Za depresiju i anksioznost bolje trčanje nego ljekovi, sugeriše studija

Uncategorized Forbes 2. nov 2023. 13:02
featured image

2. nov 2023. 13:02

Redovno trčanje može da bude bolje za poboljšanje opšteg zdravlja kod osoba sa depresijom ili anksioznošću nego upotreba antidepresiva, navodi se u maloj studiji objavljenoj početkom oktobra, usred debate o tome da li je vježbanje efikasnije za liječenje depresivnih i anksioznih poremećaja od lekova.

Ključni fakti

Studija koja je uključila 141 pacijenta sa anksioznošću ili depresijom ponudila je učesnicima izbor između grupne terapije trčanja ili antidepresiva za liječenje depresije i anksioznosti, prema izvještaju Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju.

Od 141 pacijenta, 45 se odlučilo za antidepresive, dok je preostalih 96 izabralo trčanje, što je zahtijevalo od obje grupe da učestvuju u 16-nedjeljnom rasporedu uzimanja ljekova ili trčanja.

Grupa koja je izabrala trčanje imala je za cilj da trči dvije do tri „pažljivo nadgledane“ trke od 45 minuta, iako su istraživači primijetili da je „pridržavanje protokola“ bilo niže za grupu koja je trčala (52%) u poređenju sa grupom koja je koristila antidepresive (82%), što ukazuje da nisu svi učesnici koji su izabrali trčanje završili svaku sesiju trčanja od 45 minuta.

Grupa koja je koristila antidepresive propisana je SSRI – vrsta lijeka koja povećava nivo serotonina u mozgu – escitalopram, sa nespecificiranim rasporedom uzimanja.

Otprilike 44% učesnika iz obje grupe pokazalo je poboljšanje i kada je riječ o depresiji i kada je riječ o anksioznosti, dok je grupa koja je trčala pokazala poboljšanja u težini, obimu struka, krvnom pritisku i funkciji srca u poređenju sa grupom koja je koristila antidepresive, a koja to nije pokazala.

Istraživači su primijetili da je grupa koja je koristila antidepresive bila „blago više“ depresivna u poređenju sa grupom koja je trčala prije studije.

Ključni citat

Brenda Peniks (Brenda Pennix), istraživač sa Univerziteta Vrije iz Amsterdama, rekla je da je studija bila namijenjena davanju „anksioznim i depresivnim osobama stvarnog izbora“, napominjući da studija „pokazuje da mnogi ljudi vole ideju vježbanja, ali može biti teško da se to sprovede, iako su koristi značajne.“

Veliki broj

29%. To je procijenjeni broj odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama kojima je nekada dijagnostikovana depresija, prema anketi Galupa (Gallup) objavljenoj ranije ove godine. To je najviši procenat ikada zabilježen od strane Galupa, koji je prethodni najviši procenat od 28,6% registrovao 2021.

Ključne informacije

Studije su ranije sugerisale da bi vježbanje moglo da bude efikasnije za depresivne ili anksiozne poremećaje od antidepresiva. Izvještaj objavljen u Britanskom časopisu za sportsku medicinu u februaru, koji je uključivao više od 2.000 učesnika u 41 sličnoj studiji, zaključio je da je vježbanje efikasno u liječenju depresije i simptoma depresije i trebalo bi ga ponuditi kao opciju za liječenje. Majkl Kreg Miler (Michael Craig Miller), profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard, sugerisao je da vježbanje može da radi „podjednako dobro“ kao antidepresivi u liječenju depresije, mada je dodao da „vježbanje samo po sebi nije dovoljno za nekoga sa teškom depresijom.“ Svjetska zdravstvena organizacija takođe promoviše vježbanje za poboljšanje mentalnog zdravlja kada se kombinuje sa ljekovima.

Ty Roush / Taj Raš

Izvještavam o najnovijim vijestima za Forbes. Prije Forbes-a radio sam kao novinar za USA tudej (USA Today) u Asvilu i Blek Mauntinu, Sjeverna Karolina.