koji se spušta sa sjevernog Atlantika donio je Italiji „dobar ukus prave zime“ u „njene Alpe“.

I Apenine će prekriti snijeg iznad 1.500 metara, prenosi Meteo.it.

Prema studiji britanskih turističkih agencija, Italija se sada pojavila kao najpovoljnija skijaška destinacija na kontinentu, prestigavši Bugarsku u pogledu pristupačnosti, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Skandinavija

Sniježne padavine i niske temperature karakterišu vrijeme u Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, sa novim padavinama do 30 centimetara i temperaturama do -30C. Većina skijaških područja u regionu je potpuno otvorena, uključujući sva velika odmarališta kao što su Hemsedal, Trisil, Are, Ruka i Levi. Najviše snijega ima u zapadnoj Norveškoj.

Istočna Evropa

Čini se da je istočna Evropa visoko na listi za jeftin skijaški odmor i dobra alternativa Alpima.

„Skijanje na rubu Evrope otvara neke uzbudljive destinacije“, piše National Geographic.

„Idite na istok ili na Pirineje da biste našli pristupačna planinska odmarališta koja nude bogato kulturno iskustvo. Početnici i porodice koje idu sa prijateljima mogle bi da uštede stotine funti odabirom bilo kojeg od mnoštva malih skijališta u zemljama kao što su Rumunija, Slovačka i Slovenija“, preporuka je u ovom magazinu.

Izveštaji o sniježnim uslovima u istočnim zemljama Evrope su različiti. Neke, poput Poljske, Češke i Slovačke, potpuno su otvorile svoje padine, dok prema jugu, u Bugarskoj i Rumuniji, na primjer, prijavljuju dosta snijega u visokim djelovima, ali ne mnogo u nižim djelovima.

Cecilia Rodriguez, saradnica Forbesa

Where To Ski In Europe For One Of The Best Seasons In Years