Cijena bitkoina juri ka dvoipogodišnjem vrhuncu

AKTUELNO Forbes 11. feb 2024. 10:46
featured image

11. feb 2024. 10:46

Bitkoin je u četvrtak skočio na najviši nivo od marta 2022, čime je neutralisao pad od gotovo 20% u januaru tokom post-ETF mamurluka.

Bitkoin je skočio 6% u periodu od 24 sata, dostigavši oko 47.700 dolara, i dalje daleko od svog vrhunca iz 2021. od skoro 69.000 dolara.

To je nadmašilo januarski vrhunac od gotovo 47.000 dolara i zvanično poništilo prodaju vrijednu otprilike 150 milijardi dolara prošlog mjeseca, koja je dovela bitkoin na minimum od 39.000 dolara.

Skorašnji skok bitkoina dolazi usred rekordnih visina berzanskih indeksa dok investitori povećavaju svoj apetit za rizična ulaganja, i još direktnije usljed tražnje za spot bitkoin berzanskim fondovima (ETF) koji su predstavljeni 11. januara, a koji su pokazali snažno interesovanje.

Takođe su u petak porasle manje valute Eter (za 3% u posljednjih 24 sata), Bajnens koin (1%) i Solana (1%).

Akcije kompanija koje se prvenstveno bave kriptovalutama skočile su tokom jutarnjeg trgovanja, dok je akcija vodeće američke berze Koinbejs skočila 6%, a dionice rudarskih kompanija CleanSpark, Marathon Digital i Riot Platforms su skočile najmanje po 5%.

Bitkoinu je potrebno da dobije na vrijednosti još 8% da bi prvi put od kraja 2021. dostigao tržišnu vrijednost od bilion dolara. Tada je dostigao vrijednost od 1,3 biliona dolara, prema podacima sa CoinGecko-a. Za poređenje, samo sedam kompanija u svijetu ima tržišnu kapitalizaciju iznad bilion dolara, iako, naravno, posjedovanje bitkoina direktno ne znači posjedovanje akcija u kompaniji.

Spot bitkoin ETF-ovi omogućavaju pojedincima da investiraju po istoj cijeni bitkoina na berzama koje nisu isključivo fokusirane na kriptovalute, teoretski otvarajući vrata za novu klasu investitora.

Fondovi su u rukama menadžera imovine stare škole poput Blekroka (BlackRock) i institucija koje se prvenstveno bave kriptovalutama poput Grejskejla (GrayScale). Bitkoin ETF-ovi su dobili neto kapitalne prilive od 1,8 milijardi dolara u svom prvom mjesecu postojanja, prema podacima koje je prikupio analitičar Gautam Čugani (Gautam Chhugani) iz Bernstejna (Bernstein).

Skorašnji rast bitkoina prati optimizam u vezi sa novom tražnjom koju nije pokrila dozvola za ETF i sa predstojećim halvingom koji smanjuje nagrade za rudare, teoretski uzrokujući rast cijena kako sporije bude rasla ponuda.

Derek Saul, Forbes

Bitcoin Price Storms Toward 2-Year High