Da li je Dubai „sijanjem oblaka“ potopio sebe?

AKTUELNO Forbes 18. apr 2024. 13:30
featured image

18. apr 2024. 13:30

Dok se Ujedinjeni Arapski Emirati suočavaju sa istorijskim poplavama koje su preplavile puteve i autoputeve, poremetile letove na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju i usmrtile skoro 20 ljudi u susjednom Omanu, pojavile su se teorije o tome da li je praksa izazivanja kiše ili tzv. „sijanja oblaka“ u UAE mogla doprinijeti istorijskim padavinama – teorija koja je izazvala skepsu kod mnogih stručnjaka.

Dok su ovog vikenda na društvenim mrežama kružili video snimci intenzivnih poplava širom Dubaija, mnoge vijesti i posmatrači su spekulisali o ulozi izazivanja kiše iz oblaka – procesa koji oslobađa čestice u oblake kako bi se povećala vjerovatnoća kiše, često korišćenog u suvim područjima koja imaju malo padavina, poput Emirata.

Protivrječne izjave su se pojavile u srijedu u vezi sa tim da li je došlo do izazivanja kiše iz oblaka prije poplava u utorak: Meteorolog Ahmed Habib je rekao za Bloomberg da su avioni za izazivanje kiše bili u letu u ponedjeljak i utorak, ali Nacionalni centar za meteorologiju zemlje je rekao za isti izvor da je izazivanje kiše iz oblaka obavljeno u nedjelju i ponedjeljak, a zatim je rekao za CNBC da uopšte nije bilo izazivanja kiše iz oblaka prije poplava.

U međuvremenu, AP je pratio avione povezane sa Nacionalnim centrom za meteorologiju koji su letjeli u ponedjeljak (Centar trenutno nije bio dostupan za komentar).

Neki stručnjaci sumnjaju da je izazivanje kiše iz oblaka moglo značajno doprineti padavinama, već su klimatske promene okrivljene, sa procenama da izazivanje kiše iz oblaka može povećati sezonske padavine samo za oko 10% ili 20%, dok zvaničnici UAE procenjuju da njihov program samo povećava padavine za oko 10-30% godišnje.

Foto: Reuters/Amr Alfiky

„Nema tehnologije koja može stvoriti ili čak značajno izmeniti ovakav tip događaja sa padavinama“, rekao je profesor Marten Ambaum (Maarten Ambaum), meteorolog na Univerzitetu u Ridingu u Engleskoj, u odgovoru na glasine da je izazivanje kiše iz oblaka uzrokovalo poplave u Dubaiju.

Ambaum je napomenuo da je nekoliko meteorologa „vrlo tačno“ predvidjelo visok rizik od poplava prije nedjelju dana. On je tvrdio da su nedavne padavine rezultat oluja koje su se formirale jer je toplota privukla vlagu u atmosferu, što može izazvati veliku količinu kiše jer se događaju „jedna za drugom“. Dodao je da „ove vrste intenzivnih padavina mogu postati ekstremnije zbog klimatskih promjena, budući da će toplija atmosfera zadržavati više vodene pare“. Ostali stručnjaci su se složili, a Roslin Prinsli (Roslyn Prinsley) sa Instituta za klimu, energiju i rješenja za katastrofe Nacionalnog univerziteta Australije je za Tajm magazin (Time magazine) rekla da optužiti izazivanje kiše za poplave predstavlja „teorije zavjere“.

Izazivanje kiše iz oblaka je tehnika modifikacije vremena koja koristi generatore na zemlji ili avione kako bi raspršivali u postojeće oblake sastojke koji mogu izazvati kišu ili snijeg, prema Institutu za istraživanje pustinje sa sjedištem u Nevadi, neprofitnoj istraživačkoj organizaciji koja sprovodi svoj program izazivanja kiše iz oblaka.

Institut za istraživanje pustinje kaže da koristi srebro jodid, kristalnu supstancu koja može izazvati formiranje pahuljica snijega, dok su zvaničnici UAE navodno rekli da koriste „prirodne soli“ u svom programu, za koje stručnjaci kažu da nemaju negativan ekološki uticaj. Kada piloti u UAE identifikuju odgovarajuće oblake punjene vlagom, polijeću specijalizovani avioni sa higroskopskim raspršivačima koji mogu ubaciti so u oblake, povećavajući veličinu vodenih kapi, prisiljavajući ih da padnu na zemlju, prema izveštaju CNBC-a o programu prošlog mjeseca.

Dubai je pogodila kiša od 14 centimetara u utorak – više nego što grad obično dobija tokom cijele godine. Vrijeme je blokiralo saobraćaj i poremetilo letove na i sa Međunarodnog aerodroma u Dubaiju i video snimci na društvenim mrežama pokazuju avione koji se voze po vodom natopljenim pistama. Bar jedna osoba je prijavljena kao mrtva u UAE, prema lokalnim medijima, dok je 19 osoba prijavljeno kao mrtvo u susjednom Omanu.

Foto: Reuters/Amr Alfiky

UAE eksperimentiše sa izazivanjem kiše iz oblaka od devedesetih godina, prema CNBC-u, ali ovakva praksa se sprovodi na mnogim mjestima širom svijeta. To je česta praksa u područjima koja se nadaju povećanju snježnog pokrivača, pri čemu zvaničnici eksperimentišu kako bi proizveli snijeg u Vajomingu, Australiji, Montani i drugdje, prema Institutu za istraživanje pustinje.

Zvaničnici u Kaliforniji takođe redovno primjenjuju izazivanje kiše iz oblaka kako bi podstakli padavine. Izazivanje kiše iz oblaka bilo je povezano sa teorijama zavjere o prirodnim katastrofama i ranije – ranije ove godine, dvije razorne februarske oluje u Kaliforniji izazvale su širenje objava na društvenim medijima sa teorijama da je izazivanje kiše iz oblaka doprinijelo padavinama, iako su zvaničnici rekli da nije bilo te prakse.

James Farrell, Forbes

What Is ‘Cloud Seeding’—And Did It Cause Dubai’s Record Flooding?