Mogu li dionice Epla još rasti? Analitičari misle da ne mogu, a evo i zašto

BIZNIS Forbes 18. jun 2024. 08:52
featured image

18. jun 2024. 08:52

Investitori u Epl (Apple) vjerovatno su oduševljeni istorijski dobrom sedmicom koju je proizvođač Ajfona (iPhone) zabilježio na berzi, ali prognoze s Vol Strita (Wall Street) sugerišu da cijena dionica kompanije neće vidjeti velike koristi u kratkom roku, iako snovi Epla o vještačkoj inteligenciji bujaju van kontrole.

Najprije dobre vijesti: Dionice Epla zabilježile su krajem sedmice rekordnu cijenu od 212,49 dolara po dionici, što je treći najveći rast u postotnim bodovima u posljednje dvije godine i drugi najveći sedmični rast po dionici u čak deset godina. Do rasta je došlo nakon što je kompanija predstavila svoju ponudu generativne vještačke inteligencije koja će izići kasnije ove godine.

Iako su analitičari na vijesti reagovali uglavnom pozitivno, fokusirajući se na potencijalni rast prodaje Ajfona, ipak ne vjeruju da će dionice kompanije imati velike koristi od novosti.

FactSet je pratio prognoze 48 analitičara, koji su postavili prosječnu cijenu od 204,89 dolara po dionici što je oko 4 posto manje od cijene od petka. Devet ciljeva ažuriranih ove sedmice donose još slabiji prosjek od oko 201,56 dolara po dionici, odnosno devet posto manje od cijene zabilježene u petak.

Čak i najoptimističniji analitičari na Vol Stritu ne predviđaju veliki rast dionica Epla. Analitičari Goldmen Saksa (Goldman-Sachs) i Bank of America postavili su mete od 238 i 230 dolara po dionici, što je rast od 12, odnosno 8 posto.

To nije pretjerano uzbuđujuće, budući da je S&P500 predvidio prosječan godišnji povrat investicije od 13 posto u protekloj deceniji, periodu u kojemu je Epl na godišnjem nivou ostvarivao povrat od 26 posto.

Ciljevi za cijene dionica, koji se kreću polako ili reaguju na ranija kretanja, nisu egzaktna nauka, ali sigurno su znak raširenog uvjerenja da su dionice Epla već cjenovno ostvarile veliki dio potencijalnih koristi. Najveći teret za dionice je posustajanje u rastu prihoda: stručnjaci očekuju da će kompanija ove godine ostvariti rast od samo 1 posto u poređenju s fiskalnom 2023. i pad od 2 posto u odnosu na rekordnih 394 milijardi dolara prihoda ostvarenih 2022.

Iako se može očekivati da će kompanija koja se davno stabilizovala kao uspješna ostvarivati slabiji rast od onih u novim industrijama kao što je Nvidia, rast prodaje Epla još zaostaje za Majkrosoftom (Microsoftom) koji bi ove fiskalne godine trebalo da ostvari rast od 16 posto.

Neto dobit Epla od 383 milijarde dolara i prihodi od 97 milijardi dolara, ostvareni fiskalne 2023. godine, premašili su Majkrosoftovih 212, odnosno 73 milijarde dolara, ali analitičari su složni u predviđanjima da će Majkrosoft prestići Epl po pitanju dobiti do 2026, a po pitanju prodaje do 2028. godine. Predviđa se da će čak i Nvidia po pitanju neto dobiti premašiti Epl do 2028. godine, što je još do pretprošle godine bilo teško za povjerovati.

Zašto onda rastu dionice Applea?

Prije ponedjeljka Epl nije mnogo govorio o svojim planovima o generativnoj vještačkoj inteligenciji, dok su Majkrosoft i Gugl (Google) preduzimali ogromne korake u toj industriji. Ovosedmični rast došao je nakon što su tržište privukli izgledi za ogromne novosti u tehnologiji kompanije. Nije teško sanjariti i o daljem potencijalnom AI rastu, pogotovo ako se uzme u obzir velika, odana baza obožavalaca Epla.

„Ovu sedmicu označio je prvi od mnogih koraka u Eplovoj strategiji za AI,” rekao je analitičar Goldmen Saksa, Majkl Ng (Michael Ng).

Derek Saul, Forbes
Can Apple Stock Go Much Higher? Analysts Don’t Think So: Here’s Why.
(Prevela: Nataša Belančić)