Arapski investitor Muhamed Alabar povukao Sunce hotele sa Zagrebačke berze

AKTUELNO Forbes Hrvatska 4. jan 2024. 15:05
featured image

4. jan 2024. 15:05

Sunce hoteli su postali kompanija u 100-odstotnom vlasništvu Muhameda Alabara, investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te od utorka 2. januara više nisu izlistani na Zagrebačkoj berzi.

Kako je vidljivo iz objave na internet stranicama berze, obavještenje o tome je poslato 29. decembra, a odluka o povlačenju je stupila na snagu prvog radnog dana 2024. godine.

Alabar je preko kompanije Eagle Hills Zagreb Real Estates ušao u vlasništvo Sunce hotela 2021. godine, kada je tu hotelsku kompaniju preuzeo od Jake Andabaka. Mediji su prenijeli Andabakovu izjavu agenciji Hina da je za 70-postotno vlasništvo dioničarima ukupno tada plaćeno oko 101 milion eura. U međuvremenu je Alabarova tvrtka stekla 96,8 odsto i u novembru prošle godine je glavna skupština donijela odluku o istiskivanju manjinskih dioničara. Manjinskim dioničarima je za to pripala “primjerena otpremnina”, kako taj izraz definiše zakon, od 21,83 eura po dionici, ukupno skoro 5,5 miliona eura.     

Sunce hoteli pod brendom Bluesun Hotels&Resorts upravljaju nizom od 12 hotela na Jadranu, među kojima su luksuzni hoteli na ostrvu Braču te u Brelima i Tučepima, a imaju i 50-odstotni udio u bračkom aerodromu.  Sunce Hoteli, su u 2022. godini imali prihod od 62 miliona eura, te dobit od 2,4 miliona eura.

Muhamer Alabar je, kako je već pisao Forbes Hrvatska, preko kompanije Eagle Hills nedavno sklopio i ugovor o kupoprodaji Sunčanog Hvara, renomirane hotelske kuće s ostrva Hvara. Sunčani Hvar je od 2014. godine bio u vlasništvu češke CPI Property Group.  

Ova mu je regija očito zapela za oko jer je preko iste kompanije arapski milijarder od 2015. godine prisutan u velikom investicionom projektu Beograd na vodi, kao i u Albaniji, a u Hrvatskoj je htio graditi nekretninski projekt poznat kao „zagrebački Manhattan“ na zemljištu uz Savu, ali to mu nije pošlo za rukom. Alabar je inače u svijetu poznat po velebnim zdanjima koje gradi, poput Burj Khalife i Dubai Malla.

Gordana Grgas, Forbes Hrvatska