Sezona skijanja počinje: Kakve su cijene u Sloveniji

AKTUELNO Forbes Slovenija 25. nov 2023. 16:03
featured image

25. nov 2023. 16:03

Forbes Slovenija je pripremio pregled cijena na najvećim slovenačkim skijalištima i informacije o novostima i poboljšanju kvaliteta, a uporedio je i cijene sa skijalištima u susjednoj Austriji i Italiji.

Ova skijaška sezona na slovenačkim skijalištima bit će znatno drugačija nego prethodnih godina, s mnogo novosti.

Na devet skijališta su uz pomoć 63 miliona eura vrijednog državnog tendera obnovljene ili izgrađene nove žičare koje će zamijeniti starije – i to one koje imaju prosječno više od 30 godina. Tender je, zajedno s obnovom opreme, prvenstveno namijenjen restrukturiranju većih skijališta u cjelogodišnje planinske centre. Ipak, izbor skijališta će biti malo suženiji, jer ove godine, barem na početku sezone, neće biti pokrenute kabinska žičara na slovenačkom najvišem skijalištu, na Kaninu, jer to skijalište nije uspjelo proći na tenderu za novu kabinsku žičaru, a stara nije uspjela dobiti upotrebnu dozvolu.

Građevinski radovi završeni su ili se još samo izvode završni radovi na većini skijališta, a nova skijaška sezona s nekoliko stidljivih snježnih padavina već se nazire.

U posljednje dvije godine posjetioci skijališta u Sloveniji već su se navikli na povećanje cijena dnevnih karata, za oko 10 odsto svake godine. Tokom dvije sezone cijene karata povećale su se između četiri i osam eura.

Do kraja novembra još se mogu kupiti karte po sniženim cijenema jer većina skijališta imaju predsezonske cijene.

Kakve će biti cijene?

Na nekoliko skijališta ove godine cijena dnevne karte pala je ispod čarobne granice od 40 eura, što je prije samo dvije godine bilo nezamislivo. Skijanje za tročlanu porodicu na dnevnoj bazi će tako na mnogim mjestima premašiti 100 eura.

Najskuplje skijanje u Sloveniji biće ove godine na skijalištu u Kranjskoj Gori, koje se povuklo s tendera Ministarstva ekonomije jer nisu uspjeli uhvatiti rok za dobijanje građevinske dozvole za gondolu Vitranc 1. Dnevna karta će koštati 45 eura, što je pet eura više nego prošle sezone. Prilikom online kupovine, karta će biti jeftinija za jedan euro.

Prošle godine su u Kranjskoj Gori žičare pokrenuli tek 17. decembra, jer im vremenski uslovi nisu išli na ruku, pa su kasno počeli s vještačkim osnježivanjem. Ove godine planiraju zvanično početi sezonu početkom decembra.

“U tu svrhu smo obnovili i optimizovali uređaje za vještačko osnježivanje. Ako nam vrijeme bude naklonjeno, želimo početi skijašku sezonu već početkom decembra”, kazali su iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Prošle godine je najviše stranih gostiju na njihove staze stiglo iz Hrvatske, Srbije i Engleske.

Na Rogli dnevna karta skuplja pet eura

Za dnevnu kartu na Rogli bit će potrebno takođe izdvojiti više od 40 eura – najavljena je cijena od 43 eura, što je četiri eura više nego prošle godine. Do kraja novembra traje predprodaja po cijeni od 38 eura.

“Cijene skijaških karata morali smo povećati posebno zbog viših cijena energenata i radnih troškova”, objasnili su iz kompanije Unitur koja upravlja skijalištem na Rogli.

Rogla, Foto: Shutterstock

Prošle sezone su imali 112 skijaških dana i 196.115 skijaša.

Na Vogli će cijene karata porasti pet odsto, gdje će glavna novina biti panoramska kružna gondola Zadnji Vogel, koja će zamijeniti staru dvosjednu žičaru. Investicija je vrijedna 8,5 milijuna eura (od čega su dobili 6,4 milijuna eura bespovratnih sredstava). Dnevna karta će koštati 42 eura.

CIJENE SKIJAŠKIH KARATA
Skijalište2021/22.2022/23.2023/24.
Vogel35€40€42€
Rogla36€39€43€
Kranjska Gora37€40€45€
Kope33€34€37€
Cerkno33€36,20€36€*
Mariborsko Pohorje33/36€39/43€39/43€
Kanin39€39€/
Krvavec37€39€41€
*cijena u predprodaji; Izvor: Forbes Slovenija

I Krvavec će premašiti prag od 40 eura. Dnevna karta za odrasle iznositće 41 euro. Trenutno, do kraja mjeseca, ostaje prošlogodišnja cijena od 39 eura. Sezonu planiraju otvoriti u decembru, s nadom da će taj mjesec biti bolji nego prošle godine.

