Vještačka inteligencija otkrila sadržaj oštećenog starog svitka koji je preživio erupciju Vezuva

TEHNOLOGIJA Forbes 14. feb 2024. 16:14
featured image

14. feb 2024. 16:14

U ponedjeljak su tri istraživača osvojila glavnu nagradu od 700.000 dolara na Vezuvijskom izazovu (Vesuvius Challenge), međunarodnom takmičenju u mašinskom učenju i računarskoj viziji pokrenutom u martu prošle godine, s ciljem da se oživi kolekcija izgorjelih antičkih rimskih svitaka iz pepela istorije.

Tim u kojem su svi studenti, osvojio je najveća priznanja za svoj detektivski rad koristeći vještačku inteligenciju da pročita dio dokumenta iz kolekcije izgorjelih, urolanih svitaka koji su karbonizovani od intenzivne toplote vulkanske erupcije koja je pokopala rimske gradove Pompeju i Herkulaneum 79. godine.

Inauguralni Vezuvijski izazov zadao je učesnicima da dešifruju četiri odlomka iz svitaka od najmanje 140 karaktera i da pročitaju najmanje 85 procenata karaktera. Oko 800 stvrdnutih, krhkih dokumenata, poznatih kao Herkulanski papirusi, smješteno je u biblioteci u Napulju i sadrže dragocjene uvide u način na koji su naši preci živjeli i razmišljali pre 2.000 godina.

Šta je zanimalo filozofa za kojeg se vjeruje da je napisao dekodirane odlomke? Barem u ovim odlomcima – muzika i hrana, i da li oskudica takvih životnih užitaka utiče na to koliko se uživaju.

Zbog izuzetno krhkog stanja svitaka, pokušaj odmotavanja bi dodatno oštetio dragocjena dokumenta. Stoga su učesnici u takmičenju koristili moderne alate za analizu kompjuterskih tomografskih (CT) skenova visoke rezolucije četiri svitka koje je napravio tim Vezuvijskog izazova na akceleratoru čestica Diamond Light Source u blizini Oksforda, Engleska.

Imamo potencijal da pročitamo sve svitke

Pobjednički tim, koji je predvodio Jusef Nader (Youssef Nader), egipatski doktorant biorobotike u Berlinu, a uključivao je studenta Luka Faritora (Luke Farritor), 21-godišnjeg stažistu SpaceX-a iz Nebraske, i Juliana Šiligera (Julian Schilliger), švajcarskog studenta robotike na ETH u Cirihu, koristio je mašinsko učenje da razlikuje mastilo od papirusa i uoči slabo vidljiv grčki rukopis. Otkrili su 15 djelova stubaca skrivenog teksta kroz prepoznavanje obrazaca (oni su svoj softver za otkrivanje mastila učinili javnim). Papirolozi su ocijenili oblik svakog slova kako bi autentifikovali nalaze.

„Značaj čitanja ovog svitka je taj što pokazuje da svi oni imaju potencijal da budu pročitani“, rekao je profesor računarstva na Univerzitetu u Kentakiju Brent Sils (Brent Seales), suosnivač takmičenja, u intervjuu. „Razlog zbog kojeg poklanjamo za praznike je da povećamo zadovoljstvo i iznenađenje zbog dobijanja poklona. Ovi književni pokloni iz antike sada mogu biti otvoreni, i moraju biti, ako želimo da otkrijemo tačno koje priče oni pričaju“.

Wikipedia/Sara Stabile, Francesca Palermo, Inna Bukreeva, Daniela Mele, Vincenzo Formoso, Roberto Bartolino & Alessia Cedola

Autor novootkrivenih odlomaka, a vjeruje se da je to filozof epikurejac Filodem na osnovu tema i stila teksta, piše o muzici, hrani i kako uživati u životnim zadovoljstvima. Čak izgleda da kritikuje filozofske protivnike iz rimskog stoicizma koji „nemaju ništa da kažu o zadovoljstvu, ni uopšte ni posebno, kada je riječ o definiciji“.

Stupci se pojavljuju pred kraj svitka, gdje su drevni autori često sumirali svoj rad ili uvodili predstojeće teme koje će se istraživati. Bićemo sigurni ko je autor „kada budemo mogli da pročitamo naslov djela, koji mora biti skriven iza posljednjeg stupca“, rekla je italijanska profesorka papirologije Federika Nikolardi (Federica Nicolardi) u imejlu. „Obično je bio napisan baš na kraju svitka kako bi se osigurala njegova zaštita“.

Silicijumska dolina susreće antički Rim

Profesor na Univerzitetu u Kentakiju, Sils, koosnovač je Vezuvijskog izazova sa Nejtom Fridmenom (Nat Friedman), bivšim izvršnim direktorom platforme za softver i kodiranje GitHub i trenutnim savjetnikom kompanije Midjourney, koja pravi alat za generativno slikanje vještačke inteligencije istog imena. Fridmen je Silsu prišao na konferenciji u Silicijumskoj dolini s idejom za Vezuvijski izazov, a Sils je razvio softver za virtualno odmotavanje koji se koristi u takmičenju.

Rast vještačke inteligencije, i rastuća upoznatost s njom, bili su ključni za uspjeh Vezuvijskog izazova, rekao je Sils, dodajući da bi zbog tehnoloških napretka prije samo 10 godina bilo prerano za otkrića objavljena ovog vijeka.

„Imamo tako malo onoga što je zapravo napisano“, rekao je Sils o sadržaju svitaka. Svako novo djelo koje može biti pročitano „značajno pomjera iglu na korpusu poznatog klasičnog materijala“.

Još svitaka ostaje da se iskopa

Erupcija Vezuva dugo je fascinirala arheologe, istoričare i širu javnost zainteresovanu za otkrića o svemu, od toga kako su nesrećne žrtve umrle do toga kako su neki Rimljani pobjegli. Farmer je ponovo otkrio Herkulanske papiruse 1750-ih u vili za koju se smatralo da je prethodno bila u vlasništvu tasta Julija Cezara. Filodem se smatrao filozofom u rezidenciji ove vile. Tokom devedesetih godina prošlog vijeka, arheolozi su shvatili da dva nivoa kuće još nisu iskopana, što bi moglo značiti otkriće mnogo više rukopisa.

Tekst koji je do sada otkriven predstavlja samo 5% jednog svitka, primijetio je Fridmen na mreži X. Za 2024. godinu, cilj Vezuvijskog izazova je dekodiranje celih svitaka, rekao je Fridmen, najavljujući novu glavnu nagradu od 100.000 dolara za prvi tim koji bude u stanju da pročita barem 90% sva četiri skenirana svitka.

„Nadamo se“, rekao je Fridmen, „da će uspjeh Vezuvijskog izazova pokrenuti iskopavanje vile, da ćemo otkriti glavnu biblioteku i da će ono što tamo pronađemo prepraviti istoriju i inspirisati sve nas“.

Leslie Katz, saradnica Forbesa

AI Reveals Secrets Of 2,000-Year-Old Scroll Scorched In Mount Vesuvius Eruption