Cirih, Beč i Berlin imaju najbolje željezničke stanice

LISTE Forbes Srbija 12. dec 2023. 18:55
featured image

12. dec 2023. 18:55

Cirih je drugu godinu uzastopno najbolja evropska željeznička stanica posmatrano prema korisničkom iskustvu odnosno kvalitetu usluge koju putnici dobijaju. Na drugom mjestu je nova glavna željeznička stanica u Beču, koja je već u debitantskom nastupu na listi uspjela da se ovako visoko pozicionira. Treće mjesto podijelili su glavna željeznička stanica u Berlinu i u švajcarskom Bernu.

Kancelarija Grada Beča u Beogradu saopštila je da je Glavna bečka željeznička stanica otvorena u oktobru 2014. a u decembru 2015. preuzela je funkciju nacionalnog, internacionalnog i regionalnog čvorišta sa direktnom vezom sa svim glavnim gradovima austrijskih pokrajina i bečkim aerodromom.

Ovo je četvrto rangiranje pod nazivom Evropski indeks željezničkih stanica, koji objavljuje organizacija Centar za pravo potrošača na izbor (Consumer choice center), a predstavlja se kao nezavisna grupa za zagovaranje potrošačkih prava.

U rangiranje je uključeno 50 najvećih željeznički stanica u Evropi koje su potom bodovane na osnovu 16 kriterijuma.

Maksimalni broj bodova koje jedna stanica može da osvoji je 123, a u obzir su uzeti kriterijumi kao što su radno vrijeme blagajni, da li postoje karte za različite kategorije putnika (stariji, djeca, grupne karte itd), kašnjenje vozova, vrijeme čekanja, raspoloživost informacija na stanici, dostupnost liftova, prodavnica i kioska, restorana, postojanje aplikacija za mobilne telefone, besplatnog interneta, povezanost sa drugim oblicima transporta, da li ima i međunarodne rute, da li na stanici postoji konkurencija više željezničkih kompanija i da li su putnicima dostupne usluge Ubera, Lifta i Bolta.

Željeznička stanica u Beču; Foto: Shutterstock

Cirih je osvoji 102 boda od maksimalnih 123, Beč 94, Berlin i Bern po 90, a holandski Utreht 89,5. Na začelju su tri stanice u Berlinu (Ostkreuz, Gesundbrunnen, Zoologischer Garten) sa po 54, Minhen Pasing (München-Pasing) sa 52, a najgore plasirana je glavna željeznička stanica u Bremenu (39).

Najveći pad zabilježila je glavna stanica u Minhenu koja je nekada bila druga, a sada je 23. S druge strane, londonski St. Pankras (St. Pancras) bio je prvi na prvom rangiranju iz 2020. a sada nije ušao ni u prvih 50.

Autori liste navode da se brojke putnika oporavljaju nakon kovid ere i da je u Velikoj Britaniji korišćenje vozova na 95 odsto nivoa prije pandemije. To dovodi do više odlaganja polazaka vozova i dužih čekanja. I veliki priliv izbjeglica iz Ukrajine takođe je imao udjela u promjeni brojki i pozicija na listi.

Velika odlaganja polazaka i dugo čekanje uticali su na to da Njemačka ima samo dvije stanice (Berlin i Frankfurt) u prvih 10 dok su ostale uglavnom na začelju tabele. U posljednjem Bremenu, 39 odsto vozova kasnilo je duže od pet minuta. Da bi smanjila upotrebu automobila, Njemačka je ponudila program subvencija karti pa je cijena regionalnog prevoza pala na devet eura. To je povećalo broj putnika, ali su i premašeni kapaciteti manjih stanica, a broj vožnji automobilima nije smanjen. Njemačka vlada je reagovala i ponudila mjesečne karte od 49 eura, ali je šteta manjim stanicama i putnicima već načinjena.