“Prošle sezone, posebno u decembru i prvoj polovini januara, imali smo zaista loše uslove, nedostatak snijega i visoke temperature”, objasnili su na Krvavcu, gdje će ove godine pokrenuti novu šestosjednu žičaru Zvoh, koja vodi do najviše tačke skijališta.

Golte i Pohorje ulaze u novu sezonu bez promjena u cijenama, zadržavajući cijenu od 39 eura. Glavna novost na skijalištima blizu Mozirja su dvije nove četverosjedne žičare.

“S obzirom na prošlu sezonu, ove godine svakako se nadamo da će biti više snijega ili barem prikladnih temperatura za vještačko osnježivanje. Ako uslovi budu povoljni, zimsku sezonu planiramo otvoriti već početkom decembra”, rekla je direktorica skijališta Suzana Srdić.

Cijene su ostale na istom nivou i na Mariborskom Pohorju. U poređenju s drugim slovenačkim skijalištima, imaju dvije vrste dnevnih karata. Radnim danima cijena iznosi 39 eura, dok će vikendom biti više, 43 eura.

Na Pohorju su, uz sufinansiranje iz tendera, izgradili novu međustanicu panoramske kružne gondole (koja će biti posebno namijenjena biciklistima tokom ljetnog dijela sezone), a istovremeno su zamijenili vučnicu sa sidrom na Arehu sa četverosjedom Ruška.

Prošla skijaška sezona na Pohorju trajala je 124 dana. “Imali smo izvrsne snježne uslove – na Arehu je tokom zime ukupno palo više od tri metra prirodnog snijega”, opisali su prošlu sezonu u kompaniji Marprom koja upravlja mariborskim skijalištem.

Na Kopama su aktivirali 7,8 miliona eura nepovratnih sredstava dobijenih putem državnog tendera, te su tako postali treći najveći korisnici takvih sredstava. S tim iznosom i dodatnih tri miliona eura vlastitih sredstava postavili su sjedišta duž staza Pahernik i Kopnik, još jednu vučnicu, te ažurirali prateći program.

Cijene dnevnih karata na ovom koroškom skijalištu su podignute otprilike 10 odsto, koliko su porasli i životni troškovi, objasnili su u kompaniji Vabo, koja upravlja skijalištem.

Dnevna karta će sada koštati 37 eura, što je tri eura više nego prošle godine. I oni su imali najviše problema u prošloj sezoni tokom januara zbog izuzetnih toplina. “Ipak, veselili smo se većoj količini snijega krajem januara, a posjećenost tokom preostalog dijela zimske sezone bila je vrlo dobra”, objasnili su.

Cijene na skijalištima u Austriji
SkijališteCijene cjelodnevnih karata za odrasle
Nassfeld62€
Gerlizen62€
Dreilandereck47€
Katschberg60,5€
Turracher Hohe60,5€
Bad Kleinkirchheim62€
Goldeck – Spittal51€
Heiligenblut56,5€
Obertauren59€
Molltal62€
St.Anton75€
Kitzbuhel72€
Saalbach Hinterglemm72€
Ischgl72€

Austrija prešla prag od 70 eura, cijene u Italiji čak do 80 eura

Među slovenačkim skijašima popularna su i italijanska i austrijska skijališta, ali skijanje na njima biće u prosjeku deset odsto skuplje nego prošle godine.

Koruška skijališta ove su godine premašila 60 eura. Najskuplje skijanje biće na austrijskim skijalištima u Nassfeldu ili Mokrinama, gdje će karta koštati 62 eura. Tročlana porodica će tako samo za karte, bez uzimanja u obzir prevoza i hrane, potrošiti 170 eura dnevno.

Cijene dnevnih karata kreću se između 72 i 75 eura u skijalištima poput Salbah Hinterglema (Saalbach Hinterglemm), Kicbila (Kitzbühel), St. Antona i ekskluzivnog Išgla (Ischgl).

Kicbil, Foto: Shutterstock

Na italijanskoj strani će među jeftinijima biti Sella Nevea, koja je povezana sa slovenačkim Kaninom. Za dnevnu kartu za odrasle biće potrebno izdvojiti 44 eura.

Za malo manje od deset odsto skuplja je karta Dolomiti Superski, kojom možete skijati u Val Gardeni, Alta Badii, Arrabi, Val di Fassi i Kortini d’Ampeco (Cortini d’Ampezzo). Od prošlogodišnjih 74 eura, cijena se ove godine popela na 80 eura. U poređenju sa sezonom 2021/2022, karta je poskupjela 14 eura. Tročlana porodica će, uz web popust, za dnevno skijanje platiti 205 eura.

Na Draj Cinenu (Drei Zinnen) i na Kronplacu (Kronplatz), dnevna karta takođe iznosi 74 eura.

Marko Rabuza, Forbes Slovenija