Koliko su afere pogurale cijenu bitkoina u 2023

BIZNIS Forbes 6. jan 2024. 12:03
featured image

6. jan 2024. 12:03

Prošla godina počela je kao lav, ali se završila kao jagnje za bitkoin. Bez obzira na kritike američkih regulatora, hapšenja, procesuiranja i osude bivših superzvijezda industrije, i nedostatka jasnoće o legalnosti poslovanja sa kriptovalutama, vrijednost bitkoina je porasla 154% od tamnih dana krajem 2022.

Veći dio obnovljenog optimizma može se pripisati rastućem konsenzusu da će SAD odustati od protivljenja ETF-ovima (exchangetraded fund) zasnovanim na trenutnoj cijeni bitkoina, što će stvoriti milijarde dolara potražnje investitora za ovom imovinom, koji žele sigurnost da su njihove investicije legalne, kao i onih koji radije izbegavaju komplikacije digitalnih novčanika. Dodatno, programirano usporavanje u snabdijevanju novim bitkoinom očekuje se do sredine naredne godine.

Oporavak tokena doveo je cijelo tržište do dobitka od 110% tokom godine, čime je njegova vrijednost dostigla 1,73 biliona dolara, a brži rast bitkoina znači da sada čini polovinu kripto imovine, u poređenju sa 38% na kraju 2022. godine, prema CoinGecko. To je i dalje manje u odnosu na tri biliona dolara koliko je vrijedeo na rekordnom vrhuncu u novembru 2021. godine, kada je bitkoin koštao 61.500 dolara.

Grafikon ispod prikazuje oporavak bitkoina i ukazuje na ključne događaje koji su pokrenuli njegov rast.

Povratak bitkoina

Nakon što je pao 65% u 2022. godini zbog višestrukih bankrota koji su pogodili tržište kriptovaluta, bitkoin se oporavio prošle godine, podstaknut dokazima da će ETF-ovi zasnovani na trenutnoj cijeni bitkoina uskoro biti dostupni i nadama da će se kamate smanjiti u narednim mjesecima.

  • 14. januar – Veliki igrači ulaze: Godina je počela rastom cijene bitkoina jer su veliki investitori kupovali, a rast teškoća u rudarenju gurao je vrijednost bitkoina iznad 21.000 dolara prvi put od početka novembra.
  • 9. – 13. mart – Bjekstvo u sigurnost: Kolaps banaka Silvergate Capital i Silicon Valley početkom marta pogurao je investitore da masovno ulažu u kriptovalute kao utočište od potencijalne šire bankarske krize. Bitkoin je porastao 27%, dostigavši više od 26.000 dolara, uz dodatni skok od 5% nakon što je američka vlada odlučila da zaštiti deponente SVB banke. Bitkoin je imao koristi od „bjekstva u sigurnost i bjekstva ka kvalitetu“, kaže Tod Grot (Todd Groth), šef istraživanja u CoinDesk Indices.
  • 20. april – Prijetnja Koinbejsa (Coinbase) o selidbi: Izvršni direktor Koinbejsa, Brajan Armstrong (Brian Armstrong), rekao je da bi kripto berza mogla da napusti Sjedinjene Američke Države ako se regulatorna klima ne razjasni za igrače u industriji. „Sve je moguće, uključujući preseljenje ili bilo šta što je potrebno“, rekao je na londonskoj Fintech konferenciji sredinom aprila. Bitkoin je pao 10% nakon ovih vijesti.
  • 16. jun – Ulazak Blekroka (BlackRock) u trku za ETF-ove: Blekrok koji upravlja sa 8,6 biliona dolara sredstava, podnosi zahtjev za kotiranje ETF-a na osnovu trenutne cijene bitkoina 16. juna. Bitkoin prelazi 30.000 dolara prvi put od maja 2022.
  • 14. jul – Pobjeda Ripla na sudu: Nakon dvogodišnje pravne bitke, federalni sud odlučuje u korist Ripla (Ripple Labs) u postupku Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv ove platne kompanije, tvrdeći da xrp token u nekim slučajevima nije sigurnosni instrument.
  • 13. oktobar. Napredak Grejskejl ETF-a: Komisija za hartije od vrednosti nije uložila žalbu na odluku federalnog sudije da ta institucija mora da pregleda zahtjev Grejskejla (Grayscale) da pretvori svoj bitkoin trast u ETF.
  • 7. novembar – SBF osuđen: Samo nekoliko dana nakon što je osnivač i bivši izvršni direktor FTX-a, Sem Benkmen-Frid (Sam Bankman-Fried), osuđen po sedam tačaka za prevaru i zavjeru u novembru, vrijednost bitkoina je porasla na 37.300 dolara. „Tržište pravi razliku između rasta cijene bitkoina i poteza loših aktera“, kaže Grot.
  • 21. novembar – Odlazak CZ-a: Čangpeng Žao (Changpeng Zhao), povukao se sa čela Bajnensa (Binance), najveće kripto berze u svijetu, kao dio nagodbe vrijedne četiri milijarde dolara sa američkim Ministarstvom pravde.
  • 6. decembar – Smanjenje kamatnih stopa, optimizam za ETF: Bitkoin premašuje 40.000 dolara prvi put od aprila 2022. godine jer investitori predviđaju smanjenje kamatnih stopa i odobravanje ETF-ova u 2024.

Maria Gracia Santillana, Forbes