Učešće na Bečkom balu priznanje za Crnu Goru, prva dama nosila kreaciju crnogorskog dizajnera

featured image

10. feb 2024. 18:24

Poznati crnogorski dizajner i stilista, Lazar Ilić, kreirao je haljinu koju je prva dama Crne Gore, Milena Milatović, nosila na Bečkom operskom balu – najuzvišenijem kulturnom događaju u Austriji, koji okuplja ugledne ličnosti iz svijeta politike, biznisa i kulture.

Milena Milatović i njen suprug predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na Bečkom operskom balu bili su u četvrtak gosti predsjednika Austrije Aleksandera Van der Belena i prve dame Austrije Doris Šmidaur. Predsjednik Crne Gore boravio je ove sedmice u zvaničnoj posjeti Austriji. To je bila prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Austriji od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Jakov Milatović za Forbes Crna Gora ističe da je to velika čast i priznanje za njega i njegovu suprugu, kao i za Crnu Goru.

„Milena i ja bili smo počasni gosti predsjednika Austrije. To je i priznanje mojoj ulozi u demokratskim promjenama u zemlji i pokazuje novu sliku koju Crna Gora ima u Austriji“, rekao je Milatović.

Prva dama Crne Gore na Bečkom balu nosila je dugu, crvenu haljinu.

„Prva dama Crne Gore, poznata je po svojoj sofisticiranosti i jednostavnosti, zato je i haljina za ovu posebnu priliku osmišljena kao spoj klasične elegancije i suptilnog savremenog stila, koji ističe prirodnu ljepotu i eleganciju – baš sve ono što prva dama nosi u sebi. Svaki kroj na haljini odiše bezuslovnom posvećenošću i kreativnošću dizajnera, dok crvena boja, pored elegancije nosi poruku ljubavi, radosti, energije i snage“, naveo je Lazar Ilić u saopštenju.

Foto: X/Predsjednik Crne Gore

Simbol ljubavi prema domovini

Ilić ističe da ono što haljinu čini svojevrsnim remek-djelom je simbol ljubavi prema domovini.

“Posebno istaknut aksesoar – metalna ruka na lijevoj strani, smještena uz srce, predstavlja duboku povezanost i poštovanje prema našoj zemlji, dok sofisticirani dizajn reflektuje bogatstvo naše kulture i tradicije”, objasnio je Ilić.

On je rekao da je do saradnje između prve dame i njega došlo prirodnim putem i logičnim slijedom događaja.

“S obzirom na to da sam neko ko vrlo intenzivno radi posebno u polju stajlinga, vjerovao sam da je pitanje trenutka kada će se ona javiti meni i mislim da se javila u pravom trenutku kada joj je trebala posebna haljina. Otuda moje i njeno poznanstvo”, otkriva u razgovoru za Vijesti Ilić.

Do sada je na događajima prva dama nosila kreacije drugih domaćih dizajnera, a upravo to, smatra Ilić je značajno za domaću modnu scenu.

“Ova saradnja je jako bitna i značajna, kako za mene, tako i za bilo kog drugog svjetskog kreatora, da jedan predsjednik i prva dama nose njihove komade. To je važno iz više razloga, a najznačajniji je što predstavlja priznanje i poštovanje rada, istovremeno dajući prioritet domaćem talentu i kreativnosti. Bitno je da se dešava i da će nastaviti da se dešava”, smatra Ilić u čijim kreacijama, bilo da su pod njegovim imenom ili brendom Hunt, žena uvijek izgleda glamurozno, ali često i izazovno.

Međutim, za prvu damu odlučio je da napravi potpuno drugačiju, svedeniju kreaciju koja nosi i simboliku.

“Nije bilo teško napraviti takvu kreaciju, ali je bilo izazovno s obzirom na to da je Milena neko ko ima jako sveden stil, a ja imam u sebi tu crtu da volim da idem korak dalje. U ovoj situaciji je manje više, te je ovo jedna strana medalje koju ljudi nijesu imali priliku da vide kod mene. Međutim, nije moj prvi iskorak sa ovakvim jednostavnijim kreacijama. Ova kreacija je bila oblikovana kako bi ispoštovala razna pravila koja smo imali prilikom izrade haljine u vidu protokola i stvari koje su morale biti ispraćene na adekvatan način kako bi i Milena imala ovakav krajnji rezultat”, napominje Ilić.

Crvena je boja namjerno je odabrana jer je iste nijanse i crnogorska zastava. No, ko god se odluči za ovu boju siguran je da će biti primijećen.

“Njena haljina je rađena sa poentom i pričom. Najprije smo imali jednu formu, pa se spletom okolnosti pretvorila u drugu, gdje je prva dama imala potpuno povjerenje u mene i na tome joj se javno zahvaljujem. Simbolika je očigledna, a to je ruka na strani srca koja simbolizuje poštovanje, ljubav prema domovini, himni i svemu što uz to ide. Crvena boja je iz dva razloga- zbog naše zastave i zbog toga što je crvena moja omiljena boja”, kazao je Ilić.

Foto: Privatna arhiva

Svojevremeno je Ilić pokrenuo svoju liniju nakita, međutim, metalna ruka na lijevoj strani haljine nije iz njegove kolekcije.

“Metalni aksesoar na haljini je bila stvar o kojoj sam dugo razmišljao. Prvobitno je bila ideja da nosi svedenu ogrlicu koja bi bila komplet sa naušnicama koje smo odabrali za bal. Međutim, u posljednjem trenutku sam donio odluku da bez obzira na to što ruka ne spada u skupocjene stvari nego spada u stvar simbolike, Milenu predstavim na način kako je već doživljavaju – žena iz naroda i da je nebitno da li neka stvar košta 15 hiljada eura ili 15 eura, bitno je kako ga neko nosi”, zaključio je Ilić.