I u Beču izdaju stanove bez dozvole

AKTUELNO Forbes Srbija 23. avg 2024. 19:27
featured image

23. avg 2024. 19:27

Tokom ljetnjih mjeseci Gradska služba za zaštitu potrošača u Beču obavila je kontrolu zakonitosti kratkoročnog izdavanja stanova.

U okviru ove kontrole sprovedeno je 611 inspekcija, a ispostavilo se da je čak 500 stanova, odnosno više od 80 odsto bilo bez odgovarajuće dozvole što je prijavljeno nadležnim organima.

U slučaju čitavih zgrada sa apartmanima koje su bile nezakonito iznajmljivane, a u nekim slučajevima bez požarnog izlaza za goste, što predstavlja opasnost, ukupno je podnijeto pet prijava.

„Kratkoročno iznajmljivanje stanova oduzima tržištu neophodan stambeni prostor. Za dobrobit stanovnika grada Beča, Služba za zaštitu potrošača se fokusirala na ovaj problem. Broj nezakonitih djelatnosti prilikom iznajmljivanja stanova pod maskom dodatne zarade se još više povećao. Mi ćemo povećati broj inspekcija i pojačati kontrolu u budućnosti, jer poštovanje propisa mora biti zagarantovano, naročito u stambenom sektoru,“ izjavio je direktor službe Andreas Kuthajl, a navodi se u saopštenju.

Strožija pravila od ove godine

Tamošnji građevinski zakon od 1. jula 2024. godine predvideo je strožija pravila – kratkoročno izdavanje stanova moguće je samo kao dodatna zarada, ali do 90 dana u toku godine.

Komercijalno izdavanje stanova je zabranjeno u cijelom gradu, ne samo u stambenim četvrtima.

Oni koji žele komercijalno da izdaju svoje stanove moraju da podnesu zahtjev kod nadležnih službi.